"Ο Πειραιάς είναι η καρδιά μας και γι'αυτό θα μιλήσω από καρδιάς" είπε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος πρίν από λίγη ώρα ανέλυσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη θέση του δήμου για την πώληση του μετοχών του ΟΛΠ και τα αιτήματα του δήμου Πειραιά. 

"Ήμασταν πάντα ενάντια στην πώληση των μετοχών. Αυτό συνέβη και με την ανάληψη των καθηκόντων από εμάς. Ο δήμος πρότεινε στην κυβέρνηση τη δημιουργία δημοτικού λιμενικού ταμείου για να αποφύγουμε την πώληση των μετοχών" είπε ο κ. Μώραλης καταδεικνύοντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή , δηλαδή την υπερψήφιση της περσινής συμφωνίας με τους θεσμούς από τη Βουλή ο δήμος πάλεψε για να αποτρέψει την πώληση των μετοχών. 

Ο δήμαρχος Πειραιά πρόσθεσε ότι τον Αύγουστο του 2015 μετά και την ψήφιση της συμφωνίας με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή, ο δήμος δεν μπορούσε να παραβλέψει την πραγματικότητα καθώς όποιος ήθελε να δει καταλάβαινε ότι η πορεία πλέον δεν ήταν αναστρέψιμη. 

Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη έκτοτε άρχισε η διαβούλευση μεταξύ δήμου και κυβέρνησης η οποία εκπροσωπείτο από το ΤΑΙΠΕΔ με τον δήμο να διεκδικεί και να επιτυγχάνει ωφελήματα , βάζοντας τους δικούς του άξονες στη συμφωνία και στα νέα δεδομένα για την περιοχή του Πειραιά, ως εξής:

  1. Αντισταθμιστικά ωφελήματα. "Είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο" είπε ο κ. Μώραλης "οι δήμοι να μην έχουν το οποίοδήποτε αντισταθμιστικό τέλος παρά μόνο επιβάρυνση. Σε όλη την Ευρώπη έχουν έσοδο". Ο δήμαρχος Πειραιά υποστήριξε ότι ο δήμος ζήτησε το 5% του τζίρου του ΟΛΠ να μοιραστεί με αναλογία στους 4 δήμους. "Το ποσοστό έχει καταλήξει στο 3,5 %. Σε κάποιο βαθμό ικανοποιήθηκε το αίτημα μας" πρόσθεσε
  2. Να υπάρχει ισόβια παρουσία του εκάστοτε δημάρχου Πειραιά στο Δ.Σ του Οργανισμού. "Αυτό πρέπει να το φροντίσει  η Βουλή για ιστορικούς και ουσιαστικούς λόγους. Είναι ντροπή να μην υπάρχει ο δήμαρχος Πειραιά στο Δ.Σ. Πρέπει να βρούμε λύσεις" είπε ο κ. Μώραλης.
  3. Επενδύσεις: Ο δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε αυτονόητο ότι δεν μπορεί ένας οργανισμός λιμένος να έχει διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική από τον δήμο στον οποίο βρίσκεται. "Θέλαμε ουσιαστικό λόγο σε ό,τι αφορά στον δήμο του πειραιά. Επετεύχθη κατά 50%. Θα υπάρχει μια διαβούλευση αλλά ενδέχεται να μην είναι ουσιαστική γιατί τον τελευταίο λόγο όπως είναι λογικό θα έχουν οι μέτοχοι.  Δεν μπορεί να απουσιάζουν οι δήμοι από την ανάπτυξη στη χερσαία λιμενική ζώνη" είπε. 
  4. Ο κ. Μώραλης μίλησε για παλαιές διεκδικήσεις που υπάρχουν σε κομμάτια της χερσαίας λιμενικής ζώνης για το ποιος είναι ιδιοκτήτης. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι αν αποδειχθεί ότι ο δήμος είναι ο ιδιοκτήτης τότε το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε ότι ο δήμος θα πρέπει να αποζημιωθεί.
  5. Τέλος ο δήμαρχος Πειραιά έδειξε σύμφωνος με τη δυνατότητα μετατάξεων εργαζομένων του ΟΛΠ στο δημόσιο λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι εργαζόμενοι να  διασφαλιστούν στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν και στη ζώνη του Περάματος καθώς ανεξαρτήτως του ότι δεν ανήκει στον δήμο όλοι οι εργαζόμενοι εκεί είναι Πειραιώτες.