Στις διαδοχικές επαφές με Υπουργούς που είχε τις προηγούμενες δύο ημέρες, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ» στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και στους δημοσιογράφους Νίκο Παρασκευά και Κωνσταντίνα Πετούση.

Ο κ. Μώραλης έθεσε στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τα πέντε βασικά θέματα που απασχολούν την πόλη, δηλαδή την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι, τη συμμετοχή του Δήμου στα τεκταινόμενα στο ΣΕΦ, την αξιοποίηση των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ, το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και τη διευθέτηση των εκτάσεων του Δήμου που χρησιμοποιούνται διαχρονικά από τον ΟΛΠ.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, μιλώντας για τις επαφές του αυτές, αυτό που διαπίστωσε ήταν πως οι νέοι Υπουργοί φάνηκαν προετοιμασμένοι πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους και ότι έδειξαν πως δουλεύουν σε υψηλούς ρυθμούς. Το στοίχημα βέβαια είναι αν θα μπορέσουν να τους διατηρήσουν. Άλλωστε, τόνισε ο κ. Μώραλης, οι παθογένειες του ελληνικού κράτους με τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις, τη δυσλειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ. είναι γνωστές και σίγουρα η Κυβέρνηση που θα τις αντιμετωπίσει θα μείνει στην ιστορία.

Εμείς αυτό που θέλουμε, συνέχισε ο κ. Μώραλης, είναι να προωθήσουμε τα θέματα που απασχολούν την πόλη μας και με την ανάλογη κυβερνητική στήριξη μπορούν να επιλυθούν. Πάντως, κατέληξε ο κ. Μώραλης, όλες οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, οι Υπουργοί είχαν πολύ θετική άποψη για τον Πειραιά και έδειξαν ότι θέλουν να βοηθήσουν και σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν είτε προσωπικά είτε διασυνδέοντας μας με άλλους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς, για να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Αναφερόμενος στον Πύργο του Πειραιά, ο κ. Μώραλης είπε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης του φακέλου που έχει υποβληθεί, θα προχωρήσει στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και θα στείλει το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καθιερωμένο προσυμβατικό έλεγχο. Η κοινοπραξία που έχει καταθέσει πρόταση περιλαμβάνει εταιρείες εντυπωσιακού μεγέθους και κύρους που θα αποτελέσουν θετική έκπληξη όταν ανακοινωθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκών Καινοτόμων Δράσεων για την Αστική Ανάπτυξη, ο κ. Μώραλης είπε ότι αυτό σίγουρα αποτελεί ακόμα μια επιτυχία του Δήμου, η οποία όμως δεν είναι ούτε μεμονωμένη ούτε αποσπασματική αφού έρχεται σαν συνέχεια της καλής σχέσης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος του Πειραιά με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αφού δίνει βάση στην καινοτομία, υλοποιεί δράσεις όπως η «ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και αξιοποιεί το μεγάλο πλεονέκτημα που του δίνει το λιμάνι. Σίγουρα, τόνισε ο κ. Μώραλης, γίνεται μια καλή δουλειά και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Για να πετύχουμε όμως όλα αυτά δείξαμε σοβαρότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια. Αυτά εκτιμούν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς και αντιμετωπίζουν θετικά τις προτάσεις μας, οι οποίες βεβαίως είναι όλες τεκμηριωμένες και σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις οδηγίες.

 

Σχετικά με την νέα διοίκηση του Δήμου, που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου που θα γίνουν οι δημαιρεσίες για εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο κ. Μώραλης τόνισε ότι παρόλο που οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν επιτρέπουν στον Πειραιά Νικητή να διοικήσει μόνος του τον Δήμο, θα επιδιώξει συναίνεση και με άλλους συνδυασμούς γιατί πιστεύει ότι ο Πειραιάς χρειάζεται όλες του τις δυνάμεις και ότι η συναίνεση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από τον Νόμο, αλλά κάτι που υλοποιείται εάν υπάρχει η σχετική βούληση. Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πειραιά, προτίθεμαι να αξιοποιήσω στη νέα Διοίκηση του Δήμου και συμβούλους από άλλους συνδυασμούς. Άλλωστε, τόνισε, με τον δεύτερο συνδυασμό, εκείνον του κ. Βλαχάκου δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορετικών απόψεων σε κάποια ζητήματα, κρατήσαμε ένα πολιτισμένο επίπεδο προεκλογικά και αυτό μας έδωσε και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και μετεκλογικά.