Περίπου 300 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί πρόσφυγες-μετανάστες και μέλη αριστερών οργανώσεων, παίρνουν μέρος σε αντιπολεμική διαδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο λιμάνι του Πειραιά.

Με συνθήματα όπως "Πρόσφυγες, μετανάστες καλοδεχούμενοι", οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν ευνοϊκότερες συνθήκες αντιμετώπισης των ξεριζωμένων.

Κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης στο λιμάνι του Πειραιά, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν κατάλυμα σε σκηνές που βρίσκονται έξω από επιβατικό σταθμό.

Σε εξέλιξη πορεία στον Πειραιά - ΦΩΤΟ

Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων "Συντονισμός για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό" στο κάλεσμα που απηύθυνε για την πορεία αυτή οι συμμετέχοντες διαδηλώνουν ενάντια:

- στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολέμους και τους βομβαρδισμούς,

- στην ανάθεση στο ΝΑΤΟ της "φύλαξης" των συνόρων, που με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρει την πολεμική ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας και αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή,

- στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. για επαναπροωθήσεις, εγκλεισμό, απελάσεις προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία, για Ευρώπη φρούριο

- στη συμμετοχή, στήριξη, βοήθεια της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα, απαιτούν

- να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι πρόσφυγες από τα hotspot και τα κέντρα κράτησης, να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

- προστασία των προσφύγων, άσυλο σε όλους, να ανοίξουν τα σύνορα, ελευθερία.

- ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για όλους. Δικαιώματα, στέγη, σίτιση για όλους.

- να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.

- να ακυρωθεί ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες.

 

Παράλληλες συγκεντρώσεις από ΚΕΕΡΦΑ και ΛΕΠΕΝ

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιεί στον Πειραιά έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και η Ορ.Μ.Α. (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού), με τη συμμετοχή περίπου 250 ατόμων.

Έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας, καθώς στις 7 στην πλατεία Καραϊσκάκη έχει συγκέντρωση η οργάνωση Λ.Ε.Π.ΕΝ. (Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση) του Χρήστου Ρήγα, την οποία έφτιαξαν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "ισλαμοποίηση" και "εισβολή στη χώρα χιλιάδων παράνομων μεταναστών και όχι προσφύγων" και καλεί όλους τους Έλληνες "που αντιστέκονται στην εισβολή που γίνεται στην Πατρίδα μας να δώσουν το παρόν ανεξάρτητως πολιτικών ή κομματικών προτιμήσεων".

"Παρά τις διευκολύνσεις της Αστυνομίας προς την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την απειλή να βαδίσει η ρατσιστική σύναξη μίσους προς το Λιμάνι για να προχωρήσει σε πογκρόμ κατά των προσφύγων", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Προσθέτει ότι "η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. με την επίθεση της κατά των προσφύγων, τις χυδαίες απελάσεις από τα νησιά και τον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την εκστρατεία κατά των αλληλέγγυων που αντιστέκονται ανοίγει το δρόμο στην επάνοδο της φασιστικής απειλής".

 

Συμπλοκές μέσα στη νύχτα μεταξύ προσφύγων και μεταναστών για άλλη μια φορά

Σήμερα τα ξημερώματα, η Λιμενική Αρχή Πειραιά, ενημερώθηκε για συμπλοκής μεταξύ προσφύγων που φιλοξενούνται στην Πύλη Ε2 του λιμανιού.
Στελέχη του Λιμενικού που βρίσκονταν στην περιοχή εντόπισαν έναν πρόσφυγα τραυματισμένο από αιχμηρό αντικείμενο, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας συνοδεία στελεχών του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παραμένει νοσηλευόμενος για περαιτέρω παρακολούθηση. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.