Τις «φωτιές» που άναψε η περικοπή του ΕΚΑΣ σε περίπου 144.000 δικαιούχους τρέχει να σβήσει η κυβέρνηση, αναζητώντας βελτιωτικές τροποποιήσεις ή την παροχή άλλων ισοδύναμων παροχών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ισοδύναμα ώστε να επαναφέρει τους περισσότερους από τους δικαιούχους του επιδόματος που το απώλεσαν, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν δημοσιονομικό κενό. Τόσο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, αναζητούν τρόπους διεξόδου από το μείζον ζήτημα, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση τόσο στην κοινωνία όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και να διορθωθούν οι όποιες αδικίες προέκυψαν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα σενάρια που έχει πάνω στο τραπέζι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολλά. Το ένα σενάριο είναι η παροχή διάφορων άλλων διευκολύνσεων προς τους δικαιούχους που το απώλεσαν, όπως μειωμένα κοινωνικά τιμολόγια σε όσους δεν δικαιούνταν, αύξηση των δόσεων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις κ.λπ., ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις.

Αύξηση δόσεων του ΕΝΦΙΑ

Για παράδειγμα, μια από τις προτάσεις περιλαμβάνει αύξηση του αριθμού των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε ετήσια βάση από 5 σε 8, 10 και 12 μήνες για την πρώτη κατοικία ιδιοκτησίας, ανάλογα με το ύψος του επιδόματος που έπαιρναν και τώρα χάνουν οι δικαιούχοι. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πρώην δικαιούχοι να μην επιβαρύνονται με πάγιες χρεώσεις σε κάποιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και να εντάσσονται στα κοινωνικά τιμολόγια ως ειδική νέα κατηγορία με κάποιους ηλικιακούς και εισοδηματικούς περιορισμούς.

Τέλος, στο τραπέζι έχουν πέσει και πιο απλές προτάσεις, όπως είναι η παροχή κάρτας απεριορίστων διαδρομών, αλλά και η πριμοδότηση των πρώην δικαιούχων σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Το άλλο σενάριο είναι να εξοικονομηθούν τα σχετικά αναγκαία ποσά από τη μείωση του ύψους του επιδόματος ή από τη μερική ενσωμάτωσή του στις σημερινές κατώτερες συντάξεις. Με αυτό τον τρόπο, οι μειώσεις απλώνονται σε περισσότερους δικαιούχους αναλογικά με το εισόδημα τους, αλλά μεγαλώνει ξανά ο αριθμός των δικαιούχων.

Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 είναι για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ, 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ, 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ και 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, έχουν περικοπεί -λόγω υπέρβασης των ορίων του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος από τις συντάξεις- τα ΕΚΑΣ σε 34.000 από τους 96.572 δικαιούχους στον Οργανισμό. Δηλαδή, 35,2% των δικαιούχων στον ΟΑΕΕ χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σε άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους. Δηλαδή, ο ένας στους δύο δικαιούχους του ΟΑΕΕ ή χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ ή αναμένεται να το χάσουν.

«Βροχή» τα παράπονα για το νομοσχέδιο

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που, ακόμα και μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζουν να ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την καρατόμηση του έκτακτου επιδόματος. Τα παράπονα των κυβερνητικών βουλευτών έπεσαν «βροχή» ακόμα και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος. Για άδικη περικοπή που πρέπει να αντικατασταθεί, διότι το λάμβαναν χαμηλοσυνταξιούχοι, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, ενώ ο βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, μιλώντας για τις δεσμεύσεις περί αποκατάστασης των απωλειών από το 2018-2019, παρατήρησε δηκτικά: «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι το 2018; Αμεσα πρέπει να επανορθώσουμε».

Αναγκαίος ο προσδιορισμός εισοδήματος

Όπως υπογραμμίζουν στην «Ε» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόσφορο αντικειμενικό ύψος εισοδήματος. Δεν μπορεί να διατηρούμε το ύψος του επιδόματος ίδιο με το 2008 τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 30% και ο δικαιούχος συνταξιούχος να λαμβάνει μαζί με το επίδομα 717 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, όταν ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 586 ευρώ