Την καλύτερη επίδοση στην ανακύκλωση μπλε κάδου μεταξύ όλων των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής καταλαμβάνει ο Δήμος Πόρου για τα έτη 2018 και 2019. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση καταγράφεται στους Κανονισμούς Τιμολόγησης των ετών 2020 και 2021 του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, όπου παρουσιάζονται στοιχεία αναφορικά με το έργο ανακύκλωσης των 66 Δήμων της Αττικής, και οδηγεί στην εξασφάλιση έκπτωσης 5% για τον Δήμο μας για την εναπόθεση των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Για τον καθορισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις του κάθε Δήμου: α) στην ανακύκλωση μπλε κάδου, β) στη διαχείριση των βιοαποβλήτων και γ) στην ανακύκλωση αστικών αποβλήτων. Ο Δήμος Πόρου στο πρώτο κριτήριο έχει λάβει και για τα δύο έτη τον μεγαλύτερο συντελεστή επίδοσης (6,7% και 7,2%), αποτελώντας μάλιστα τον μοναδικό νησιωτικό Δήμο που έχει μεγαλύτερο συντελεστή από 1,3 (με την εξαίρεση του Δήμου Κυθήρων ο οποίος αποστέλλει στην Αττική μόνο ανακύκλωση και όχι σύμμικτα, με συνέπεια το ποσοστό του να είναι «εκτός συναγωνισμού»).

Σημειώνεται ότι οι Δήμοι της χώρας μας υποχρεούνται να διαχειρίζονται πλέον τα απορρίμματά τους κατ’ ελάχιστον σε 5 ρεύματα (σύμμικτα, βιοαπόβλητα, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί). Αυτό είναι όμως απολύτως ανέφικτο για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, λόγω του τεράστιου κόστους μεταφοράς και του μεγάλου εξυπηρετούμενου πληθυσμού (τουρισμός), σε αντιδιαστολή με τον μικρό μόνιμο πληθυσμό τους (περιορισμένα έσοδά). Το οικονομοτεχνικό αυτό αδιέξοδο είναι προφανέστατο στην περίπτωση των νησιωτικών Δήμων της Αττικής, οι οποίοι, λόγω της υποχρέωσης μεταφοράς στη Δυτική Αττική, υποχρεώνονται ήδη σήμερα σε διπλάσια -κατά κεφαλήν δημότη και κατά τόνο- έξοδα διαχείρισης απορριμμάτων, σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής.

Λύση στο αδιέξοδο αυτό, το οποίο έχει επισημάνει η δημοτική αρχή Πόρου σε όλα τα αρμόδια πεδία συζήτησης (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ, ΚΕΔΕ), μπορεί να είναι μόνο η επιχορήγηση των σχετικών δράσεων στα νησιά, ή ο περιορισμός της υποχρέωσής τους στην ανακύκλωση του μπλε κάδου.