Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης  εγκαινίασε  σήμερα μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου και τον Πρόεδρο του Ο.Π.ΑΝ. κ. Ιωσήφ Βουράκη, το πλήρως ανακαινισμένο Θεμιστόκλειο στάδιο.

Το Θεμιστόκλειο Στάδιο στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα είναι πλέον ένας σύγχρονος αθλητικός πολυχώρος, στον οποίο μπορούν να αθλούνται με ασφάλεια οι Πειραιώτες και τα αθλητικά σωματεία.

Υπενθυμίζεται πως η ανακατασκευή του ιστορικού «Θεμιστόκλειου», υλοποιήθηκε έπειτα από την εκπόνηση τεχνικής μελέτης από τον Δήμο Πειραιά, με  χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Τα έργα περιλαμβάνουν νέο ταρτάν στίβου, κερκίδες με νέα καθίσματα, νέα φωτιστικά, γκαζόν, ριζική αναμόρφωση του γηπέδου μπάσκετ, διαμόρφωση αίθουσας μπαλέτου και παραδοσιακών χορών και  αίθουσας πυγμαχίας.

Σημειώνεται ότι το Θεμιστόκλειο Στάδιο φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κa Σταυρούλα Αντωνάκου, στον χαιρετισμό της, τόνισε ότι είναι μία έντονη συναισθηματική στιγμή για εκείνη, γιατί σε αυτό το στάδιο έκανε τα πρώτα της αθλητικά βήματα. Σημείωσε ότι, όταν για πρώτη φορά  ασχολήθηκε με τα κοινά, μαζί με τον δήμαρχο, έκαναν μία σημαντική διαπίστωση: ότι οι αθλητικοί χώροι του Πειραιά είχαν τεράστια προβλήματα. Πάντα, όπως είπε, αποτελούσε προτεραιότητα η ανακαίνιση του Θεμιστόκλειου σταδίου,  διότι είχε μια τεράστια επισκεψιμότητα από τον κόσμο, αλλά και γιατί υπήρχε ένα γκρεμισμένο κτίριο από το 1999, το οποίο ήταν επικίνδυνο και για τους δημότες και για τους αθλούμενους.

 

Η κα Αντωνάκου εξήρε τη συμβολή του προηγούμενου Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής για  την ανακαίνιση του Θεμιστόκλειου σταδίου, καθώς και των τριών μεγάλων γηπέδων του Πειραιά, προσθέτοντας:   «η ισχύς εν τη ενώσει στην πολιτική έφερε καρπούς». Ως νέα Περιφερειακή Αρχή δήλωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για  να δεχτεί τις ώριμες μελέτες και προτάσεις  του Δήμου Πειραιά, σημειώνοντας ότι υπάρχει όραμα για το μέλλον. Προανήγγειλε μάλιστα τη δημοπράτηση ενός μεγάλου αθλητικού έργου στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Πειραιά μέσα στο 2020. Τέλος, ευχήθηκε να χαρούν όλοι οι δημότες το Θεμιστόκλειο στάδιο και να το  προστατεύσουν.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως η ανακατασκευή το Θεμιστόκλειου Σταδίου αποτελούσε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, η οποία έγινε πράξη. «Το Θεμιστόκλειο είναι ένα ιστορικό στάδιο για την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα και την πόλη μας, είναι ένας πραγματικά όμορφος χώρος αθλητισμού που μετά την ανακαίνισή του δεν θυμίζει σε τίποτα το Θεμιστόκλειο όπως ήταν πριν. Διαθέτει κλειστές αίθουσες για να γίνονται διάφορα αθλήματα, έναν σύγχρονο στίβο και γήπεδο μπάσκετ και βέβαια υπάρχουν οι υποδομές αν το αποφασίσουμε,  για να κάνουμε και ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά ευχήθηκε να χαρούν το Θεμιστόκλειο Στάδιο οι κάτοικοι της περιοχής, λέγοντας πως  αποτελεί ζητούμενο η συντήρηση και η προστασία των αθλητικών εγκαταστάσεων από όλους. Τόνισε επίσης, πως ο χώρος θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, επισημαίνοντας: «Είναι σημαντικό να μην υπάρξουν φαινόμενα βανδαλισμού, τα οποία δεν συνάδουν με αυτό που θέλουμε για την πόλη μας, να είναι δηλαδή λειτουργική, φιλική και καθαρή.  

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στην έλλειψη αθλητικών υποδομών στην πόλη, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ανακαινιστεί όλες οι  υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο Πειραιά, σημειώνοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν νέοι αθλητικοί χώροι για τους δημότες και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας.

