Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, που υπεβλήθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, για να εξαιρεθεί από την παραχώρηση του ΟΛΠ ο χερσαίος χώρος, γνωστός ως «Πολιτιστική Ακτή».

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας εγγράφως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σημείωσε ότι «το έργο της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, ως δράση όσμωσης του πολιτισμού και πολιτισμικής κληρονομιάς με το σύγχρονο βίο υπό συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο συμφώνησε πλήρως «με το πνεύμα και τα επιχειρήματα» της Π.Ε. Πειραιά και εξέφρασε τη βούληση να υπάρξει συνεργασία για την «διερεύνηση των δυνατοτήτων και τη διαμόρφωση των όρων για την εξαίρεση της ανωτέρω περιοχής από την υπό αναθεώρηση νέα σύμβαση παραχώρησης».

Ακολούθησε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της «Πολιτιστικής Ακτής» αλλά και η ανάγκη εξαίρεσης από την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που βρίσκονται εντός της λιμενικής ζώνης.

Όπως ενημέρωσε, με έγγραφό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΠ ΑΕ στην υπό κατάρτιση σύμβαση παραχώρησης πρέπει να εξαιρεθούν με σαφή τρόπο:

  • Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όπως το τμήμα του Κονώνειου Τείχους προς την Ακτή Ξαβερίου και στην πλατεία ΟΛΠ- Αγίου Νικολάου,  ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνιας Πύλης κ.α.
  • Τα αυτοτελώς χαρακτηρισμένα κτήρια από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως η «παγόδα», το παλαιό Τελωνείο κ.α.
  • Τα κτήρια και ο περιβάλλοντας χώρος που συγκροτούν την Πολιτιστική Ακτή. Σημειωτέον ότι ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει κτήρια ως Μουσειακούς χώρους.