Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με τίτλο: «Στη Σκιά του Ποσειδώνα – Η Ανταρσία του Αντιτορπιλικού Βέλος», που πραγματοποιήθηκε χθες, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χατζηπέρος, προσέφερε τιμητική πλακέτα στον κ. Μώραλη, με τον θυρεό του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, τόνισε: 

«Είναι τιμή μου ως Δήμαρχος της πόλης, που έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζηπέρου, στο Δημοτικό Θέατρο, στο επίκεντρο πολιτισμού της πόλης μας.  Το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζηπέρου αποτελεί μια πολύ σημαντική συμβολή στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, όπου επικρατεί  κρίση στους δημοκρατικούς θεσμούς - η εξιστόρηση μιας πράξης αυτοθυσίας για ανώτερα ιδανικά και αξίες είναι ίσως περισσότερο πολύτιμη από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Το εν λόγω βιβλίο συνιστά την προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός με έντονο συμβολισμό για τον αντιδικτατορικό αγώνα. Μια χούφτα στρατιωτικοί,  παραμέρισαν τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τους ίδιους η απόφαση να αντισταθούν στη δικτατορία και με την ηρωική τους πράξη εξέφρασαν τη δίψα του ελληνικού λαού για αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας. Πρόκειται για μια ηρωική απόφαση που κλόνισε αποφασιστικά τη δικτατορία καθώς ανέδειξε στην παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και στην καταπιεσμένη ελληνική κοινωνία ότι η κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν  αποδεκτή ούτε και από τμήματα του στρατεύματος.Το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζηπέρου αφηγείται τις αγωνίες, τις σκέψεις και την τόλμη απλών ανθρώπων μεταφέροντάς μας την ανθρώπινη πλευρά ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος. Καμιά φορά, αυτή η ανθρώπινη πλευρά μπορεί να μας εμπνεύσει και να μας κινητοποιήσει περισσότερο από την επίσημη ιστοριογραφία η οποία είναι αναγκαστικά ψυχρή και αποστασιοποιημένη, καθώς φανερώνει τη συναισθηματική φόρτιση και το ψυχικό μεγαλείο αυτών που οι μεταγενέστεροι αποκαλούμε ήρωες.Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο συγγραφέας καταφέρνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του να μας κάνει κοινωνούς του ευρύτερου κλίματος εκείνης της εποχής, καθώς η κατάθεση της προσωπικής του μαρτυρίας μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή - μέσα από τη δική του ματιά - με μια σημαντική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.Ως Δήμαρχος του Πειραιά αλλά και προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Παναγιώτη Χατζηπέρο για αυτό το δώρο, για ένα βιβλίο που είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξει βαθειά κάθε δημοκρατικό πνεύμα, αλλά και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που έχει συναίσθηση της σημασίας της ιστορικής μας μνήμης.Συγχαρητήρια και πάλι». 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, από τον Δήμο Πειραιά, παραβρέθηκαν:

οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Μελάς, Στέλιος Γαϊτανάρος και Κυριάκος Σιγαλάκος, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ευαγγελία Σαρρή.