Απίθανο είναι το ενδεχόμενο, να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση και οι ξένοι δανειστές, κατά την διάρκεια του Eurogroup, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις εργασίες του.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε . Ο ίδιος παρότι παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πρόοδος», ξεκαθάρισε ότι δεν σε θέση οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε με την Ελλάδα».

Σκληρή γραμμή το ΔΝΤ

Με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, προσήλθε στη συνεδρίαση η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα», δήλωσε προσερχόμενη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ουσιαστικά επανάλαβε τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη λήψη πρόσθετων μέτρων, με τις οποίες η Αθήνα διαφωνεί εκφράζοντας την έντονη αντίθεση της.

Η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να έχει και μεταρρυθμίσεις, όπου καταγράφεται κάποια πρόοδος, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει και το χρέος να είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό το κομμάτι του χρέους δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει κάποια συζήτηση».

Η ίδια με έμμεσο τρόπο αμφισβήτησε και τα στοιχεία της Εurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, και σημείωσε: «Καλωσορίζω τους νέους αριθμούς που βγήκαν, αν είναι ακριβείς. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν την προοπτική. Έχουμε δει στο παρελθόν αριθμούς να αναθεωρούνται, οπότε πρέπει να τους εξετάσουμε με προσοχή».

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι με προσπάθεια, η συμφωνία είναι κοντά», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί.