Δεν μιλάμε για μία παραχώρηση μίας επιμέρους μικρής δραστηριότητας, αλλά για τη διάθεση προς εκμετάλλευση από ιδιώτη επενδυτή, πέντε εκατ. τετραγωγικών μέτρων από χώρους και 23 χιλιομέτρων ακτογραμμής, υποστήριξαν σήμερα οι συνήγοροι φορέων του Πειραιά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συζητείτο η προσφυγή από το τέταρτο τμήμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τους συνηγόρους, αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε περίπου 20 με 25 ημέρες.
 
Υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης. Στο εννεασέλιδο υπόμνημα αναπτύσσονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 "Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ" της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».
 
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση "της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας". Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».
 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).
 
Εν τω μεταξύ, θετική ήταν η ανταπόκριση του υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, που υπεβλήθη από τον κ. Γαβρίλη, για να εξαιρεθεί από την παραχώρηση του ΟΛΠ ο χερσαίος χώρος, γνωστός ως «Πολιτιστική Ακτή». Το υπουργείο, απαντώντας εγγράφως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σημείωσε ότι «το έργο της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, ως δράση όσμωσης του πολιτισμού και πολιτισμικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο βίο υπό συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών». Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο συμφώνησε πλήρως «με το πνεύμα και τα επιχειρήματα» της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και εξέφρασε τη βούληση να υπάρξει συνεργασία για τη «διερεύνηση των δυνατοτήτων και τη διαμόρφωση των όρων για την εξαίρεση της ανωτέρω περιοχής από την υπό αναθεώρηση νέα σύμβαση παραχώρησης».
 
Ο αντιπεριφρειάρχης Πειριά, όπως ενημέρωσε, με έγγραφό του, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΠ ΑΕ, στην υπό κατάρτιση σύμβαση παραχώρησης πρέπει να εξαιρεθούν, με σαφή τρόπο, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως το τμήμα του Κονώνειου Τείχους προς την Ακτή Ξαβερίου και στην πλατεία ΟΛΠ-Αγίου Νικολάου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνιας Πύλης κ.α. Επίσης, τα αυτοτελώς χαρακτηρισμένα κτίρια από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως η «παγόδα», το παλαιό τελωνείο κ.α., τα κτίρια και ο περιβάλλοντας χώρος που συγκροτούν την Πολιτιστική Ακτή.
 
Σημειώνεται ότι, ήδη, το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει αυτά τα κτίρια ως μουσειακούς χώρους.