Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Κυριακή 22/3, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην έκτακτη εκπομπή του Νίκου Παρασκευά στο «Κανάλι Ένα  90,4»,  ειδικά για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π., μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου κ. Αλέξανδρου Τζεφεράκου και την τηλεφωνική επικοινωνία και άλλων εξειδικευμένων επιστημόνων.

Αναφερόμενος στα αντανακλαστικά του Δήμου, είπε ότι πιστεύει ότι λειτούργησαν σωστά και τα μέτρα που ελήφθησαν σε κάθε επίπεδο εναρμονίζονται με τις γενικές οδηγίες του Κράτους,  αλλά και με την ευθύνη που έχει ο Δήμος απέναντι στους εργαζόμενούς του αλλά και απέναντι στους δημότες του, σημειώνοντας: «Ήδη στις υπηρεσίες του Δήμου εφαρμόζουμε  τα προβλεπόμενα  σε  ό, τι αφορά το προσωπικό με την εκ περιτροπής εργασία, τις άδειες ειδικού σκοπού και σταδιακά την τηλε-εργασία, ενώ προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και τους δημότες μας μέσω της αρμόδιας Δημοτικής Επιχείρησης, της ΚΟ.Δ.Ε.Π.  Δημιουργούμε  ομάδες οι οποίες θα επισκέπτονται συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι μοναχικοί ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και θα τους πηγαίνουμε στο σπίτι τα φάρμακά τους και από εβδομάδα ελπίζω και τα βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής.

Επίσης, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων αυτών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθιερώσουμε να διανέμονται δύο γεύματα ημερησίως δωρεάν σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη και δεν μπορεί να πάει να τα προμηθευτεί ο ίδιος.

Επιπλέον,  ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο μέτρο των δικών του αρμοδιοτήτων,  εφάρμοσε  τα αναγκαία προληπτικά μέτρα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπως είναι τα γήπεδα, τα δημοτικά γυμναστήρια, το κολυμβητήριο «Α. Γαρύφαλλος», αλλά και στους χώρους πολιτισμού,  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος κ.α., ενεργώντας με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης».

Ο κ. Μώραλης τόνισε επίσης,  ότι με πρωτοβουλία του Δήμου  δημιουργήθηκε ένας νέος ιστότοπος, ο οποίος δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, τις ενημερώσεις από την Κεντρική Διοίκηση, αλλά και όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πόλη μας.  

Το Κράτος για πρώτη φορά λειτούργησε τόσο σωστά
Μιλώντας για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις πρωτοφανείς καταστάσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός, είπε ότι το Κράτος ίσως για πρώτη φόρα λειτούργησε τόσο γρήγορα και τόσο σωστά.  «Ελήφθησαν  έγκαιρα οι ενδεδειγμένες αποφάσεις και έγινε άμεση και αποτελεσματική δουλειά.   Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι το Κράτος έχει κάνει αυτό που του αναλογεί, ωστόσο υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, που δυστυχώς, δεν το κάνουν.   Δεν καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και πως δεν είναι καιρός για βόλτες ούτε για παιχνίδια ή διακοπές. 

Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμοδίων και κυρίως να μείνουμε σπίτια μας.   Δεν είναι τιμωρία, είναι υποχρέωση.   Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.  Ας το πάρουμε απόφαση για να αποφύγουμε τα χειρότερα.  Οι εικόνες που είδα εχθές στο Πασαλιμάνι με απογοήτευσαν σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες όπου οι Πειραιώτες είχαμε δείξει μια αξιοζήλευτη πειθαρχία και κοινωνική ευθύνη. Δεν επιτρέπεται να παίρνουμε τόσο αψήφιστα θέματα που αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των αγαπημένων μας προσώπων», υπογράμμισε ο Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης  επεσήμανε  ότι με ψυχραιμία, ηρεμία και απόλυτη τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.  Τόνισε δε, ότι μόλις ξεπεραστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση θα έχουν αλλάξει πολλά στην κοινωνία και κυρίως στον τρόπο λειτουργίας της.  Είπε χαρακτηριστικά ότι μαθαίνουμε ήδη, εξαιτίας της ανάγκης που υπάρχει, να δουλεύουμε από απόσταση, να μην χρειάζεται η φυσική μας παρουσία για να διεκπεραιώνουμε διάφορες υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, τους φορείς, τις τράπεζες κλπ, ενώ ακόμα και στα σχολεία, η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές θα μπορεί να γίνεται μέσω υπολογιστή από απόσταση .

Όλα αυτά, κατέληξε ο Δήμαρχος Πειραιά, θα τα δούμε στη συνέχεια γιατί εκείνο που προέχει είναι να είμαστε όλοι εδώ για να την ζήσουμε.

Ο Δήμος Σαγκάης στο πλευρό του Πειραιά
Ο κ. Μώραλης ανέφερε επίσης, πως ο Δήμος Σαγκάης προσφέρθηκε να στείλει μάσκες και φαρμακευτικό υλικό και οτιδήποτε μπορεί  να βοηθήσει στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του  κορωνοϊού.  Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμο της  Σαγκάης ο οποίος έδειξε διάθεση να σταθεί δίπλα στον Πειραιά, προσθέτοντας : «Πρόκειται  για απόλυτη επιβεβαίωση και ανάδειξη του θεσμού της αδελφοποίησης πόλεων που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά».  

