Με τη διαχείριση ενός υπερσύγχρονου στόλου 67 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 6,24 εκατομμυρίων τόνων περίπου, συμπεριλαμβανομένων 49 τάνκερ (6 VLCCs, 5 Suezmaxes, 8 Aframax, 29 MR/Handy product tankers και 1 μικρό τάνκερ), 3 σύγχρονων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου και 15 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η εταιρεία Capital Ship Management Corp. (Capital), του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, υποδέχεται φέτος, με αφορμή την παγκοσμίου βεληνεκούς έκθεση «Ποσειδώνια 2016», πελάτες της, επικεφαλής διεθνών φορέων, αλλά και στελέχη του κλάδου από όλον τον κόσμο, με στόχο την επίτευξη νέων συμφωνιών.

Μάλιστα, η πρόσφατη συμφωνία με τον γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό Total κάνει ακόμη ευκολότερα τα πράγματα, καθώς της δίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο ως προς την αξιοπιστία της, όσο και ως προς την ικανότητα του στόλου της να ανταποκριθεί σε τέτοια μεγάλα «συμβόλαια». Η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε τη μεταφορά του πρώτου μεγάλου φορτίου ιρανικού αργού πετρελαίου προς τον δυτικό κόσμο, μετά το πολυετές εμπάργκο, και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην Capital, αφού, με τα έξι νεόχτιστα πλοία τύπου VLCC (πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια) που διαθέτει βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των διεθνών ομίλων. Είναι προφανές ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ., έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη συγκεκριμένη αγορά, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές του αργού, και σπεύδουν να εξασφαλίσουν συνεργασίες με φερέγγυους μεταφορείς, όπως η Capital.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται εύκολα αντιληπτός ο αντίκτυπος της εν λόγω εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια ώρα, και η Capital, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μαρινάκης, θεωρεί καθοριστική τη συνεχή ανάπτυξη ισχυρών και μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με μεγάλους και αξιόπιστους ναυλωτές, που μπορούν να εγγυηθούν την κάλυψη του στόλου με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα. Το «ρόστερ» των ναυλωτών του στόλου είναι χαρακτηριστικό τόσο της αναγνώρισης όσο και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η Capital στους κόλπους των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων διεθνώς. Πλοία της είναι ναυλωμένα στην A.P. Moller-Maersk A.S., την BP Shipping Limited, την Cargill International S.A., τη CMA-CGM S.A., την Cosco Bulk Carrier Co. Ltd., τη CSSA S.A. (Total S.A.), την Engen Petroleum, τη Hyundai, την Petrοleo Brasileiro S.A. («Petrobras»), τη Repsol Trading S.A. («Repsol»), τη Shell International Trading & Shipping Company Ltd., τη Chevron-Texaco, την Tesoro, την Exxon Mobile κ.ά. Το άκρως σημαντικό αυτό deal έχει, εκτός των υπόλοιπων παραμέτρων, και γεωστρατηγική διάσταση, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης οικονομικής σύμπραξης ανάμεσα σε Ιράν και Γαλλία, η οποία δημιουργεί νέες και πολυεπίπεδες ισορροπίες, αλλά και δεδομένα.

Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή του ελληνικού παράγοντα μέσω της δραστηριότητας της Capital, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και συμβολισμών, ειδικά εν μέσω της δύσκολης για τη χώρα παρούσας συγκυρίας. Αφενός, υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά με εμφατικό τρόπο ο πολύπλευρος ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αφετέρου καταδεικνύεται περίτρανα πως η ελληνική ναυτιλία παραμένει πρωτοπόρος δύναμη, δείχνοντας τον δρόμο συνολικά σε όλες τις εκφάνσεις του εγχώριου οικονομικού γίγνεσθαι.

Σειρά διεθνών πιστοποιήσεων και βραβείων

Το Βραβείο Αριστείας GREEN4SEA απονεμήθηκε στην Capital Ship Management Corp. για την επίδειξη περιβαλλοντικής αριστείας και απόδοσης άνω του μέσου όρου. Η Capital διακρίθηκε για τη στρατηγική της με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια του 2015, η ασφάλεια και η περιβαλλοντική εγρήγορση έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς όλοι οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators) ήταν κατά πολύ ανώτεροι από τους μέσους όρους της βιομηχανίας. Η εταιρεία έχει, επίσης, ξεκινήσει ένα κοινό πρόγραμμα με τον βρετανικό νηογνώμονα Lloyd’s Register of Shipping και το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd (DSME), προκειμένου να εξετάσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο και τη χρήση του σε ένα εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η Capital ήταν, επίσης, η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως το 2014 που έλαβε ανεξάρτητη επαλήθευση και πιστοποίηση από τη Lloyd’s Register για την επιχειρηματική στρατηγική της, σύμφωνα με τη «Στρατηγική Αντίληψη του International Maritime Organization (ΙΜΟ), για μια Βιώσιμη Ναυτιλιακή Βιομηχανία». Αποδεχόμενη το βραβείο εκ μέρους της Capital, η κ. Νίκη

Καλογηράτου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να λάβουμε αυτό το βραβείο και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ μας. Αυτό το βραβείο αντικατοπτρίζει τις καθημερινές προσπάθειες των ναυτικών μας στα πλοία, καθώς και τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Capital Ship Management σχετικά με τα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής αριστείας». Ομως, εκτός από το GREEN4SEA Βραβείο Αριστείας, η εταιρεία Capital Ship Management Corp. κατέχει μια σειρά από διεθνείς πιστοποιήσεις και βραβεία. Τον Δεκέμβριο του 2015 έλαβε έπαινο από την Ισπανική Ναυτική Ομάδα Δράσης για την επιτυχή συμμετοχή του δεξαμενόπλοιου «Amore Mio II» σε ασκήσεις του ισπανικού ναυτικού. Τον Μάρτιο του 2015 έλαβε τη διάκριση «Active Greece» από την Greek Active Business Publishing Group και τη Statbank. Το 2015 και το 2014, πλοία υπό διαχείριση της Capital έλαβαν το βραβείο «QualShip 21» από την αμερικανική ακτοφυλακή. Το 2014, η Capital τιμήθηκε με το «Πράσινο Βραβείο Περιβαλλοντικού Επιτεύγματος» από το λιμάνι του Long Beach στη Νότια Καλιφόρνια, για την επιτυχή συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Πράσινη Σημαία», για τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων στο λιμάνι. Επίσης το 2014, η Capital έλαβε το Ειδικό Βραβείο Διάσωσης, Amver, από την αμερικανική ακτοφυλακή, καθώς και Επαινο από τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ για την επιτυχή διάσωση 163 προσφύγων στις 7 Ιουνίου 2014, νότια της Μάλτας, από το υπό διαχείρισή της τάνκερ «Αρίωνας». Τα προηγούμενα χρόνια, τα πλοία της Capital βραβεύτηκαν επανειλημμένα με κορυφαίες διακρίσεις της BP Shipping, καθώς και με βραβεία Amver από την αμερικανική ακτοφυλακή για τη συμμετοχή τους στο Σύστημα Amver. Η ποιότητα των υπηρεσιών διαχείρισης της Capital και η εξαιρετική έμφαση στην υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον τονίστηκαν όταν επιλέχθηκε η Capital ως «Tanker Company of the Year 2009» στα ετήσια βραβεία ναυτιλίας Lloyd’s List Awards.