Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και στην προβλήτα Ε2, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά.
 
Ο κ. Μώραλης ενημέρωσε την κα Γεννηματά για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
 Μώραλης: Nα τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις εκκένωσης του λιμανιού από τους πρόσφυγες - Κεντρική Εικόνα
Ο Δήμαρχος Πειραιά  κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την κυρία Γεννηματά για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι τους τελευταίους δύο μήνες. Τα προβλήματα είναι πολλά, τα ανέφερε και η κα Πρόεδρος. Έστω και πολύ καθυστερημένα  ξεκίνησε η επιλογή κάποιου αριθμού ατόμων από εδώ. Βεβαίως συνέβη κι αυτό που είπε η κα Γεννηματά ότι σήμερα ήρθε νέος κόσμος.

Θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθούν οι δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των συναρμόδιων Υπουργών ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά. Περιμένουμε την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και παραμένω αισιόδοξος ότι σταδιακά θα απεμπλακεί ο κόσμος. Παραμένουν όμως  τα προβλήματα που ανέφερε η κα Πρόεδρος που είναι πολλά και σημαντικά και για τον Πειραιά και για όλη τη χώρα». 
 
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έδωσε συνέντευξη  στην τηλεόραση της ΕΡΤ: 
 
ΔΗΜ:. Υποδεχθήκατε την κα Γεννηματά η οποία έκανε επίσκεψη, είδε τους χώρους, τα ιατρεία, τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό και έκανε μια δήλωση πριν από λίγο, η οποία ήταν δήλωση καταπέλτης για την κυβέρνηση, σε σχέση με το μεταναστευτικό. Δήλωσε λοιπόν την παντελή ανεπάρκεια να το αντιμετωπίσει, με δύο λόγια έτσι, να το πούμε.  Εσείς στον Δήμο σας δέχεστε ένα μεγάλο βάρος  και φαντάζομαι ότι μπορείτε να συνεχίσετε για αρκετό καιρό έτσι;  Ή μήπως έχουν αρχίσει και οι δικές σας αντοχές να λιγοστεύουν; 
«Υποδέχθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την ενημέρωσα για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι τους  τελευταίους  δύο και μήνες. Είναι προφανές ότι η δική μου δουλειά ως Δήμαρχος της πόλης δεν είναι να αντιπαρατεθώ με κομματική ιδιότητα. Οπωσδήποτε κι εμείς κάνουμε την κριτική μας ως Δήμος και εγώ ως Δήμαρχος την έχω κάνει».
 
ΔΗΜ:. Ποιά είναι αυτή (κριτική)  για την κατάσταση;
«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Δύσκολο για όλο τον κόσμο, δύσκολο για όλη την Ευρώπη. Σίγουρα δύσκολο για τη χώρα μας. Άρα, η όποια κριτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δυσκολία του προβλήματος και το μέγεθος του προβλήματος, γιατί έχει πολλές μεταβλητές. Σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις και στον Πειραιά. Σίγουρα υπήρξαν ασυνέπειες και στον Πειραιά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κοιτάμε το αύριο. Θέλω να πω ότι έστω και πολύ καθυστερημένα, εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ξεκίνησε η μετεγκατάσταση εδώ, κάποιου αριθμού ατόμων σε άλλα κέντρα φιλοξενίας και είναι θετικό». 
 
ΔΗΜ:. Πόσοι έχουν μείνει εδώ κ. Δήμαρχε, στην Ε2;
«Με την  πρωινή  καταγραφή είναι 3.770 άνθρωποι».
 
ΔΗΜ:. Με πολύ άσχημες συνθήκες υγιεινής. Το διαπιστώνουμε κι εμείς καθημερινά. 
«Μένω στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων Υπουργών ότι ο Πειραιάς μέχρι το Πάσχα θα αδειάσει. Δεν πρέπει να αδειάσει λόγω Πάσχα, λόγω κρουαζιέρας, λόγω τουρισμού. Πρέπει να αδειάσει κυρίως γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Και εσείς η ίδια διαπιστώνετε νομίζω εδώ, καθημερινά, τις άθλιες συνθήκες τις οποίες ζουν  αυτοί οι άνθρωποι».
 
ΔΗΜ:. Έχετε λοιπόν αυτήν την δέσμευση. Έχετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες να μας τις μεταφέρετε; Μιλούν για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εμείς οι δημοσιογράφοι μεταξύ μας αυτήν την πληροφορία μοιραζόμαστε. Δεν είναι επίσημη. Τρίτη – Τετάρτη θα αρχίσει η ουσιαστική, πιο ριζική εκκένωση του χώρου;   
«Νομίζω και σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Δρίτσας, σε δημόσιες δηλώσεις του είπε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς».
 
ΔΗΜ:. Αυτό ξέρετε κι εσείς; Δεν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο;
«Αυτό ξέρω κι εγώ. Ξέρω ότι περιμένουν να ολοκληρωθούν κέντρα φιλοξενίας αλλού που δεν έχουν ολοκληρωθεί, να μπουν νέοι οικίσκοι στον Σκαραμαγκά, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να χωρέσει όλον τον κόσμο του Πειραιά».
 
ΔΗΜ:. Θεωρείτε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε εσείς θα χωρέσουν στα κέντρα φιλοξενίας όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ;
«Αν εννοείται και στον Πειραιά και στην Ειδομένη θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει τώρα.  Η κυβέρνηση έχει δώσει δύο προτεραιότητες, έχει πει η ίδια, την Ειδομένη και τον Πειραιά. Φαντάζομαι ότι έχουν κάποιο σχέδιο το οποίο δεν γνωρίζω εγώ στην ανάλυσή του και αυτό είναι ένα πρόβλημα ότι δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση. Εγώ έχω μια σχετικά τακτική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Δρίτσα, είναι και Πειραιώτης Υπουργός και Βουλευτής, άρα έχω μια επικοινωνία και μία γνώση των θεμάτων. Θεωρώ, επαναλαμβάνω, ότι δεν έπρεπε να είχε δημιουργηθεί αυτό στον Πειραιά. Εδώ δημιουργήθηκε ένα Κέντρο Ανάσχεσης για 1.000 άτομα. Αυτή ήταν όταν ξεκινήσαμε η ιστορία του λιμανιού. Μετεξελίχθηκε σε ένα κέντρο παραμονής μέχρι και 5.500-6.000 ανθρώπων. Αυτό ήταν λάθος. «Ω γέγονε γέγονε».  Σημασία έχει να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ζήσουν. Περιμένουμε να υλοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης. Αυτό που λένε οι Υπουργοί δημόσια».