Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει για 6η  χρονιά τον Διαγωνισμό Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία  «Blue Growth Piraeus», ο οποίος αποτελεί έναν πρωτοπόρο θεσμό, έχοντας καθιερώσει τον Πειραιά σε πρωτεύουσα της θαλάσσιας καινοτομίας.

Ο διαγωνισμός «Blue Growth Piraeus» πραγματοποιείται σε συνεργασία  με το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αποτελείται από 2 φάσεις.

Η πρώτη, αφορά στη διενέργεια του διαγωνισμού ο οποίος περιλαμβάνει την υποβολή αιτήσεων, την αξιολόγηση των υποψήφιων, την πραγματοποίηση workshop προετοιμασίας των επιλεγμένων επιχειρηματικών ομάδων για την παρουσίαση της ιδέας τους, το Demo Day (ημέρα του επίσημου διαγωνισμού) κατά το οποίο αξιολογούνται οι υποψήφιοι από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, από εκπροσώπους του Marinescape και τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες βραβεύονται και προωθούνται στο πρόγραμμα εκκόλαψης.

Η δεύτερη, αφορά στο πρόγραμμα εκκόλαψης όπου παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες (business counselling, coaching) στις βραβευθείσες ομάδες που ξεκινούν από τη δημιουργία ή βελτίωση του business plan έως και τη σύσταση εταιρείας. Παράλληλα, προωθείται η δικτύωση των επιχειρηματικών ιδεών με σκοπό την περαιτέρω ωρίμανση και χρηματοδότησή τους.

Μετά από συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η κατάθεση νέων επιχειρηματικών ιδεών θα διαρκέσει  μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 με δυνατότητα παράτασης,  ευελπιστώντας να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με  την πανδημία του κορωνοϊού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό και δηλώσεις συμμετοχής: www.bluegrowthpiraeus.gr

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε: «Για τη Δημοτική Αρχή ο διαγωνισμός «Blue Growth Piraeus» αντιπροσωπεύει όλα όσα οραματιζόμαστε για την ανάπτυξη του Πειραιά: την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, με σημείο αναφοράς τη θάλασσα. Στόχος μας με αυτήν την διαγωνιστική διαδικασία,  είναι να εμπνεύσουμε και να επενδύσουμε στα νέα μυαλά που αποτελούν το μέλλον της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας» και σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, που σχεδίασε και υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης τόνισε ότι  η σπουδαιότητα των καινοτόμων τεχνολογιών αναδείχθηκε και εν μέσω πανδημίας όπου το «Blue Lab» τέθηκε στη διάθεση της πολιτείας, δημιουργώντας ασπίδες προστασίας προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.   Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, επεσήμανε: «Tα τελευταία χρόνια  έχουμε  αναπτύξει μια πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο αποτελεί έναν στρατηγικό συνεργάτη και συνοδοιπόρο του Δήμου και ευχαριστώ θερμά τον Πρύτανη κ. Κότιο και για αυτή την εποικοδομητική  σύμπραξη. Έχοντας κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας, παρατείναμε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και με την ελπίδα να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η πανδημία του κορωνοϊού, πιστεύω ότι ο «Blue Growth Piraeus» θα έχει για ακόμα μια χρονιά ιδιαίτερα μεγάλη  απήχηση».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος επεσήμανε σε δήλωσή του πως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ως ένα εξωστρεφές και δυναμικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, επιδιώκει να υλοποιεί δράσεις και καινοτόμες συνέργειες, τόνισε δε, πως με τον Δήμο Πειραιά έχει αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, μια εποικοδομητική συνεργασία σε πολλούς τομείς. «Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παράγεται σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία, η βιομηχανία, οι ψηφιακές τεχνολογίες και ο τουρισμός. Χαίρομαι ιδιαίτερα που  θα συμβάλλουμε  μέσω της επιστημονικής γνώσης του Πανεπιστημίου μας στο Διαγωνισμό για τη Γαλάζια Οικονομία  «Blue Growth Piraeus». Εύχομαι καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες και είμαι βέβαιος ότι θα αναδειχθούν και φέτος πρωτοπόρες  ιδέες, που θα συνεισφέρουν στην καινοτόμα γαλάζια ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, υπογράμμισε πως ο Δήμος Πειραιά εδώ και χρόνια δίνει βάρος και έχει στην πρώτη γραμμή τις πρωτοβουλίες για  τα θέματα της γαλάζιας οικονομίας και της γαλάζιας ανάπτυξης. Ο κ. Καρύδης σημείωσε ότι ο Δήμος έχει τιμηθεί πανευρωπαϊκά για τις δράσεις του στα θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και αποτελεί μοντέλο καλής πρακτικής. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το 2020 προωθούμε το πρόγραμμα blue growth  Piraeus σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη, στα θέματα της γαλάζιας οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρώτα από όλα όμως προηγείται η δημόσια υγεία και η προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας».