“Να παραιτηθούν ο Αλ. Τσίπρας, ο Θ. Δρίτσας, η Ρ. Δούρου και όλοι όσοι υπέγραψαν τη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού στη COSCO και μετά να ζητήσετε και τη δική μου παραίτηση. 

Ας αναλάβουν πρώτα τις ευθύνες τους εκείνοι που πανηγύριζαν όταν υπεγράφη η συμφωνία και μάλιστα έβγαλαν και τα χρήματα για την επέκταση του λιμανιού και μετά ας συζητήσουμε και για τη δική μου παραίτηση”.

Έτσι αντέδρασε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, στο ερώτημα που του είχε θέσει ο συνδυασμός του Νίκου Μπελαβίλα, πρόσφατα όταν του ζητούσε να απαντήσει αν είναι με τους Κινέζους ή με τους Πειραιώτες.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε την περασμένη βδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του Masterplan της ΟΛΠ ΑΕ.

Είπε συγκεκριμένα ότι η απόφαση της Περιφέρειας είναι καλή για τον Πειραιά, αλλά το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε στη συζήτηση για την επέκταση του λιμανιού και όχι για τα προβλήματα που δημιουργούν οι επενδύσεις της COSCO στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και τη Σαλαμίνα.  Όπως είπε ο κ. Μπελαβίλας η Περιφέρεια έδωσε λεφτά για να ξεκινήσει το έργο, χωρίς να έχει άδεια και χωρίς να υπάρχει έγκριση χωροθέτησης εργοταξίου και λατομείου. Κατηγόρησε δε τον Δήμαρχο ότι δεν επέμεινε για την ένταξη στο Masterplan της Πολιτιστικής Ακτής καθώς και επειδή δεν ζήτησε την αναβολή των έργων.   Τον ρώτησε δε, αν αυτό οφείλεται στην συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ και για αυτό τον προέτρεψε να παραιτηθεί.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε ότι του έκανε και εκείνου εντύπωση το γεγονός ότι όλοι ασχολήθηκαν με την επέκταση του λιμανιού και επί επτά ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητούσε αυτό το θέμα, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι από το 2010 και πριν, ενώ δεν ασχολήθηκε με τις νέες επενδύσεις του ΟΛΠ που είναι πολύ πιο “βαριές” σε ότι αφορά τις οχλήσεις και τις περιβαλλοντικές περιπτώσεις και εμφανίστηκαν για πρώτη φόρα πριν δύο χρόνια.

Γιατί άραγε, αναρωτήθηκε ο κ. Μώραλης ασχολούνται όλοι μόνο με ότι αφορά τον Πειραιά και θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες στον Δήμαρχό του; Δέχομαι κριτική, συνέχισε ο Δήμαρχος, για πράγματα που δεν μπορώ να κάνω, γιατί είναι υπερτοπικά και ο Δήμος Πειραιά είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να παρέμβει.  Θεωρώ ότι είναι χρήσιμη η παρουσία του Δημάρχου Πειραιά στο Δ.Σ. του ΟΛΠ γιατί μπορεί να μαθαίνει πολλά πράγματα, να προλαβαίνει άλλα τόσα και να κατευθύνει κάποιες εξελίξεις προς το συμφέρον της πόλης.
Αν όμως πρέπει να παραιτηθώ, ας παραιτηθούν πρώτα εκείνοι που υπέγραψαν τη σύμβαση για την πώληση του λιμανιού και εκείνοι που μετά την υπογραφή έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Μιλάω συγκεκριμένα, τόνισε ο Δήμαρχος, για τον κ. Τσίπρα, που όταν με συνάντησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας μου είπε περιχαρής ότι αρχίζει μια νέα εποχή για τον Πειραιά και για την χώρα και με τα έργα που θα γίνουν στο λιμάνι θα αλλάξει η ιστορία της πόλης και για τον κ. Δρίτσα που είπε σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο ΕΒΕΠ ότι δυστυχώς το 2016 η κρουαζιέρα δεν ήταν στο επίκεντρο για αυτό και δεν είχε αναδειχθεί το θέμα της επέκτασης του λιμανιού.
Όμως, κάποια χρόνια πριν ο κ. Δρίτσας, ως Δημοτικός Σύμβουλος, είχε ψηφίσει να ανοίξει ο χώρος στο Παλατάκι για να διευκολυνθεί η κρουαζιέρα.  Δηλαδή, να γίνει χώρος κρουαζιέρας το κομμάτι ακριβώς που ανήκε στο Δήμο Πειραιά.   Κατά τ’ άλλα δεν ήξερε τίποτα για την κρουαζιέρα.
Λυπάμαι κατέληξε ο Δήμαρχος, διότι για να δικαιολογήσει την πράξη του καταφεύγει σε ψέμματα που αποδεικνύονται ακόμη και από τις τοποθετήσεις που είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο.   Κατηγορείτε, είπε ο Γιάννης Μώραλης, το Γ. Πατούλη ότι έδωσε λεφτά για την επέκταση του λιμανιού.  Έδωσε όμως τα λεφτά που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό ακριβώς το έργο   Και σας ενοχλεί που άρχισε να εκταμιεύει το ποσόν και δεν σας ενοχλεί η κα. Δούρου, που ήταν εκείνη που έκανε τις ενέργειες για να εγκρίνει το συγκεκριμένο κονδύλι η Ε.Ε., δηλαδή που “έβγαλε τα λεφτά” και μάλιστα η κα. Δούρου δεν έκρινε σκόπιμο ούτε καν να τοποθετηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα αυτό, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι.
Κατά τ’ άλλα, επεσήμανε ο κ. Μώραλης, ο Δήμαρχος φταίει, που γίνεται η επέκταση του λιμανιού, που δεν έχει σταματήσει το έργο, που έχουν δοθεί χρήματα για την εξέλιξή του κλπ.  Εκείνοι που υιοθέτησαν το έργο, που το υπέγραψαν, που “έβγαλαν τα λεφτά” για να γίνει δεν ευθύνονται για τίποτα.   Επειδή όμως, κατέληξε ο κ.Μώραλης η υποκρισία περισσεύει ας αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που πραγματικά τις έχουν και ας παραιτηθούν πρώτοι.

