Ομολογώ ότι μου είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να ασχολούμαι τόσο συχνά και με τόση λεπτομέρεια με τα δρώμενα του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή. Όμως, υπάρχει  δικαιολογία. Ο συγκεκριμένος υφυπουργός, με την συνεχή, ωμή, αυταρχική και απροσχημάτιστη ανάμιξή του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, έχει σχεδόν μονοπωλήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Και να θέλει λοιπόν ένας δημοσιογράφος εξειδικευμένος με τον χώρο, δεν μπορεί να αποφύγει να ασχολείται μαζί του, όσο οδυνηρό και αν είναι για τον ίδιο.

Η πρωτοφανής σε επιμονή και θράσος παρεμβατική συμπεριφορά του υφυπουργού, συνεχίστηκε και χθες με νέες δηλώσεις, εξ ίσου ή και περισσότερο θρασύτατα προκλητικές με τις προηγούμενες. Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικότερα.

Το ύφος και το στυλ της συγκεκριμένης δήλωσης Κοντονή, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αποτελείτο από τα γνωστά συστατικά : Μεγαλοστομίες, απεραντολογίες, αόριστες γενικεύσεις κούφια λόγια, κλισέ. Όλα μαζί, όλα ανάκατα, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί ο ακροατής να εμβαθύνει στο νόημα – αν βεβαίως υπήρχε κάποιο νόημα.

Ο κ. Κοντονής ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέκκλιση σε θέματα ηθικής τάξεως, διαφάνειας και δημοκρατίας». Δεν είπε όμως ποιος του ζήτησε να κάνει κάποια παρέκκλιση σε τέτοια θέματα. Το θεωρώ πολύ φυσικό, διότι ΚΑΝΕΙΣ, ούτε ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν του έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Αν κάποιος θα του είχε ζητήσει να κάνει τέτοιου παρέκκλιση, άλλωστε, θα τον είχε ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ χωρίς χρονοτριβή ! Η δεν είναι έτσι ; 

Πέρα όμως απ’ αυτό, ηχεί στ’ αυτιά μου ολίγον τι παράξενο να ομιλεί «υπερασπιζόμενος» την … δημοκρατία ένας υφυπουργός με την δράση και τη συμπεριφορά του κ. Κοντονή. Ενας υφυπουργός του … «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ», δηλαδή.
 
ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ, ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ !
 
Και πάλι ο κ. Κοντονής υποστήριξε ( κάτι πού κάνει κάθε φορά πού ομιλεί ) ότι «δέχεται πιέσεις». Και όπως πάντα, δεν είπε από ΠΟΙΟΝ ή από ΠΟΙΟΥΣ και ποιοι είναι αυτοί πού «δεν έχουν καταλάβει ότι «ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται έναντι όλων» ( αυτό το τελευταίο … «έναντι», όντως δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Πού κολλάει, δηλαδή ). Και το εντυπωσιακό, συνεχώς επαναλαμβανόμενο «κλείσιμο» της φράσης : «Νομίζω πάντως ότι έχει γίνει σαφές από τη μέχρι τώρα στάση μου, ότι σε πιέσεις δεν ενδίδει αυτή η κυβέρνηση».

Επειδή όμως εδώ διακρίνεται μία αοριστία, νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουμε πιο σαφές : «Αυτή η κυβέρνηση» ( δλδ. η κυβέρνηση Τσίπρα ! ) δεν ενδίδει σε ΑΟΡΑΤΕΣ και ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ. Αντίθετα, σε πιέσεις πού γίνονται δημόσια και επώνυμα ( π.χ Σόϊμπλε, Μέρκελ, «θεσμοί», ΔΝΤ κ.λ.π. )  όχι μόνον … «ενδίδει» αλλά ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ, άμα χρειαστεί ! Σε κάθε περίπτωση πάντως, νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και … τυχερή πού την υπερασπίζεται τόσο … πειστικά ένας Κοντονής !

Όταν ερωτήθηκε γιατί αποφεύγει να αναφέρει ΟΝΟΜΑΤΡΑ στις καθημερινές του καταγγελίες, απάντησε ΠΑΛΙ αινιγματικά, γενικά και αόριστα : «Οποιοι θέλουν να καταλάβουν, καταλαβαίνουν πολύ καλά» ! Επομένως, ομολογεί ότι δεν τον καταλαβαίνουν όλοι.

Και ποιοι τον καταλαβαίνουν … σίγουρα ; Εξηγεί :

«Μιλάω για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων, πού είναι τα 95% (!!!) πού έρχονται στα γήπεδα και θέλουν να βλέπουν έναν αγώνα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και δεν θέλουν να ακούν αυτές τις χυδαιότητες και τα βρομόλογα πού πρέπει κάθε Κυριακή να υφίσταται ένας φυσιολογικός άνθρωπος» !
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΤΑΛΙΝ, ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΜ !
 
Η βασική μου απορία, είναι η εξής : Συμφωνεί άραγε ο ίδιος με … αυτά πού λέει, ή του ξεφεύγουν ακούσια ;

Αφού η πλειοψηφία του 95 % είναι … μαζί του και τον καταλαβαίνει απόλυτα, γιατί δεν πατάει στο γήπεδο ; Γιατί σταμάτησε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις ; Με ποσοστό 95 % ( πού δεν είχε ούτε καν ο Στάλιν, αλλά είναι … κοντά στο 100 % του βορειοκορεάτη Κιμ ) θα έπρεπε να τολμά τουλάχιστον να πάει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ στο … περίπτερο για τσιγάρα ! Χωρίς να τον ακολουθούν οι ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ των ΜΑΤ !

