Τα Ειδικά Σχολεία, επισκέφτηκε χθες ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ο Υπουργός συνοδευόμενος από συνεργάτες του, τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και το Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, πέρασε την πύλη του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Ε. Ε. Ε. Ε. Κ. Πειραιά.

Ο Νίκος Φίλης ξεναγήθηκε στους χώρους του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πειραιά από την διευθύντρια του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Επισκέφτηκε τις τάξεις και είδε στην πράξη τη δουλειά των εκπαιδευτικών, με τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης και φροντίδας.

Ξεναγήθηκε στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και ανακοίνωσε ότι με συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και της Τοπική Αυτοδιοίκησης ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα του σχολείου για τη λειτουργία πισίνας, η οποία από κατασκευής του σχολείου παρέμενε ανενεργός.  
Ο Υπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε στην αίθουσα διδασκόντων με το προσωπικό του σχολείου.

Αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος σε κλίμα αλληλοκατανόησης και δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν οι εκπαιδευτικοί τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ιδιαίτερα αναδείχτηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς,  καθώς και το θέμα της στελέχωσης των δομών Ειδικής Αγωγής με μόνιμο προσωπικό.

Ο Νίκος Φίλης έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν, αναφέροντας ότι εφέτος σε μία, όπως ομολόγησε, δύσκολη συγκυρία, η κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή ήταν για το Υπουργείο απόλυτη προτεραιότητα.

Τόνισε ότι το υπουργείο έχει καταθέσει σχέδιο για μόνιμους διορισμούς κατά προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή και ότι το χρονοδιάγραμμα  της υλοποίησής του  εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

«Είστε ο πρώτος Υπουργός που είδαμε εκ του σύνεγγυς ως σύλλογος αλλά και ως σχολείο και ελπίζουμε να είστε και ο πρώτος που θα τηρήσετε την υπόσχεσή σας για μόνιμους διορισμούς στην ειδική εκπαίδευση» είπε η πρόεδρος του ΣΑΤΕΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής), που εργάζεται στο συγκεκριμένο σχολείο.

Ο Υπουργός ανταπάντησε ότι «αυτό δεν αποτελεί υπόσχεση αλλά δέσμευση».

Αμέσως μετά ο Νίκος Φίλης βρέθηκε τους χώρους του ΕΕΕΕΚ Πειραιά.

Αφορμή της επίσκεψης ήταν το δεύτερο Φεστιβάλ Πολιτισμού Ειδικής Αγωγής, που οργανώνει το σχολείο, με γενικό τίτλο «Με μια Χάρτινη Πεταλούδα … Πετάω», στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία Ειδικής Αγωγής από όλη την Αττική.

Πριν ξεκινήσουν τα παιδιά να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, ο Νίκος Φίλης ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του ΕΕΕΕΚ από το διευθυντή και το προσωπικό του σχολείου.

«Τα  ΕΕΕΕΚ είναι μία κυψέλη προσφοράς και δημιουργίας με τις τακτικές λειτουργίες τους αλλά και με τις δυνατότητες πολιτιστικής έκφρασης που προσφέρουν στους μαθητές τους. Και όλα αυτά στηρίζονται πολλές φορές στην εθελοντική δουλειά» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο φεστιβάλ ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η «Ειδική Αγωγή είναι καθρέπτης του πολιτισμού μας στη χώρα μας και σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών».  Υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν και φέτος κάνουμε μία προσπάθεια, και αυτή τη μάχη τη δίνουμε με την αξιολόγηση και τους θεσμούς, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα και διορισμών. Έχουμε δεσμευτεί ότι οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν στην εκπαίδευση αφορούν τον χώρο της Ειδικής Αγωγής». Τέλος ευχαρίστησε όλο το προσωπικό και κυρίως τα παιδιά, τα οποία «σε αυτό το όμορφο περιβάλλον δίνουν τη μάχη να ανέβουν σκαλοπάτι- σκαλοπάτι τη δύσκολη πορεία της ένταξής τους στη κοινωνία. »

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρακολούθησε το πρόγραμμα, που περιείχε χορευτικές μουσικές και εικαστικές δράσεις από Ειδικά Σχολεία της περιοχής.