Ανατροπές και αλλαγές που θα ισοπεδώσουν για άλλη μια φορά την οικονομία των Ελλήνων φορολογουμένων φέρνει το νέο φορολογικό. Η πρόταση της κυβέρνησης που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που ήδη υπάρχει στη Βουλή φέρνει για άλλη μια φορά τα πάνω-κάτω, θυσιάζοντας τα εισοδήματα των Ελλήνων για χάρη της συμφωνίας.

Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και συγκεκριμένα τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών, αλλά και με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος, όπως αναφέρει και η «Ημερησία».

Ετσι, διαφορετικό φόρο θα πληρώνει ο μισθωτός που δεν έχει παιδιά, διαφορετικό ο μισθωτός με ένα ή δύο παιδιά, διαφορετικό ο ελεύθερος επαγγελματίας, άλλο ο ιδιοκτήτης ακινήτων που εισπράττει ενοίκια και άλλο ο αγρότης. Αποτέλεσμα ο λογαριασμός να «φουσκώνει» ξανά για την πλειοψηφία, ενώ κάποιοι θα διαπιστώσουν και φοροελαφρύνσεις.

Ομως παραμένουν για ακόμη μια φορά τα προβλήματα... Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα λαμβάνονται για αυτούς υπόψη η οικογενειακή κατάστασή τους, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, αφού το ίδιο ποσό φόρου θα πληρώνει αυτός που δεν έχει παιδιά με αυτόν που έχει δύο ή τρία παιδιά και έχει αυξημένες δαπάνες.

Έτσι, με τις νέες φορο-ρυθμίσεις για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ:

Ο μισθωτός χωρίς παιδιά θα κληθεί να πληρώσει συνολικό φόρο (φόρο εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) 1.566 ευρώ από 1.305 ευρώ σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 261 ευρώ.

Ο μισθωτός με δυο παιδιά θα επιβαρυνθεί με συνολικό φόρο 1.366 ευρώ από 1.305 ευρώ σήμερα (έξτρα φόρος 61 ευρώ). Δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος με δυο προστατευόμενα παιδιά θα πληρώσει λιγότερο φόρο κατά 200 ευρώ σε σύγκριση με τον μισθωτό που έχει ακριβώς το ίδιο εισόδημα (σ.σ. 15.000 ευρώ) αλλά δεν έχει προστατευόμενα τέκνα.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει συνολικό φόρο (φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης) 3.366 ευρώ από 4.005 ευρώ που επιβαρύνεται με το ισχύον σύστημα. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 639 ευρώ.

Το ίδιο ποσό φόρου θα πληρώσει και ο ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο ακριβώς εισόδημα που έχει ένα, δύο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα. Και αυτό, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται μεν με την ενιαία φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χωρίς να έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο, καθώς θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Ο αγρότης με ένα παιδί θα πληρώσει συνολικό φόρο 1.466 ευρώ από 2.055 σήμερα (μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης 589 ευρώ).

Ένας άλλος αγρότης, με το ίδιο ακριβώς εισόδημα του ύψους των 15.000 ευρώ, αλλά χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθεί με φόρο 1.566 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώσει επιπλέον φόρο 100 ευρώ σε σχέση με τον αγρότη, ο οποίος έχει το ίδιο εισόδημα και ένα προστατευόμενο τέκνο.

Ο φορολογούμενος που εισπράττει εισοδήματα από ενοίκια με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα επιβαρυνθεί με συνολικό φόρο (φόρος εισοδήματος + εισφορά αλληλεγγύης) 2.916 ευρώ από 2.415 ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή επιπλέον φόρο 501 ευρώ.