Στο σημείο που έχει φτάσει η διοργάνωση οι Πορτογάλοι σκέφτονται μόνο την πρώτη θέση και την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτό είναι και το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, μετά τη… ψυχοβγαλτική πρόκριση επί της Πολωνίας με 5-3 στα πέναλτι (1-1 κ.δ., πάρ.). Μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό κόντρα στην ομάδα του Ναβάλκα, αλλά δεν πτοήθηκε. «Οπλίστηκε» με υπομονή, ήλεγξε τον ρυθμό και με το δυνατό σουτ του Ρενάτο Σάντσες στο 33’ (μετά από σπόντα κατέληξε στα δίχτυα) έφερε το ματς σε ισορροπία.

Aπό εκεί και πέρα, δεν πάρθηκαν ιδιαίτερα ρίσκα από τον Φερνάντο Σάντος (ως είθισται στη φετινή διοργάνωση), υπήρξαν στιγμές που μπορούσε να σημειώσει και δεύτερο τέρμα, ωστόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο σπατάλησε τις σημαντικότερες, σε ακόμα ένα μέτριο βράδυ για τον ίδιο. Στο έξτρα 30λεπτο, ήταν εκείνη που έψαξε περισσότερο το γκολ που θα την έφερνε στα ημιτελικά, δεν το πέτυχε και μοιραία η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Εκεί ούσα πιο ψύχραιμη από την Πολωνία, ευστόχησε σε όλα και έτσι, θα δώσει το παρών για 5η φορά στην ιστορία της σε ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αγωνιστικά, δεν υπολογίζεται ο βασικός αμυντικός χαφ Γουίλιαμ Καρβάλιο που συμπλήρωσε κάρτες. Ο Ντανίλο Περέιρα -ξεκίνησε στην πρεμιέρα αλλά έπειτα έμεινε στον πάγκο- είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης. Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του αναντικατάστατου στόπερ Πέπε, που αποκόμισε μυϊκό τραυματισμό στην προπόνηση και έχασε τις δύο τελευταίες προπονήσεις. Αν δεν προλάβει, τη θέση του θα πάρει ο πολύπειρος Ρικάρντο Καρβάλιο. Η εποποιία των Ουαλών στο φετινό Euro συνεχίζεται. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και με ορθή τακτική, επικράτησαν δίκαια στον προημιτελικό των Βέλγων (3-1). Βρέθηκαν στο 13’ πίσω στο σκορ μετά από «βολίδα» του Ναϊνγκολάν, αλλά παρέμειναν πιστοί στο πλάνο του προπονητή και με υπέρμετρο ζήλο ανέτρεψαν τα δεδομένα. Ο αρχηγός Γουίλιαμς με κεφαλιά ισοφάρισε (31’), ο Ρόμπσον Κανού  με τρομερή ατομική ενέργεια έκανε το 2-1 (55’), ενώ ο Βόουκς ήρθε από τον πάγκο για να βάλει το... κερασάκι στην τούρτα (86').Το οικογενειακό κλίμα εντός αποδυτηρίων και η πίστη αποτελούν τα βασικά συστατικά τούτης της επιτυχίας. Πάνω σε αυτό στάθηκε και ο τεχνικός Κόλμαν, «Μην φοβάστε να κάνετε όνειρα. Πριν 4 χρόνια ήμασταν πολύ μακριά από αυτό που έχουμε πετύχει τώρα, αλλά βλέπετε τι έγινε. Αν δουλεύεις σκληρά και δεν φοβάσαι να ονειρεύεσαι, η αποτυχία δεν σε τρομάζει! Ο καθένας κάνει λάθη, αλλά δεν πρέπει αυτό να δημιουργεί φόβο. Εχω περισσότερες αποτυχίες απ' ό,τι επιτυχίες στη ζωή μου, όμως αυτό με κάνει πιο δυνατό».Ιδιαιτέρως φορτισμένη η ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου, καθώς τόσο ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας όσο και ο αρχηγός Γουίλιαμς, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον εμβληματικό Γκάρι Σπιντ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 42 ετών. «Ευχόμαστε να σε κάνουμε υπερήφανο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμυντικός της Σουόνσι. Μάλιστα, ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής των «δράκων» δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα είναι κάτι παραπάνω από ένα ιστορικό επίτευγμα η πρόκριση στον τελικό.Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι τιμωρημένοι Ράμσεϊ (μέσος) και Ντέιβις (στόπερ, από τους λίγους αριστεροπόδαρους), αφήνουν τεράστιο κενό και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εμφανιστεί χωρίς αυτούς η Ουαλία. Τη θέση του τελευταίου πρόκειται να καλύψει ο αμυντικός της Γουέστ Χαμ, Κόλινς. Το κενό του Ράμσεϊ από την άλλη θα καλυφθεί μέσω της ομαδικής δουλειάς, διότι παίκτης με ανάλογο ταλέντο και χαρακτηριστικά δεν υπάρχει στον πάγκο. Πάντως, επικρατέστερος για να πάρει θέση στο βασικό σχήμα είναι ο Τζόναθαν Γουίλιαμς της Κρίσταλ Πάλας. Από ενοχλήσεις ταλανίζεται ο μέσος Ντέιβιντ Εντουαρντς, όμως δεν λογίζεται ως βασικός.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

Πορτογαλία (4-4-2): Ρουί Πατρίσιο – Σέντρικ, Πέπε (Ρικάρντο Καρβάλιο), Φόντε, Γκερέιρο – Ζοάο Μάριο, Ντανίλο Περέιρα, Αντριέν Σίλβα (Μουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (Αντρέ Γκόμες) – Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο

Ουαλία (5-3-2): Χένεσεϊ – Γκάντερ, Τσέστερ, Ασ. Γουίλιαμς, Κόλινς, Τέιλορ – Λέντλι, Αλεν, Τζ. Γουίλιαμς – Μπέιλ, Ρόμπσον Κανού