Με τη δέσμευση ότι τόσο η εμπειρία του προγράμματος, όσο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα democu.gr θα αξιοποιηθούν και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο διαβούλευσης και συμμετοχής στη χάραξη πολιτικών πολιτισμού και αθλητισμού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας “Συμμετοχική Δημοκρατία και Χάραξη Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο – Μια Σύγχρονη Πρόκληση” στον Δήμο Κορυδαλλού.

Με την ημερίδα ολοκληρώνεται το έργο DemoCu, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο Απασχόλησης και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την SciFY.

Με την ολοκλήρωση του έργου παραδίδεται πλέον στον Δήμο η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι πολίτες έχουν πλέον μια συνολική εικόνα όλων των δραστηριοτή-των πολιτισμού και αθλητισμού στον Κορυδαλλό, ενώ μπορούν να πληροφορηθούν για όλους τους φορείς, δημοτικούς και μη, που δραστηριοποιούνται στα όρια της πόλης. Το καινοτόμο όμως στοιχείο είναι, ότι οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για μια αποτελεσματική συνεργασία, που θα συμβάλει στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων στους τομείς τους πολιτισμού και του αθλητισμού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί τη συνέχεια μίας σειράς επιτυχημένων δράσεων συμμε-τοχικού χαρακτήρα που έχουν υλοποιηθεί από το 2007 και μεταγενέστερα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών είναι κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας. «Χωρίς διάθεση υπερβολής σε μία περίοδο έντονης κρίσης ο Κορυδαλλός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ανθεκτική πόλη, με βασικό στοιχείο που συντείνει στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό τη διατήρηση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων μας και τη συνεχή προσπάθεια μας να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων που θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την πόλη μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων- Καματερού Νίκος Σαράντης τόνισε ότι η ενίσχυση των συμμε-τοχικών διαδικασιών και η ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη αποτελούν επιτακτική ανάγκη σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης θεσμών και αξιών. Υπογράμμισε δε ότι η ΠΕΔΑ αναμένει τα συμπεράσματα του προγράμματος, στο πλαίσιο αξιοποίησης καλών πρακτικών προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής Διαβούλευσης Γιώργος Μακρυνός αναφέρθηκε στο ισχυρό αποτύπωμα που έχει ο Δήμος Κορυδαλλού στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ χαρακτήρισε το πρό-γραμμα «Demo Cu» ένα πολύ χρήσιμο και σύγχρονο μέσο ενίσχυσης συμμετοχής των πολιτών.

Χαιρετισμός απεύθυνε επίσης η Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προ-γράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες».

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του έργου από τους κ.κ Γιώργο Μπιθυμήτρη, υπεύθυνο Έργου – Στέλεχος ΔΑΚΜ, Αναστασία Στρατηγέα, Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου, Ανα-πληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Στέλιο Καζνέση και Νεκταρία Μαραβά, Στελέχη της ΔΑΚΜ.

Παραδείγματα ελληνικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας σε προγράμματα Συμμετοχικής Δη-μοκρατίας παρουσίασαν οι κ.κ Βασίλειος Σαλαπάτας, Συνιδρυτής της ΜΚΟ Science for You (SciFy), Στελλίνα Κουλουζάκη, συνεργάτης της ΜΚΟ «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», Αλέ-ξανδρος Σακελλαρίου, Μεταδιδάκτορας ερευνητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μαίρη Καρατζά – Strategic Designer, Place Identity.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων και μαθητές του 1ου και 5ου Λυκείου, που συμμετείχαν με προτάσεις τους στην Πολιτιστική Επιτροπή Διαβούλευσης. Επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μερεντίτης, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού Μιχάλης Λώνας, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Χριστοφορίδης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γρηγόρης Γουρδομιχάλης και Παύλος Γερακάρης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Βιδάλης.