Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της σε κατάσταση χρεοκοπίας, από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, όπως προκύπτει από τελευταία μελέτη της Bank of America Merrill Lynch.

Σύμφωνα με το γράφημα που παρουσιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η Ελλάδα έχει περάσει σχεδόν τα μισά χρόνια της ιστορίας της ως ανεξάρτητου κράτους σε χρεοκοπία. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο παγκόσμιος «πρωταθλητής» των χρεοκοπιών, ξεπερνώντας το Μεξικό, τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Χιλή που συμπληρώνουν το top 5.

Μάλιστα, η BofA επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξήθηκε σε ένα σημαντικό αριθμό χωρών ανά τον πλανήτη, με την Ελλάδα να είναι πρώτη στη λίστα και την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, τη Νιγηρία και τη Βραζιλία να ακολουθούν.

Ο οίκος πιστεύει, όμως, ότι το πρόβλημα των υψηλών χρεών ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά ελληνικά σύνορα. «Τα υπερβολικά κρατικά χρέη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ο κίνδυνος χρεοκοπιών παραμένει υψηλός», σημειώνει η BofA και τονίζει ότι από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση των χρεών, κάτι που υπονομεύει τη μελλοντική ανάπτυξη.

«Η ιστορία των τελευταίων 200 ετών δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν καθόλου από τις περαιτέρω χρεοκοπίες και αναδιαρθρώσεις χρεών των επόμενων χρόνων», καταλήγουν οι αναλυτές.