Την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα, για τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στη ναυτική εκπαίδευση από την καθυστερημένη πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών και ενώ τελειώνει ο πρώτος κύκλος μαθημάτων, ζητεί με ανοιχτή επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Στην επιστολή της η ΠΕΠΕΝ, επισημαίνει ότι η «έλλειψη μονίμων καθηγητών φαίνεται να μην απασχολεί τις κυβερνήσεις που η μία διαδέχεται την άλλη, ενώ η καταστροφική αντιμετώπιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης συνεχίζεται διαχρονικά».

Το συνδικαλιστικό όργανο των πλοιάρχων αναφέρει ότι: «η ιατρός που επαναπροσλήφθηκε μετά από ένα μήνα δεν έχει τη "διάθεση" να εξυπηρετήσει τους συναδέλφους που έχουν συσσωρευτεί λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης της.

Αναφορικά επίσης με την υπηρεσία ναυτικών μητρώων κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού και γραφειοκρατία, ενώ μιλά για απρεπή συμπεριφορά σε πλοιάρχους στη Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου.

Η Ένωση των Πλοιάρχων υπογραμμίζει επίσης ότι: «στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, υπάρχει το φαινόμενο της αποναυτικοποίησης. Είναι πλέον οι ναυτοδιδάσκαλοι ελάχιστοι και μόνο ωρομίσθιοι. Οι περισσότεροι Διευθυντές δεν είναι Πλοίαρχοι, αλλά καθηγητές άλλης ειδικότητας. Κάποιοι βέβαια απ΄αυτούς δεν κάνουν ούτε για απλοί καθηγητές πόσο μάλλον να επωμίζονται και το βάρος της Διεύθυνσης».

Η ΠΕΠΕΝ ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να στηρίξει το ναυτικό επάγγελμα, ενώ προειδοποιεί ότι αν το υπουργείο δεν προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, τότε οι πλοίαρχοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κάθε μορφής.