Ένα διαδραστικό, hightech παιχνίδι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 19 Μαΐου και για τρία συνεχόμενα τριήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις «Ημέρες Θάλασσας 2016».

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τους Νεώσοικους της Ζέας, στη συμβολή Ακτής Μουτσοπούλου και Σηραγγείου και να πάρουν μέρος σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που συνδυάζει με ένα διαφορετικό τρόπο παιχνίδι, τέχνη, πολιτισμό και περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας, στο The Urban Game [Beta].

Οι Νεώσοικοι ήταν στην αρχαιότητα επιμήκη κτήρια που στέγαζαν τις τριήρεις του Αθηναϊκού στόλου. Σήμερα κατάλοιπά τους σώζονται σε υπόγειους χώρους σύγχρονων κτηρίων, μίας πολυκατοικίας και ενός σχολείου στην Ακτή Μουτσοπούλου. Αυτός ο αυτόνομος αρχαιολογικός χώρος που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα συμβολικό και ουσιαστικό «κενό» μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον της πόλης, μετατρέπεται για πρώτη φορά σε ζώνη γνώσης και ψυχαγωγίας

Η νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας συνδυάζει προβολές ψηφιακής τέχνης με μια σειρά μίνι παιχνιδιών που ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη, μέσω της ψηφιακής φυσικής και των παιχνιδικών κανόνων. Οι επισκέπτες θα συναγωνιστούν μεταξύ τους και στο τέλος θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την πρώτη θέση σε πίνακα κατάταξης, κερδίζοντας ταυτόχρονα εμβλήματα και ολοκληρώνοντας επιτεύγματα.

Στόχος της δράσης

Το The Urban Game [Betaεπιχειρεί να επανασυνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με το ευρύτερο αστικό περιβάλλον του. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία υπό τη μορφή διαδραστικών και εκπαιδευτικών εμπειριών, στοχεύει να συμβάλλει στην κατανόηση από την πλευρά του επισκέπτη τόσο του ίδιου του μνημείου και της λειτουργίας του όσο και της διαχρονικής εξέλιξης του ιστορικού τοπίου. Παράλληλα, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον αρχαιολογικό χώρο αναδεικνύοντας τη συμβολική του αξία και καθιστώντας το μνημείο ενεργό πόλο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.

Ο αρχαιολογικός χώρος γίνεται στην πράξη τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης, χώρος παιχνιδιού και έρευνας, χρησιμοποιεί ουσιαστικά το παρελθόν κοιτώντας προς το μέλλον

Φορείς

Η πολιτιστική πρωτοβουλία The Urban Game  [BETAδιεξάγεται στο πλαίσιο του ΣτARTYouth Culture Initiatives in Greece, ενός προγράμματος του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GoetheΘεσσαλονίκης και της Bundesvereinigung Soziokultureller Zentrene.V.

Συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Συμμετέχουν επίσης το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το Εργαστήριο Εργαλειομηχανών του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, του Zea Harbour Project και με την υποστήριξη του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Πειραιά και του Sustainable Energy Youth Network.

Το The Urban Game [BETAεντάσσεται στις εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας 2016 καθώς και στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

#theurbangame, #theurbangamebeta

*Το The Urban Game [BETA] θα διεξαχθεί στις 19, 20, 21, 26, 27, 28 Μαΐου και 2, 3, 4 Ιουνίου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:  6946-40.92.68