Αυτός είναι ο Θρύλος! Αυτή είναι μία μικρή, μόνο, γεύση, από την ομάδα που χτίζει ο Πέδρο Μαρτίνς για τη νέα σεζόν! Να περάσει ο επόμενος, αφού η Πλζεν, μας… τελείωσε! Με τεσσάρα, μάλιστα! Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός, με μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι του, φάσεις, σε ροή αγώνα, αλλά και στατικές και μία επίθεση που… πέταγε φωτιές! Σε τρομερή κατάσταση ο Γκερέρο, τρομερός ο Βαλμπουενά, Μασούρας με… ατελείωτες δυνάμεις. Εξαιρετικοί Σεμέδο-Μεριά, αλλά και ο Τσιμίκας που έσβησε τον Καγιάμπα. Πάμε για άλλα, σειρά παίρνει τώρα η Μπασακσεχίρ!

Η ενδεκάδα

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξε 4-2-3-1. Ο Σα ήταν κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, από αριστερά προς τα δεξιά ήταν οι Τσιμίκας, Μεριά, Σεμέδο και Ομάρ. Ο Γκιλιέρμε με τον Μπουχαλάκη ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, ενώ μπροστά τους, σε ελεύθερο ρόλο, ήταν ο Βαλμπουενά. Ο Ποντένσε άρχισε δεξιά στα εξτρέμ, αριστερά ήταν ο Μασούρας και στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Γκερέρο.

Ορμητικός

Ο Ολυμπιακός άρχισε πολύ δυνατά το ματς. Μπήκε με δύναμη στον αγωνιστικό χώρο, αποφασισμένος να πιέσει και να σκοράρει πρώτος. Τρία κόρνερ, υπέρ του Ολθυμπιακού, στα πρώτα δέκα λεπτά, μαρτυρούν πολλά, για την επιθετικότητα των παικτών του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και την… τρικυμία, που συχνά έπιανε την άμυνα της Βικτόρια Πλζεν, στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Ο Γκιλιέρμε πίεζε ιδιαιτέρως, στον άξονα και δεν δίσταζε να δοκιμάσει μακρινές μπαλιές, από τον χώρο ευθύνης του, προς τα εξτρέμ. Ο Βαλμπουενά είχε μπει στο ματς με μεγάλο κέφι και πολλές πρωτοβουλίες. Αναλάμβανε τα στημένα, είχε καλές εμπνεύσεις και τελικές πάσες.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο το ματς ισορρόπησε λιγάκι. Ο Θρύλος διατήρησε την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας. Ο Γκιλιέρμε συνέχιζε να δοκιμάζει μακρινές μπαλιές, διαγώνιες, προς τα εξτρέμ, με τον Ομάρ να γίνεται συνήθως αποδέκτης. Η Πλζεν είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο και δεν μπορούσε να απειλήσει. Σπανίως περνούσε και τη σέντρα, στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να μείνει με το πόδι πατημένο στο γκάζι, για να δει την πίεσή του αυτή να καρποφορεί και να φτάνει στο γκολ. Γκερέρο, Μασούρας και Σεμέδο, αλλά και ο Βαλμπουενά, έφτασαν κοντά, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Το πρώτο κόρνερ ήρθε για την Πλζεν στο 25’, οπότε και… εδέησε να κάνει κάτι… απειλητικό. Ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ματς, αλλά όφειλε να μην χάσει την αυτοσυγκέντρωση και την ηρεμία του.

Η άμυνα

Ο Σεμέδο με τον Μεριά έδειχναν να τα πηγαίνουν καλά. Ο Τυνήσιος δεν έδειχνε εκτός ρυθμού, είχε ταχύτητα και καλές τοποθετήσεις και έδειχνε να συνεργάζεται καλά με τον Σεμέδο, ο οποίος, για ακόμη ένα ματς, έδειχνε -το λίγότερο- αρχοντικός. Καθάριζε οτιδήποτε έμπαινε στον χώρο ευθύνης του. Και όχι μόνο. Τσιμίκας και Ομάρ δεν είχαν προβλήματα. Ο Καγιάμπα, ειδικά, στον χώρο ευθύνης του Τσιμίκα, έδειχνε ακίνδυνος, στο πρώτο μέρος.

Το πρώτο τρικ

Στο 30’ ο Ποντένσε με τον Μασούρα άλλαξαν πλευρές και Έλληνας ακραίος πήγε δεξιά. Ο Ποντένσε αριστερά. Ένα τρικ το οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς συνηθίζει να κάνει, στους αγώνες του. Ο Ολυμπιακός έπαιζε πολύ από τα άκρα, στην ανάπτυξή του και έψαχνε, μέσω των εξτρέμ, να βρει στον άξονα τον Βαλμπουενά ή, εν κατακλείδι, τον Γκερέρο. Το πρώτο ημίχρονο όδευε, δειλά-δειλά, προς τη λήξη του και ο Ολυμπιακός δεν είχε καταφέρει να βρει το γκολ, το οποίο βάσει εικόνα πρώτου 45λέπτου, εδικαιούτο. Βλέποντας την ομάδα του Μαρτίνς να μη βρίσκει δίχτυα, η Πλζεν αναθάρρησε. Προσπάθησε να βγει μπροστά. Δίχως επιτυχία, όμως. Άμεσα ο Ολυμπιακός ανέλαβε εκ νέου την πρωτοβουλία και την κατοχή.