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού στη Κίνα, είχε επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο της Σαγκάης, τον οποίο άλλωστε είχε συναντήσει τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο με την ευκαιρία της αδελφοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας και της Κίνας και του είχε εκφράσει την ειλικρινή συμπαράσταση του Πειραϊκού λαού και τη διάθεσή του να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.  

Ο Δήμος  της Σαγκάης, συνέχισε ο κ. Μώραλης, με τη σειρά του ήρθε τώρα να επιβεβαιώσει  το άριστο επίπεδο σχέσεων που έχουμε με την πόλη αυτή, αλλά και να αποδείξει πόσο πολύτιμη μπορεί να αποβεί η αδελφοποίηση δυο πόλεων,  εφόσον δεν μείνει στα χαρτιά, αλλά προχωράει  σε διάφορες φάσεις υλοποίησης.

Δύο γεύματα ημερησίως δωρεάν στο σπίτι όσων το έχουν ανάγκη

Τα μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών που ανέφερε προηγουμένως ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, εξειδίκευσε μιλώντας στη συνέχεια ο Διευθυντής της ΚΟΔΕΠ, Νικήτας Κανάκης.  Όπως είπε, η ΚΟΔΕΠ έχει τον συντονισμό των δράσεων του Δήμου για να λυθούν βασικά προβλήματα δημοτών που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση είτε από οικονομικής πλευράς είτε από πλευράς υγείας. 

Καταγράφουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ήδη μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αιτήματα.  Κάνουμε διαχείριση των αιτημάτων αυτών, ξεχωρίζουμε τους μοναχικούς ανθρώπους, τους χρόνια πάσχοντες, εκείνους που βρίσκονται σε καραντίνα και όσους έχουν ειδικές ανάγκες.

Με αυτοκίνητο που μας έχει διαθέσει ο Δήμος τους πηγαίνουμε στο σπίτι τους τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης αλλά και τα φάρμακά τους.  Επίσης, επειδή πολλοί συνάνθρωποι μας είναι φοβισμένοι και πολλοί έχουν μελαγχολήσει από το κλείσιμο στο σπίτι, όχι κατ’ ανάγκην του κορωνοϊού, αλλά επειδή έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να βγουν, τους βοηθάμε ψυχολογικά.

Τους στηρίζουμε με συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και επαφή με κοινωνικούς λειτουργούς.  Επίσης συνιστούμε στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σπίτι τους λόγω κορωνοϊού να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν και στα ΚΑΠΗ, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους δώσουμε διεξόδους στο κλείσιμο και τη μοναξιά για να έχουν καλή ψυχολογία γιατί και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που θα τους κρατήσει όρθιους.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Κανάκης, επεξεργαζόμαστε την υλοποίηση της εντολής που μας έδωσε ο Δήμαρχος για να χορηγούμε δύο γεύματα ημερησίως δωρεάν στο σπίτι όσων το έχουν ανάγκη.  Αυτή τη δράση βέβαια, θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε σε διάστημα μιας εβδομάδος καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η υγιεινή μεταφορά των φαγητών, οι κατάλληλοι μεταφορείς και οι συνθήκες ασφάλειας και σε κείνους που παραλαμβάνουν τα τρόφιμα αλλά και σε εκείνους που τα παραδίδουν. 

Είναι πολύπλοκο το θέμα αυτό, είπε ο κ. Κανάκης, αλλά θα τα καταφέρουμε. Καταλήγοντας ο κ. Κανάκης τόνισε ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αναδείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη.  Δηλαδή όλοι οι πολίτες να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους .

Αν παραδείγματος χάριν, γνωρίζουμε ότι στην πολυκατοικία μας υπάρχει κάποιο άτομο που δεν μπορεί να βγει έξω για να ψωνίσει τα απαραίτητα, ας του τα μεταφέρουμε εμείς. Πρέπει να περάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα της Κοινωνικής Ευθύνης.  Και Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι μόνο να κλειστούμε σπίτια μας και να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους, αλλά και να βοηθάμε όπως μπορούμε τον συνάνθρωπο για να του είμαστε χρήσιμοι.
Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ούτε εφησυχασμός

Ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται μέτρα και απαγορεύσεις , αλλά κοινή λογική.  Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο και να πρέπει να μας επιβάλλουν τα μέτρα με τα οποία θα σωθούμε εμείς ή θα σώσουμε συνανθρώπους μας.   

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, ας ρίξουμε μια ματιά στη γειτονική Ιταλία να δούμε τα καραβάνια με τα φέρετρα για να νιώσουμε επιτέλους πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση.  Και αν εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι δεν μπορούν να πάθουν κάτι, ας σκεφτούμε τους γονείς μας ή τους παππούδες μας που αν πάθουν κάτι, από εμάς θα το πάθουν που γυρνάμε στους δρόμους και θα το πληρώσουν με τη ζωή τους. 

Πρέπει επιτέλους, να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και αγάπη για το συνάνθρωπο , το συγγενή, το φίλο.   Να ακολουθήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μείνουμε σπίτια μας.  Όσο ακόμα είναι καιρός…