Σε μήνυμά του για την 66η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία του για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των πολυδιάστατων σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα. «Παρ’ όλες τις δύσκολες περιόδους του ιστορικού τους βίου, διακρίνονται για την ικανότητά τους να αναγεννώνται», ανέφερε σχετικά με την ιστορία των δύο λαών που πάει αιώνες πίσω.

«Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της σύγχρονης Κίνας με Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή. Η θάλασσα υπήρξε για τους λαούς μας συνδετικό στοιχείο, που μας ενώνει έως σήμερα και αποφασίσαμε να αναδείξουμε το στοιχείο αυτό κηρύσσοντας το 2015 έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος αναφορικά με τη σημερινή σχέση των δύο χωρών. «Ελπίζω και στο μέλλον η συνεργασία μας αυτή θα ενισχυθεί και θα εμπλουτισθεί, με τρόπο αμοιβαίως επωφελή και για τις δύο χώρες», πρόσθεσε.

«Στήριξη καλού φίλου» χαρακτήρισε ο κ. Παυλόπουλος τη βοήθεια της Κίνας στις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας και τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί «η Κίνα να έχει ουσιαστικό ρόλο» στην απόφαση της χώρας να σταθεί στα πόδια της μετά από τη δύσκολη περίοδο που πέρασε. Μάλιστα, εκτός από τον οικονομικό τομέα, μίλησε και για συνεργασία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.