Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή λήξης του Κολυμβητικού Προγράμματος του 28ου Δημοτικού σχολείου Πειραιά, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Α. Γαρύφαλλος», όπου βράβευσε μαθητές της Γ΄ και Δ΄  τάξης, για τη συμμετοχή τους.Το πρόγραμμα κολύμβησης ήταν μια πρωτοβουλία του 28ου Δημοτικού σχολείου,  σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά.Υλοποιήθηκε δε,  για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο στον Δήμο Πειραιά. Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας το ενέταξε στα αθλητικά του προγράμματα, προκειμένου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της χώρας, να συμμετάσχουν στο κολυμβητικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο 28ο Δημοτικό Σχολείο και στον Διευθυντή κ. Νανόπουλο, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Α΄ θμιας Σχολικής Επιτροπής και συνεργάτης μου, για την πρωτοβουλία να εντάξει το σχολείο στο πρόγραμμα εκμάθησης και να συνεργαστεί με τον Ο.Π.Α.Ν.Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Παιδείας ενέταξε και άλλα σχολεία και διευρύναμε το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι είναι μια καλή συνέργεια και βλέπετε ότι αυτό,  αποδεικνύεται και στην πράξη. Όπου υπάρχουν συνέργειες, μεταξύ διαφόρων φορέων, με ανθρώπους δραστήριους που δείχνουν ενδιαφέρον και είναι εργατικοί, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.Σε αυτή την περίπτωση συνεργάστηκε ο Ο.Π.Α.Ν., και αξίζουν συγχαρητήρια στην Πρόεδρο κα Αντωνάκου και στον Αντιπρόεδρο κ. Γέμελο, με τον κ. Νανόπουλο και άλλους Διευθυντές, με τη Διεύθυνση Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.Μακάρι να υπάρξουν και άλλα τέτοια προγράμματα και άνθρωποι,  που θα τα ψάχνουν και θα τα κυνηγάνε και να δημιουργούν τέτοιους είδους συνέργειες. Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ενταχθούν και άλλα αθλήματα.Εκτός των προγραμμάτων, μεγάλο ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που διευθύνουν τον Ο.Π.Α.Ν., οι Διευθυντές των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αν βρουν ένα βηματισμό, μπορούν να γίνουν σε περίοδο κρίσης σημαντικά πράγματα με θετικά αποτελέσματα κυρίως για τα παιδιά. Σήμερα βλέπουμε όμορφες εικόνες με παιδιά να αθλούνται, να παίρνουν βραβεία και μετάλλια. Χαίρονται  και οι γονείς. Είναι όμορφες εικόνες».

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της πισίνας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου «Α. Γαρύφαλλος» στα Βοτσαλάκια, ο κ. Μώραλης, επεσήμανε:

«Δεν μπορεί μόνο η πισίνα στα Βοτσαλάκια, να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών,  παρά το γεγονός ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια από όλους. Ωστόσο, πιστεύω ότι λείπει ένα κολυμβητήριο στον Δήμο Πειραιά.Τα αθλητικά σωματεία προπονούνται στο κολυμβητήριο στο Παπαστράτειο και  χρειαζόμαστε και άλλο κολυμβητήριο, για να καλύψει τις ανάγκες.Έχουμε και ένα μεγάλο στόχο, αν τα καταφέρουμε φέτος, να σκεπάσουμε τη μικρή πισίνα. Να γίνει κλειστή, έτσι ώστε και το χειμώνα, να αθλούνται τα παιδιά σε προγράμματα και να χαίρονται».

Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης κ. Νίκος Γέμελος, υπογράμμισε:

«Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και της Προέδρου του Ο.Π.Α.Ν Σταυρούλας Αντωνάκου, δόθηκε στο 28ο Δημοτικό σχολείο η δυνατότητα, να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με αρωγό το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μάθουν τα παιδιά κολύμβηση.Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος αφού η κολύμβηση τόσο για  εμένα όσο και για την Πρόεδρο,  είναι το άθλημα από το οποίο προερχόμαστε. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και τα καλοκαιρινά camp, που θα υλοποιηθούν από την ΠΑΕ Ολυμπιακός σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά του Πειραιά».

Ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Κώστας Αλεξίου, τόνισε:

«Όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Η μικρή πισίνα το αποδεικνύει, σε έξι μαθήματα έμαθαν παιδάκια να επιπλέουν και να κολυμπούν. Το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει από την επόμενη χρονιά όλοι οι μαθητές που φοιτούν στην Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού να είναι σε αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει επιστημονική ομάδα, θα υπάρξει και υποστηρικτικό υλικό.  Ήδη έχει ληφθεί μέριμνα, ούτως ώστε σε όλα τα κολυμβητήρια της χώρας να γίνει αυτό το πρόγραμμα για τα παιδάκια της Γ΄ Δημοτικού. Θα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής και ευελπιστούμε επιτέλους να σταματήσουμε να είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους πνιγμούς. Το να μάθει ο κόσμος να επιπλέει  σε μία χώρα που είναι γύρω – γύρω θάλασσα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα λύσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον είναι ένα ποιοτικό βήμα για την ίδια την εκπαίδευση και ειδικά για τη Φυσική Αγωγή.  Ευελπιστούμε να πάει πάρα πολύ καλά και ευχαριστούμε τον Δήμο Πειραιά για τη συνεργασία του. Ο Δήμος είναι συνεργάτης, πρέπει να υλοποιεί αυτά τα προγράμματα. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Και ειδικά εδώ στον Πειραιά, που είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία, ούτως ώστε τα παιδιά που φοιτούν στα Δημόσια σχολεία  να έχουν τη δυνατότητα που έχουν κι άλλα παιδιά από άλλες πιο πλούσιες περιοχές. Ειδικά για τα θέματα του Πειραιά, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα κολυμβητήρια - και τα τέσσερα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά - και γι’ αυτό ακριβώς έχει ληφθεί και η μέριμνα, ούτως ώστε να υπάρχουν καθηγητές, να γίνεται η μετακίνηση των παιδιών και να μπει στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου για να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού».

Ο Διευθυντής του 28ου Δημοτικού Σχολείου και Πρόεδρος της Α΄ θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, δήλωσε:

«Το πρόγραμμα ήταν μια πρωτοβουλία του 28ου Δημοτικού σχολείου μαζί με τη Σύμβουλο και τις καθηγήτριες της Φυσικής Αγωγής, το οποίο ξεκίνησε και οργανώθηκε από εμάς.  Μάλιστα προβλέπεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  να γίνει διάχυση του και σε άλλα σχολεία,  τις επόμενες σχολικές χρονιές. Ο χώρος εδώ στα Βοτσαλάκια, είναι μαγευτικός. Η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετεί το κολυμβητήριο, γιατί το Σχολείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Θα πρέπει να σημειώσουμε,  ότι είχαμε την αρωγή από τον Δήμο Πειραιά. Με  τον Δήμαρχο  κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και με την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου  είχαμε μια άριστη συνεργασία. Τα παιδιά έχουν εντυπωσιαστεί και τους άρεσε πάρα πολύ που συμμετείχαν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη σε αυτό το πρόγραμμα.  Μάλιστα είχαμε επικοινωνία με τον Διευθυντή της Φυσικής Αγωγής στο Υπουργείο Παιδείας τον κ. Αλεξίου για να το εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια και να το επεκτείνουμε και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Για να γίνει το 28ο Δημοτικό Σχολείο, σχολείο αθλητικής κατεύθυνσης».