Η παρουσίαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», πραγματοποιήθηκε σήμερα στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Το «Blue Lab», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου  Πειραιά, καθώς είναι το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Έχει ως στόχο να βοηθήσει νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και να φέρει σε επαφή μαθητές και φοιτητές με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Η δημιουργία και η λειτουργία του «Blue Lab» χρηματοδοτείται για 2 έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

 

Οι υπηρεσίες που παρέχει:

-Σεμινάρια  τεχνολογίας 3D printing

- Σεμινάρια ψηφιακής Τεχνολογίας (αυτοματισμοί, εικονική πραγματικότητα κ.ά.)

-Διάθεση Τεχνολογικού Εξοπλισμού για εξοικειωμένους χρήστες

-Εκπαιδευτικές  επισκέψεις (μαθητές, σπουδαστές)

-Υποστήριξη  νέων επιχειρηματικών ιδεών (Διάγνωση επιχειρηματικών αναγκών, εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας, εξατομικευμένες υπηρεσίες Mentoring και Coaching).

Στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», αναφέρθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος  της εταιρείας «PLANET»  κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν επίσης : η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών & Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης.

Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του «Blue Lab» όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και στις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια και παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες στους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος κ. Αντρέας Κάνταρος παρουσίασε τον τεχνολογικό εξοπλισμό 3D του Blue Lab, όπου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σάρωση και στη συνέχεια την τρισδιάστατη εκτύπωση διαφόρων αντικειμένων. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την επίδειξη του τεχνολογικού εξοπλισμού αυτοματισμών του Κέντρου από τον τεχνικό σύμβουλο κ. Χρήστο Σαργέντη. Ειδικότερα, είδαν πως, από έναν αισθητήρα υγρασίας, συλλέχτηκαν δεδομένα τα οποία αποτυπώθηκαν επί τόπου στην οθόνη του υπολογιστή.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου στην ομιλία της ανέφερε πως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποκτά ένα Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο διαθέτει την αιχμή της τεχνολογίας για χρήση από νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους, σχολεία και φοιτητές. Επιπλέον τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τέτοιες δράσεις και στο μέλλον, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάνω απ’ όλα επιθυμούμε την ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Η κα Αντωνάκου επεσήμανε ότι «αυτό το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ότι οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε». H Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, τόνισε επίσης ότι «στόχος μας είναι να το υποστηρίξουμε εκτός από τα 2 πρώτα χρόνια και τα επόμενα και με άλλα έργα, τα οποία θα έχουν διασύνδεση με το Κέντρο Καινοτομίας».  Η κα Αντωνάκου υπογράμμισε πως η Αντιπεριφέρεια θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη στον Πειραιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή  του τόνισε,  πως με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει σήμερα ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab». Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο Δήμος Πειραιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Γαλάζια Οικονομία, λέγοντας πως γι΄ αυτή τη στρατηγική έχει βραβευθεί τα τελευταία χρόνια και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ο Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως το «Blue Lab», είναι μια καινοτομία για τη χώρα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίου ή αυτοδιοίκησης και αυτό, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε  επίσης πως θα επισκέπτονται το «Blue Lab» μαθητές, φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι θα βρουν καινοτόμες λύσεις και υποστήριξη στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που για 2 έτη έχει αναλάβει  να υποστηρίζει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» μια πολύ έμπειρη εταιρεία με κύρος.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, στη σύντομη  παρέμβασή του, επεσήμανε πως αυτό που τόσα χρόνια ακούμε ως ελληνική πατέντα γίνεται πράξη στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Πειραιά.  Σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει πράξη μία καινοτόμο ιδέα, σε πολύ λιγότερο χρόνο και με καλύτερο αποτέλεσμα. Συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής γι΄ αυτό το οποίο προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα, όχι μόνο στους νέους ανθρώπους - όπως είπε - αλλά και σε όλους που θέλουν να ξεκινήσουν να επιχειρούν. Διότι - κατέληξε - η νεοφυής επιχείρηση δεν έχει ηλικιακό όριο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας PLANET A.E. κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος σε δήλωσή του, ανέφερε ότι είναι χαρούμενος για την έναρξη του Κέντρου  καθώς και για τη δυνατότητα που δίνεται στην PLANET να υποστηρίξει, όπως είπε, την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για το ιδιαίτερα καινοτόμο εγχείρημα του Δήμου με την υποστήριξη της Περιφέρειας. Επίσης, ο κ.  Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που της έχει ανατεθεί από τον Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι  ανάγκες του κοινού του Πειραιά και των επιχειρήσεων.