Τις πτυχές του αζέρικου πολιτισμού, παρουσίασαν χθες, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό αλλά και παραδοσιακό κουκλοθέατρο, καλλιτέχνες του Αζερμπαϊτζάν.

 

Παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Rahman Mustafayev, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Δαβάκη, της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού  κυρίας Ειρήνης Νταϊφά και πλήθους κόσμου, οι ηθοποιοί του κρατικού κουκλοθέατρου του Αζερμπαϊτζάν  Abdulla Shaig, χορευτές του Κρατικού Χορευτικού Συγκροτήματος και μουσικοί, παρουσίασαν για πρώτη φορά στον Πειραιά, σημαντικά στοιχεία της κουλτούρας τους.

 

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και μετέφερε μήνυμά του  :

« Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος λόγω αδιαθεσίας δεν μπορεί να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση, παρόλο που θα το ήθελε πολύ. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίασή του, δεν ήταν παρών λόγω της αδιαθεσίας του.

Σας καλωσορίζω στον Πειραιά. Καλωσορίζουμε τον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν στο πολιτιστικό έμβλημα της πόλης μας, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί, για ακόμη μια φορά, μια τόσο όμορφη και σημαντική εκδήλωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους Πειραιώτες και όχι μόνο, να απολαύσουν μια υψηλού επιπέδου παράσταση, με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία χρόνια η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν έχει κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα στη χώρα μας προκειμένου να γίνει ο αζέρικος πολιτισμός γνωστός στους Έλληνες. Η αποψινή μας εκδήλωση εντάσσεται σε αυτήν την επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, προσπάθεια.

Η σημερινή παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει ιδιαίτερη σημασία για την «πολιτιστική φιλία» μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης μας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνέργειες με διπλωματικές αποστολές στη χώρα μας, προκειμένου από κοινού να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο. Ο πολιτισμός, ιδιαίτερα, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Και ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Εύχομαι σε όλους σας να απολαύσετε αυτήν τη βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στην πόλη μας. Να είστε όλοι καλά. Ευχαριστώ».

 

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κ. Rahman Mustafayev, στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Αγαπητοί φίλοι και καλεσμένοι,

Είναι χαρά μου να σας υποδεχθούμε σήμερα, στη βραδιά του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Υπουργείων του Πολιτισμού και της Νεολαίας του Αζερμπαϊτζάν καθώς και την ευγενική αρωγή του Δήμου Πειραιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για την πρωτοβουλία αυτή και για τη στήριξή του.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει πολλές πτυχές του αζέρικου πολιτισμού σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την αζέρικη κλασική, συμφωνική και τζαζ μουσική, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που φέρνουμε τη μουσική και το χορό μας στον Πειραιά και για πρώτη φορά παρουσιάζουμε το κουκλοθέατρό μας στην Ελλάδα.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι η βραδιά μας πραγματοποιείται με φόντο την ενεργή ανάπτυξη των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας σε πολλούς τομείς: της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των νεανικών και αθλητικών προγραμμάτων.

Πρόσφατα, στις 17 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε επίσημα το έργο ΤΑΡ και έτσι καθιερώθηκε το ξεκίνημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας.

Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα υπάρχουν μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδος πολλά έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς της διμερούς συνεργασίας. Και στη συνεργασία αυτή ο Πειραιάς και το Μπακού  πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διότι έχουν πολλά κοινά στοιχεία.  Ο Πειραιάς και το Μπακού είναι πόλεις – λιμάνια, οι θαλάσσιες πύλες της Μεσογείου και της  Κασπίας και οι παραθαλάσσιες πόλεις ξέρουν από φιλία.

Αγαπητοί φίλοι, σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς τη συνεργασία μεταξύ των πόλεών μας και είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν νέα βήματα στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας.

Βασίζομαι στην υποστήριξή σας σε αυτήν τη διαδικασία.

Να έχετε ένα όμορφο βράδυ».    

 

Την βραδιά του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν στον Πειραιά  διοργάνωσαν  η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και ο Δήμος Πειραιά με την υποστήριξη του Δημοτικού Θεάτρου.