Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό από τις βρύσες.

Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 15 πολυσύχναστες παραλίες της Σαλαμίνας και ενδεικτικά για (5) δείγματα πόσιμου νερού.

Η μεγάλη έρευνα που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό από τις βρύσες σε πανελλήνιο επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, ( χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης στις παραλίες της Σαλαμίνας


Στο νησί της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε σύνολο 15 σημείων. Από αυτές τις παραλίες οι 8 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 7 κατάλληλες. Επίσης ελέγχθηκαν 5 σημεία πόσιμου νερού, όπου και στα 5 σημεία το νερό βρέθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

 

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

 

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού και πόσιμου νερού στις 21 Ιουνίου 2016 στηΣαλαμίνα με τις παρακάτω συνθήκες:

 

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

 

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

 

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

 

Πίνακας αποτελεσμάτων ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου θαλασσινού και πόσιμου νερού με την μέθοδο διήθησης από μεμβράνες (MF), στη Σαλαμίνα.

 

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση
Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

 

11

 

12

 

Χάρτης σημείων δειγματοληψίας

 

11

 

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

 

Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).

 

Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τον άνθρωπο, ήτοι:

• Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
• Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού