Πρόσκληση να περιηγηθούμε στη Ζέα, στην Πειραϊκή και στις Αστικές Πύλες, αναζητώντας τα ίχνη της ιστορίας του Πειραιά, μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης, απευθύνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, για την Κυριακή 29 Μαΐου. 

Με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι, τους δύο πολεμικούς ναυστάθμους και την ισχυρή οχύρωση, ο Πειραιάς απετέλεσε τη βάση στην οποία οικοδομήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία και εδραιώθηκε η πρώτη θαλασσοκρατία του κόσμου. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Αθήνα δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ σε υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου εάν δεν υπήρχε ο Πειραιάς.

Με ξεναγούς τις αρχαιολόγους Εύη Πίνη (Ζέα και Πειραϊκή) και Ανθή Ντόβα (Αστικές Πύλες), οι περιηγητές θα αναζητήσουν τεκμήρια αυτής της θαυμαστής ιστορίας, που σώζονται ακόμα σε διάφορα σημεία της πόλης: Στην Πειραϊκή τα βλέπουμε πλάι στο κύμα. Είναι τα τείχη και οι πύργοι της κονώνειας οχύρωσης. Στο λιμάνι της Ζέας, τα βλέπουμε μέσα στη θάλασσα αλλά και κάτω από σύγχρονες οικοδομές. Είναι οι νεώσοικοι, τα υπόστεγα για την φύλαξη των πολεμικών πλοίων. Στην οδό 34ου  Συντάγματος τα διακρίνουμε στα δεξιά του δρόμου. Είναι οι Αστικές Πύλες, η κύρια είσοδος του Πειραιά  από την πλευρά της Αθήνας.

Πληροφορίες

Σημείο συνάντησης για την περιήγηση στη Ζέα – Πειραϊκή: Πλατεία Ναυτικού  Μουσείου (ώρα: 10:30 π.μ.)
Σημείο συνάντησης για την περιήγηση στις Αστικές Πύλες: 34ου Συντάγματος και Πύλης, στον πεζόδρομο (ώρα: 12 μ.μ.)