Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε καφέ κάδους σε καίρια σημεία της πόλης,  στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος  για τη συλλογή  βιοαποβλήτων.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης Τζάνειο και Μεταξά καθώς και σε ιδιωτικά, σε ξενοδοχεία, σε super market και σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται, ότι οι καφέ κάδοι είναι κλειδωμένοι και όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα έχει το δικό του κλειδί.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, να αυξηθεί  το ποσοστό της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και να  δοθούν κίνητρα  να  ανακυκλώνουν οργανικά απόβλητα φορείς, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Για τον σκοπό αυτόν, βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης  και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες και τους υπεύθυνους για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι καφέ κάδοι, καθώς και πέντε ειδικά διαμορφωμένα  απορριμματοφόρα για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων, παραδόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη  Μώραλη. Οι καφέ κάδοι που θα παραλάβει συνολικά ο Δήμος Πειραιά θα φτάσουν τους 600.

Μώραλης: Έμφαση σε δράσεις που προάγουν την ανακύκλωση
 Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που προάγουν την ανακύκλωση στην πόλη μας, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα του πιλοτικού προγράμματος με τους καφέ κάδους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό,  από τη συνεργασία Δήμου και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι φορείς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κυρίως την αξιοποίηση χρηστικών μέσων όπως είναι οι καφέ κάδοι. Κάθε επιχείρηση έχει το δικό της κλειδί και το αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειας θα  είναι μετρήσιμο, καθώς σε λίγο καιρό θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε ποιος υποστηρίζει πραγματικά αυτή την προσπάθεια».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.  Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ενέργειες οι οποίες αναδεικνύουν την αξία  και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή».

Ρέππας: Κλειδιά  για τους καφέ κάδους σε περίπου 200 επιχειρήσεις
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας  και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του,  τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, λέγοντας ότι έχουν δοθεί σε περίπου 200 επιχειρήσεις κλειδιά  για τους καφέ κάδους για να πετάνε τα οργανικά απόβλητα. Ανέφερε ότι η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη για τις πρώτες ημέρες που λειτουργεί το πρόγραμμα.

Επεσήμανε, ότι η Δημοτική Αρχή  ενημερώνει   τους επιχειρηματίες για το τι πρέπει να πετάνε και τι όχι,  για να υπάρχει μια ομαλή ροή και στην αποκομιδή, αλλά και στη μεταφορά των βιοαποβλήτων στον ειδικό χώρο επεξεργασίας στη Φυλή, όπου τα βιοαπόβλητα γίνονται λίπασμα.

Καταλήγοντας ο κ. Ρέππας σημείωσε: «Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα παραλάβουμε άλλους 400 κάδους, τους οποίους θα διανείμουμε  σε περισσότερα σημεία και σιγά-σιγά θα διευρύνουμε το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».