Σε 4.550 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε δύο επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π. και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δύο τουριστικά λεωφορεία με 114 ανθρώπους αναχώρησαν χθες Παρασκευή για τον Αγ. Ανδρέα Ατττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, άλλα 65 πρόσωπα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα, ενώ επιπλέον 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα.

Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star 2" από τα Δωδεκάνησα, μεταφέροντας δύο μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star Paros" με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Από τη Δευτέρα το Υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε τέσσερις γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι

Ειδομένη και Πειραιάς μετατρέπονται σε «φαβέλες» όπως προειδοποιεί συνεχώς ο επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης,τα επεισόδια και οι καυγάδες είναι καθημερινοί και οι τοπικές κοινωνίες εξαντλούν τις αντοχές τους.
Τα λεωφορεία που φτάνουν σε Ειδομένη και Πειραιά για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας αναχωρούν με ελάχιστους επιβάτες.