Ο κ. Δρίτσας ήταν Δημοτικός Σύμβουλος όταν είχε έρθει το σχέδιο Ανωμερίτη για την επέκταση του λιμανιού που προέβλεπε έξι (6) θέσεις κρουαζιέρας και δεν είχε πει τίποτα.   Τώρα που οι θέσεις μειώθηκαν σε δύο θυμήθηκε … το κακό που θα γίνει στην πόλη.  Ο κ. Τριανταφύλλου που ξιφούλκησε εναντίον μας είπε ο Δήμαρχος ήταν Νομαρχιακός Σύμβουλος με τον  κ. Μίχα, ο οποίος πανηγύριζε για το Masterplan  του Ανωμερίτη και τις έξι (6) θέσεις κρουαζιέρας που προέβλεπε.   Τώρα ξαφνικά θυμήθηκε ότι η επέκταση του λιμανιού δεν συμφέρει τον Πειραιά…

Όσον αφορά την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί με τα βυθοκορήματα, τα ιζήματα, κλπ, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιους θα πρέπει να ακούμε, το Πολυτεχνείο, τους επίσημους κρατικούς φορείς, μια ΜΚΟ, έναν μεμονωμένο καθηγητή ή κάποιους ανεξάρτητους ερευνητές.

Καταλήξαμε ότι πρέπει να εμπιστευτούμε το Πολυτεχνείο.  Όταν το Πολυτεχνείο μας λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όταν ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος λέει το ίδιο, όταν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μας υποδεικνύει τόπους απόθεσης των ιζημάτων εμείς τι  πρέπει να κάνουμε; Αν κάποιοι πιστεύουν πως όλοι αυτοί λένε ψέμματα ας καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Αφού, πιστεύει η κα. Δούρου ότι θα κάνει τέτοια καταστροφή στην πόλη η επέκταση γιατί έβγαλε το κονδύλι για να τη χρηματοδοτήσει; Προφανώς συνέχισε ο κ. Μώραλης η επέκταση θα φέρει προβλήματα στον Πειραιά.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε είναι να πιέσουμε την Κυβέρνηση να κάνει τα απαιτούμενα έργα για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις, όπως υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, σύντομη έλευση του μετρό στο λιμάνι, άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις όπου αυτό είναι δυνατόν κλπ. Αν πιστεύετε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπελαβίλα, ότι όλοι εμείς που ψηφίσαμε υπέρ του επενδυτικού σχεδίου του λιμανιού είμαστε εγκληματίες, ο κ. Δρίτσας που υπέγραψε αυτό που εσείς θεωρείται έγκλημα, γιατί η επέκταση του λιμανιού πήγαινε “πακέτο” με την πώλησή του και η κα. Δούργου που έβγαλε το κονδύλι για την υλοποίησή του τι είναι;

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” Ν. Μπελαβίλας αντί άλλης απάντησης είπε πως η Αντιπεριφερειάρχης η κα. Αντωνάκου είπε ότι δεν πρέπει να πέσει κανένα ίζημα στον Αργοσαρωνικό, αλλά τα ιζήματα συνεχίζουν και πέφτουν.

Νωρίτερα για το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης είχε μιλήσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος είχε συνταχθεί με τις απόψεις του Δημάρχου, που είχε πει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα βλέπει αν εφαρμόζονται οι όροι που έχει θέσει η Περιφέρεια.  Ο κ. Βλαχάκος είπε ότι και αυτός από την πλευρά του θα παρακολουθεί το όλο έργο και θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους τους Πειραιώτες.

 

πηγή: kanaliena.gr