Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας, στο Πασαλιμάνι αναβιώνοντας 120 χρόνια μετά, τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κολυμβητική διαδρομή που πραγματοποιήθηκε τότε.

Οι κολυμβητικοί αγώνες, διεξήχθησαν στον παραλιακό χώρο της πλατείας Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρες Θάλασσας 2016».

Την εκκίνηση των αγώνων έδωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ενώ οι  κολυμβητές αγωνίστηκαν στο 1ο Ολυμπιακό αγώνισμα στα 500 μ. ελεύθερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μώραλης βράβευσε τον Ούγγρο υπερμαραθωνοδρόμο κολύμβησης Attila Manioki, ο οποίος συμμετείχε στους Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας. Στο πρόσωπό του,  τιμήθηκε ο πρώτος Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 Άλφρεντ Χάγιος, ο οποίος ήταν Ούγγρος.

Το  «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης, καθώς και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης.

[κολυμβητές]
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, επισήμανε: «Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ο πολιτισμός μας. Σήμερα το δείχνουμε αυτό και στους μικρότερους αλλά και στους μεγαλύτερους που ήρθαν να μας δουν. Και πέρυσι εδώ ήμασταν, ήταν κάτι πολύ όμορφο. Ο Δήμος Πειραιά κάνει πολλά αθλητικά δρώμενα, κάτι που είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά, να βλέπουν, να μαθαίνουν, να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα και τα παιδιά να προσπαθούν όσο το δυνατόν για το καλύτερο».

Ο Ούγγρος υπερμαραθωνοδρόμος κολύμβησης  Attila Manioki, δήλωσε: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Νίκο Γέμελο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από το 2004. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα για εμένα, να κολυμπάω σε αυτό το ιστορικό μέρος και να ακολουθώ τα χνάρια των σπουδαίων ηρώων, όπως ήταν ο 'Αλφρεντ Χάγιος. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά για την τιμητική διάκριση».