( Σημειώνω την παράλειψη : Αυτή τη φορά ο κ. Κοντονής … ξέχασε να μας αφηγηθεί τον πόνο του πατέρα πού βλέπει το παιδί του να πηγαίνει στο γήπεδο και δεν ξέρει αν θα ξαναγυρίσει ! Περίεργο μου φαίνεται, γιατί το λέει κάθε φορά )

Τώρα βέβαια, βάση της γενικότερης εικόνας πού μου έχει δώσει ο κ. Κοντονής δεν απορώ για τα περί … «βρομόλογων» πού … «ακούγονται στα γήπεδα» και τα … «υφίσταται ένας κανονικός άνθρωπος».
Πού να ξέρει ο κ. Κοντονής από γήπεδα και από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αυτός νομίζει ότι στο γήπεδο επικρατεί ατμόσφαιρα τουλάχιστον Μεγάρου Μουσικής ! Και οπωσδήποτε δεν έχω καμία απαίτηση να καταλαβαίνει ότι «οι χυδαιότητες και τα … βρομόλογα» στους χώρους αγώνων, είναι μία ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ παγιωμένη και ΑΠΟΔΕΚΤΗ από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, εδώ και μερικές … ΧΙΛΙΑΔΕΣ χρόνια !
Τι να του εξηγήσεις, τώρα …  
 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ !
 
Ο κ. Κοντονής κατά την προσφιλή του συνήθεια εξαπέλυσε και πάλι ΑΠΕΙΛΕΣ πού θυμίζουν τακτικές ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ !Είπε ότι «δεν του άρεσε καθόλου το θέαμα ενός τελικού με άδειες κερκίδες και πως πρέπει να προσέξουν από δω και πέρα οι κύριοι των ομάδων, να μη γίνει η κατάσταση μόνιμη» !!! πρόσθεσε δε, ότι «τώρα πού είναι … καλοκαίρι να φροντίσουν να μη γίνει μόνιμο το θέαμα των άδειων εξεδρών, γιατί μπορεί και να γίνει» !

Ε, λοιπόν, θα το πω. Δεν … παίζεται ο τύπος !

Δεν φτάνει πού δεν ξέρει, πού δεν καταλαβαίνει, πού δεν έχει συναίσθηση για το ως πού φτάνουν τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητές του, έχει το ΘΡΑΣΟΣ να απειλεί με καταστροφή … ΠΟΙΟΝ ;
Μα, το ίδιο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ !

Εχει τόση επαφή με την λογική, ώστε να ΠΡΟΪΔΕΑΖΕΙ τους υποψήφιους χορηγούς, τους διαφημιστές, τους φιλάθλους πού θα θελήσουν να προμηθευτούν εισιτήρια διαρκείας γιά να βλέπουν την ομάδα τους, ότι να μην πετάξουν  τα λεφτά τους, γιατί … μπορεί κάποια στιγμή να του τη δώσει και να αρχίσει να …αδειάζει τις εξέδρες !

Και ερωτώ, μετά απ’ αυτό : Ποιος θα πάει να αγοράσει διαρκείας ; Ποιος θα πάει να διαφημιστεί στα γήπεδα ;  Ποιος θα επενδύσει για να στήσει την επιχειρησούλα του, την καντίνα του, το καφέ μπαρ, ο,τιδήποτε σχετικό με τους αγώνες, όταν υπάρχει πάντα ένας Κοντονής … «Δαμόκλειος Σπάθη» να επικρέμεται πάνω από την κεφαλή του, έτοιμος ανά πάσαν στιγμή να απαγορεύσει την προσέλευση του κόσμου ;

ΟΛΑ ΠΙΣΩ !

Ο κ. Κοντονής, αναφέρθηκε και στον νέο αθλητικό νόμο πού «ετοιμάζει», Είπε ότι θέλει πρώτα να μιλήσει με τις αθλητικές Ομοσπονδίες, γιατί … θέλει και τη γνώμη τους και ότι «θα προβλεφθούν όλα με πνεύμα δικαιοσύνης και έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας». Για το τελευταίο καιρός ήταν, νομίζω.

Εγώ όμως, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΦΩΣ επίγνωση της πραγματικότητας, έχω μερικά ΝΕΑ να του μηνύσω, του κ. Κοντονή :  «Ετοιμάσου ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΟΛΑ ΠΙΣΩ, όσα πέρασες σε προηγούμενα νομοσχέδια εκμεταλλευόμενος τις περιστάσεις, πού σου έδωσαν ένα νομικό δικαίωμα να ΠΕΡΕΜΒΑΙΝΕΙΣ στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνοντας πότε τον πρόεδρο της ΕΠΟ, πότε τον αρχιδιαιτητή, πότε τον αρχιδικαστή, πότε τον … «Καπετάν Γ…ω» !

Ναι, ΟΛΑ ΠΙΣΩ θα τα πάρεις, υφυπουργέ, θέλεις – δεν θέλεις. Πλησιάζει η ώρα πού θα το πιείς το ποτήρι και θα είναι πολύ πικρό…
 
Μανώλης Γαβαθιώτης