«Αγώνα δρόμου» καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να προσεγγίσει το «μαγικό» αριθμό των 200 ψήφων που απαιτούνται προκειμένου να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του Συντάγματος.
Ο Παναγιώτης  Κουρουμπλής με μια νομοτεχνική βελτίωση «έσπασε» σε δύο άρθρα, το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που προέβλεπε και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και την διατήρηση του 3% για τη είσοδο κομμάτων στη Βουλή. 
Η αλλαγή αυτή γίνεται με το βλέμμα στον Περισσό καθώς το ΚΚΕ λέει «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και «όχι» στην διατήρηση του 3% καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Δ. Κουτσούμπας αυτό δεν είναι ούτε άδολη ούτε αγνή απλή αναλογική.      
Υπέρ του νομοσχεδίου (και συγκεκριμένα υπέρ της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές)  ψηφίζει εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ.
Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει ο  Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ήτοι 179 βουλευτές.
Η Χρυσή Αυγή παίζει «σκληρό παιχνίδι» και επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει την στάση της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.