 

Ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γαβρίλη, για τη συνεργασία σε κάθε οργανωμένη και ώριμη προσπάθεια του Δήμου, λέγοντας πως το ίδιο πράττει και η νυν Αντιπεριφερειάρχης κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

«Από τον Δήμο εξαρτάται η καλή συνεργασία με την Περιφέρεια. Είναι σημαντικό να έχουμε ώριμες μελέτες, ώστε να αιτούμαστε για χρηματοδότηση γηπέδων κ.α. Η Περιφέρεια  είναι θετική σε ότι της προτείνουμε. Εύχομαι να χαρούν όλοι το ανακαινισμένο Θεμιστόκλειο Στάδιο», τόνισε ο κ. Μώραλης.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Ιωσήφ Βουράκης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την ανακαίνιση του Θεμιστόκλειου Σταδίου, σημειώνοντας:

«Πρόκειται για το πρώτο Δημοτικό Στάδιο του Πειραιά και εγκαινιάσθηκε για πρώτη φορά το 1939. Ένα έργο ουσίας για τον αθλητισμό της πόλης μας, για τους αθλητές, αλλά και για τον ίδιο τον Δήμο Πειραιά. Από την αρχή της ανακατασκευής αντιμετωπίσαμε πολλές  δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα, που πλέον το στάδιο μας ανοίγει  ξανά τις πύλες του σε όλους εσάς, σε όλους εμάς. Αυτό το αποτέλεσμα όμως δεν οφείλεται μόνο στις δικές μου προσπάθειες και πρωτοβουλίες, οφείλω να αναφέρω ότι η αρχή έγινε από την προκάτοχο μου στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και νυν Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κa Αντωνάκου και είμαι σίγουρος ότι και εκείνη όπως και εγώ αισθάνεται δικαίωση και περηφάνια για τα σημερινά εγκαίνια».

 

Ο κ. Βουράκης ανέφερε στη συνέχεια,  πως με ίδιους πόρους και προσωπική εργασία των εργαζομένων του ΟΠΑΝ βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο οι εγκαταστάσεις:  «Ανακαινίσαμε τα αποδυτήρια, διαμορφώσαμε τις δύο κλειστές αίθουσες σε αίθουσα πυγμαχίας και ρυθμικής γυμναστικής,  αλλάξαμε εξολοκλήρου όλους τους προβολείς του Σταδίου, περιφράξαμε το γήπεδο του μπάσκετ, τοποθετήσαμε φυλάκιο στην είσοδο  του σταδίου  και πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί και τουρνικέ για τον καλύτερο έλεγχο εισόδου και εξόδου των αθλητών. Το Θεμιστόκλειο στάδιο πλέον λειτουργεί με συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας με συγκεκριμένες ώρες για το κοινό και τα σωματεία της πόλης μας, με καθημερινή παρουσία γυμναστών από το πρωί μέχρι το βράδυ με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αθλουμένων αλλά το σημαντικότερο με φύλαξη τις ώρες που το στάδιο είναι κλειστό», τόνισε ο κ. Βουράκης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βραβεύσεις  αθλητών, λέγοντας πως  αυτοί είναι οι  πραγματικοί πρωταγωνιστές της σημερινής γιορτής των εγκαινίων.

 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Θεμιστόκλειου  σταδίου βραβεύτηκαν αθλητές που διακρίθηκαν, καθώς και  άνθρωποι και φορείς που συνέβαλαν στον αθλητισμό γενικότερα.

Βραβεύτηκαν:

- Ο αείμνηστος Παναγιώτης  Βεντίκος, βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδος, προπονητής του Ολυμπιακού στον στίβο. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του Πηγή Βεντίκου

- Ο Δημήτρης Κουτσούκης, πρωταθλητής σφαιροβολίας κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ από το 1989

- Ο Κωνσταντίνος Βέλτσης,  παραολυμπιονίκης, δεύτερος στο άλμα εις μήκος και στα 100 μ.

- Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας για την προσφορά του στον αθλητισμό. Το βραβείο παρέλαβε  ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Κάκιας

- Ο Νίκος Ηλιόπουλος, 7 φορές πανελλήνιος πρωταθλητής στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής

- Η Αντωνία Παπουτσάκη, για την προσφορά της στον αθλητισμό

 - Ο Δημήτρης Τσαγκράκος - Πουλίκος  πυγμάχος

- Ο Βαγγέλης Γριτσόπουλος, χρυσό μετάλλιο στα 69 κιλά στην πυγμαχία

- Ο Μιχαήλ Λυριστής πυγμάχος στα 90 κιλά Παμπαίδων

- Ο Παύλος Τσαγκράκος  - Πουλίκος, διακρίσεις στο άθλημα της Πυγμαχίας

- Ο Γιώργος Τσαγκράκος-  Πουλίκος, διάκριση στο άθλημα της Πυγμαχίας

- Ο Παναγιώτης Καλαντωνης, διάκριση στην πυγμαχία στα 90 κιλά  Παμπαίδων

- Η Χριστίνα Μαγγιώρου, διακρίσεις στην πυγμαχία στα 54 κιλά Κορασίδες.

 

Στην τελετή των εγκαινίων του Θεμιστόκλειου σταδίου παρευρέθηκαν: οι βουλευτές Α΄ Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος και κ. Νικόλαος Μανωλάκος,  Β΄ Πειραιά κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και κ. Νίνα Κασιμάτη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ Γιώργος Γαβρίλης, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων της πόλης, καθώς και αθλητές και αθλήτριες.