Ήταν 16 Ιουνίου 2012 όταν η Εθνική ομάδα επικράτησε 1-0 της Ρωσίας με γκολ του Καραγκούνη και προκρίθηκε στην 8άδα του Euro, με τον Φερνάντο Σάντος να κάνει ανεπανάληπτες δηλώσεις για την χώρα μας.

 2004 η Εθνική τρέλανε όλη την Ευρώπη σε μια από τα μεγαλύτερα αθλητικά επιτεύγματα όλων των εποχών. Τέσσερα χρόνια μετά, συμμετείχε ξανά στην τελική φάση του Euro ως κάτοχος του τροπαίου, αλλά η παρουσία της ήταν κατώτερη του αναμενόμενου.

Το 2012 επέστρεψε πιο έτοιμη και αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της στο χορτάρι. Στην πρεμιέρα έφερε 1-1 με την διοργανώτρια Πολωνία, για να χάσει 2-1 στον επόμενο αγώνα της με την Τσεχία. Κόντρα στη Ρωσία, ήθελε μόνο νίκη για να περάσει.

Όπερ και εγένετο... Η 16η Ιουνίου 2012 ήταν ορόσημο για την "γαλανόλευκη", αποδεικνύοντας ότι είχε το μέταλλο και την προσωπικότητα ως ομάδα για να τα καταφέρει. Και τα κατάφερε, έστω και αν τα προγνωστικά δεν ήταν με το μέρος της.

Η ομάδα των υπερβάσεων, η ομάδα που δεν παραδινόταν ποτέ. Ο Φερνάντο Σάντος καθοδηγούσε μαεστρικά από τον πάγκο και οι παίκτες του έκαναν αυτό που έπρεπε στο χορτάρι. Γι' αυτό και η πολύ δυνατή Ρωσία "έπεσε" από εκείνη την τρομερή Εθνική ομάδα.

Το δοκάρι του Τζαβέλλα ήταν το πρώτο... προειδοποιητικό μήνυμα για τον Μαλαφέεβ και την παρέα του. Οι παίκτες συνέχισααν να λειτουργούν άψογα στο χορτάρι, το πλάνο έβγαινε μαεστρικά και το "κερασάκι στην τούρτα" ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με τον Γιώργο Καραγκούνη να σουτάρει δυνατά και να βάζει μπροστά στο σκορ την γαλανόλευκη.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα έπαιξε όπως ακριβώς έπρεπε, με άμυνα που να "τσακίζει" κόκαλα, κράτησε το πολύτιμο 1-0 και πήρε την πολύ μεγάλη πρόκριση, πετώντας εκτός διοργάνωσης τους Ρώσους. Επόμενη στάση για την Ελλάδα το Γκντανσκ στις 22 του Ιουνίου και αντίπαλος θα ήταν η πανίσχυρη Γερμανία (χάσαμε με 4-2).

Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του Σάντος

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου για τα υποτιμητικά σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, ο Φερνάντο Σάντος μπήκε στην καρδιά όλων των Ελλήνων για τις δηλώσεις του και για την ψυχή που έβγαλε για την χώρα μας. Ένας Έλληνας από την Πορτογαλία...

"Στην Ελλάδα ξεκίνησαν όλα και άπαντες οφείλουν να τη σέβονται. Η Δημοκρατία ήρθε από εκεί και τόσες άλλες αρχές και επιστήμες διδάχθηκαν από τους Έλληνες που έχουν τεράστια υπερηφάνεια και αξίζουν τον σεβασμό όλων. Αυτό που μας εμπνέει δεν είναι τα σχόλια τέτοιου τύπου, αλλά η τεράστια ιστορία της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα", είπε ο Φερνάντο Σάντος.

Την επόμενη ημέρα, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τις δηλώσεις του σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, έδωσε την εξής αποστομωτική απάντηση: "Αυτή τη στιγμή Έλληνας είμαι, δεν καταλαβαίνω την ερώτηση".