Μεγάλη επιτυχία είχε η κοινή εκδήλωση στο Όρος Αιγάλεω, που διοργάνωσε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και 8 από τους Δήμους – μέλη του (Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Περάματος),.

Επιδιώκοντας την ενεργή εμπλοκή φορέων και πολιτών στην προστασία και αναβάθμιση του βουνού, η Αυτοδιοίκηση ανέλαβε συντονισμένα δράση προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι Δήμοι – μέλη του διοργάνωσαν δραστηριότητες, κατανέμοντάς τις χωρικά σε όλο το βουνό. Ξεκινώντας από τις παρυφές του Όρους Αιγάλεω, στη Λεωφόρο Σχιστού, όπου διενεργείται το παζάρι, πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση παράνομα αιχμαλωτισμένων άγριων πουλιών. Στη  πρωτοβουλία συμμετείχε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πειραιά με την  Ομοσπονδιακή θηροφυλακή και το Δασαρχείο Αιγαλεω. Τα άγρια πουλιά απελευθερωθήκαν από τον αντιπεριφερειαρχη Γιώργο Γαβρίλη, τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τον δήμαρχο Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη και τον δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη

Ακολούθησε παρουσίαση της προόδου των εργασιών που πραγματοποιεί ο ΠΕΣΥΔΑΠ για την αποκατάσταση του πρώην επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού. Στη συνέχεια έγινε βράβευση για εθελοντικές δράσεις στο περιβάλλον με απονομή τιμητικής πλακέτας από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά.

Ακολούθησε πεζοπορία μήκους 7 χλμ στο δασικό οικοσύστημα του βουνού με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να τονιστεί η αισθητική απόλαυση που προσφέρει το δάσος, η θετική παρέμβαση του στο μικροκλίμα της περιοχής και η αναγκαιότητα του για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης δυτικής περιοχής.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο τ. αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Τάσος Νεράντζης, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης,  Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Με αντιπροσώπους τους εκπροσωπήθηκαν οι Δήμαρχοι Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, μιας και δεν μπορούσαν να παραβρίσκονται λόγω της συμμετοχής τους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο.

Χαιρετισμό έστειλαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Τραγάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, η Αντιπεριφερειάρχης Εύη Αποστολάκη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι τ. βουλευτές Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης. Επίσης, ήταν παρόντες. Παράλληλα, παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όλοι όσοι έλαβαν τον λόγο χαρακτήρισαν εξαιρετική πρωτοβουλία την ανάδειξη και υπεράσπιση του Όρους Αιγάλεω, καθώς και την αποκατάσταση του πρώην επικίνδυνου ΧΑΔΑ. Συμφωνήθηκε ότι σύντομα θα αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες.

Η βουλευτής Εύη Καρακώστα δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη δράση της Αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση της. Όπως είπε δικαιούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες των κατοίκων της περιοχής να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον σε συνθήκες βιώσιμες ανάπτυξης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης αναφέρθηκε στο αρνητικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από την πολύχρονη υποβάθμιση του και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την ανατροπή του. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι εντάσσεται το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ, ενώ αναγνώρισε την ουσιαστική του συμβολή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Συμμετέχουμε στην περιβαλλοντική δράση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στο όρος Αιγάλεω, μαζί με άλλους Δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον Πρόεδρο του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, να υποστηρίξουμε την ανάπλαση και την προστασία του όρους Αιγάλεω. Πρόκειται για μια σημαντική πηγή πρασίνου, όχι μόνο για τον Πειραιά και τους γύρω Δήμους,  αλλά για όλο το Λεκανοπέδιο. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υλοποιήσαμε από κοινού αυτή τη δράση, τόσο για να ενημερώσουμε τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η στόχευση που έχουμε, να γίνει αυτό το μέρος -το οποίο μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητο- ένας νέος χώρος πνοής για την περιοχή αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, εργαζόμενοι από την Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Πειραιά, βρέθηκαν στην παραλία της Φρεαττύδας, καθάρισαν και φύτεψαν  λουλούδια.  Είναι δράσεις που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, οι οποίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος».

Ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών απειλών στη περιοχή καθώς και ότι η βιώσιμη ανάπτυξή της είναι από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής  του. Στο πλαίσιο αυτό είπε,  υποστηρίζουμε έμπρακτα όλες τις σχετικές δράσεις

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης έκανε λόγο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, που θα εδράζονται σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο πρασινίσματος του βουνού και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Το σημερινό μήνυμα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Όσον αφορά τον ΠΕΣΥΔΑΠ με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της Γ’ ΦΑΣΗΣ και την προοπτική υλοποίησης της τελικής Δ’ ΦΑΣΗΣ του πρώην επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, προωθούμε την επαναφορά του ολοκληρωμένου σχεδίου του ΠΕΣΥΔΑΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την αξιοποίηση των νερών της Ψυττάλειας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου πάνω στην αποκαταστημένη χωματερή».