Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η 1η Γιορτή Παιδείας, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής. Στόχος της Γιορτής ήταν να τιμηθούν όλοι εκείνοι που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και να αναδειχθούν όλες εκείνες οι αξίες που αντιπροσωπεύει,  υπηρετεί και καλλιεργεί  η παιδεία. Κατά τη  διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννου Ρέντη  κ.κ. Σεραφείμ για τη σημαντική ποιμαντική, κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά του στην πόλη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ακόμη μουσική και τραγούδια από την Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά υπό τη διεύθυνση της κυρίας Σταυρούλας  Μέντη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η επένδυση στην παιδεία αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «στόχος μας είναι να έχουμε σχολεία που προσφέρουν γνώσεις, διευρύνουν τους ορίζοντες, κοινωνικοποιούν, προάγουν τον ανθρωπισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη».

Ο κ. Μώραλης ανέφερε στη συνέχεια πως τα τελευταία πέντε χρόνια και παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε εργασίες αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, υπογραμμίζοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη να χτιστούν νέα σχολεία στην πόλη, κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την κεντρική διοίκηση, όπως επίσης και περισσότερους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους. Eπιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια ένα ή αν είναι δυνατόν, δύο νέα σχολεία στην πόλη μας».  

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, λέγοντας πως αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη και συνοδοιπόρο στις πρωτοβουλίες του Δήμου, σημειώνοντας πως παράγει ερευνητικό έργο και καινοτομία πάνω σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της πόλης, όπως είναι η ναυτιλία, η οικονομία και ο τουρισμός.

Μάλιστα ο κ. Μώραλης ανέφερε πως η  πόλη του Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, προσθέτοντας: «Δημιουργήσαμε το πρώτο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη «BLue Lab», το οποίο υποδέχεται μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους ιδεών. Από το 2014 έχουμε θεσμοθετήσει τον ετήσιο διαγωνισμό Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη «Bluegrowth», όπου στηρίζονται νέες επιχειρηματικές ιδέες και για τον οποίο έχουμε βραβευθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Κλείνοντας  τον χαιρετισμό του, ο κ. Μώραλης τόνισε πως για την οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη του Πειραιά είναι αναγκαία η στενή συνεργασία όλων: της δημοτικής αρχής, της τοπικής κοινωνίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Εκκλησίας, τονίζοντας πως αυτό έχει επιτευχθεί στον Πειραιά, προς όφελος της πόλης και κυρίως των παιδιών. 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Σχολικών Κτηρίων κα Ασπασία Αλιγιζάκη, στον χαιρετισμό της, τόνισε ότι στόχος της Γιορτής  Παιδείας - που επιδίωξη είναι να καθιερωθεί ως θεσμός - είναι να τιμηθούν οι Τρεις Ιεράρχες, τα γράμματα, ο εκπαιδευτικός κόσμος, οι μαθητές.  Σημείωσε ότι κύριο μέλημα ενός πραγματικού παιδαγωγού δεν είναι απλώς να μεταδώσει  στο παιδί τη  γνώση,  αλλά να διαπλάσει χαρακτήρες και να δείξει στο παιδί ότι σημαντικό είναι να εμφορείται  από ήθος και αξίες  και από την αντίληψη ότι ανήκει σε μία κοινωνία ανθρώπων.

Στη συνέχεια η κα Αλιγιζάκη αναφέρθηκε στη βράβευση του Μητροπολίτη Πειραιώς, λέγοντας πως το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και παιδαγωγικό έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη μας. Επιπλέον η κα Αλιζάκη ευχαρίστησε τον εκπαιδευτικό  όμιλο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ιδιαίτερα τον κ. Ροδόπουλο για την προσφορά των δυο υποτροφιών, καθώς και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για τη στήριξή του σε όλες τις δράσεις για την παιδεία.

Την τιμητική πλακέτα, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς, παρέλαβε ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Πειραιώς πατέρας Δανιήλ. Σε μήνυμά του  ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννου Ρέντη κ.κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε για  την τιμητική αυτή διάκριση, προσθέτοντας πως είναι μια έκφραση αγάπης στους εκατοντάδες εθελοντές και εθελόντριες που προσφέρουν όλη τους την καρδιά για όλους όσοι δοκιμάζονται, αδιακρίτως οποιασδήποτε προελεύσεως ή θρησκευτικής πίστης.

Στην 1η Γιορτή Παιδείας μίλησε επίσης, ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά, ιστορικός και συγγραφέας κ. Στέφανος Μίλεσης,  με θέμα: «αναφορές στην ιστορία της πειραϊκής εκπαίδευσης», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε   η Διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κα Βάσω Σωτηρίου.

Σημειώνεται πως δύο υποτροφίες σε μαθητές του Εσπερινού Λυκείου προσέφερε  ο Πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων ΙΕΚ ΑΚΜΗ κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.