Η Βικτόρια Πλζεν έπαιζε με ένα 4-2-3-1 επίσης, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν 4-4-2. Ο Κρμέντσικ ήταν στην επίθεση, ενώ κάποιες φορές συνέκλινε δίπλα του ο Μίχαλικ. Οι δύο κεντρικοί Κάλβατς και Χροσόβσκι ανέβαιναν και η Πλζεν έπαιζε, ουσιαστικά, με δύο φορ.

Επίσης ορμητικός και γκολ!

Γκολ στο πρώτο μέρος, δυστυχώς, δεν είχαμε. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ την σαφή υπεροχή του και το αποτέλεσμα έμεινε στο 0-0. Ο Ολυμπιακός πήρε ανάσες στην ανάπαυλα και μπήκε στο δεύτερο μέρος με δύναμη, για να πιέσει εκ νέου. Το έκανε! Και έφτασε στο γκολ! Γρήγορα μάλιστα, στο 51’! Ο Βαλμπουενά, με κόρνερ από αριστερά, βρήκε απευθείας το κεφάλι του Γκιλιέρμε και εκείνος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! Το γκολ προήλθε από πίεση στο κέντρο, κλέψιμο και σουτ του Μασούρα, το οποίο ο Χρούσκα έδιωξε σε κόρνερ!

Ο Ολυμπιακός είχε, πλέον αυτό που ήθελε. Προβάδισμα και σκορ νίκης-πρόκρισης. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς, είχαν πλέον, τη δυνατότητα να κάνουν διαχείριση αποτελέσματος και να πάρουν την πρόκριση. Ο Πάβελ Βρμπα έβγαλε τον εξαφανισμένο, σε όλο το ματς, Καγιάμπα και έβαλε στη θέση του τον Κόβαρικ, γυρνώντας τη διάταξη σε 4-4-2. Ο Ολυμπιακός δεν είχε απάντηση στις αλλαγές, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς είχε σηκώσει Ελ Αραμπί, Ραντζέλοβιτς και Καμαρά.

Με την αλλαγή του Κόβαρικ, ο Πάβελ Βρμπα ήθελε να τα παίξει όλα για όλα, αλλά έχανε δυναμική στο κέντρο. Ο Ολυμπιακός όφειλε να το εκμεταλλευτεί και να επιτεθεί από εκεί, κάτι που προσπάθησε να κάνει, με Μπουχαλάκη και Βαλμπουενά. Ο «Μπούχα» κουβαλούσε πολύ την μπάλα στα πόδια του και έδειχνε αυτοπεποίθηση. Πολλή πίεση ασκούσε ο Μασούρας, ο οποίος έκλεινε χώρους και έδειχνε ικανός να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επίθεση του Ολυμπιακού. Ο Μαντί Καμαρά ετοιμάστηκε να μπει στο ματς, στο 65’ και ο Μασούρας έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, με σουτ, μέσα από την περιοχή! Ο Ολυμπιακός μπορούσε να φτάσει, εδώ, στο 2-0 και να… καθαρίσει!

Ο Καμαρά μπήκε στο ματς στο 66’, αντί του Βαλμπουενά. Αμφότεροι καταχειροκροτήθηκαν! Στόχος του Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο Ολυμπιακός να μη χάση τον έλεγχο στο κέντρο, από όπου γινόταν όλο το παιχνίδι για τον Θρύλο! Ο Γκερέρο έδειχνε να έχει δυνάμεις και το απέδειξε, φτάνοντας το σκορ στο 2-0, στο 70’! Ο Ισπανός πήρε την μπάλα λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, έκανε μία απίθανη κούρσα και μπαίνοντας στην περιοχή, πλάσαρε τον Χρούσκα, σκοράροντας, μέσα σε αποθέωση!

Ο Ολυμπιακός είχε κάνει, πλέον, τη δουλειά του. Κρατούσε την πρόκριση στα χέρια του και έκανε… πάρτι! Το κοντέρ δεν προλάβαινε να… γράψει, αφού τρία λεπτά μετά, ήρθε και το 3-0… Θύτης και πάλι ο Γκερέρο, από κόρνερ του Μασούρα και… καραμπόλα! Το γκολ χρεώθηκε, από την UEFA στον Μπράμπετς, τον οποίο ο Ισπανός πίεζε μέσα στην περιοχή! Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός είχε φτάσει, πλέον στο 3-0 και σκεφτόταν ήδη την… Μπασακσεχίρ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς φώναξε κοντά του τον Ελ Αραμπί και τον έριξε στο ματς στο 80’! Ο Μαροκινός πήρε την θέση του Γκερέρο. Λίγο μετά, σειρά και θέση στον πίνακα των σκόρερ πήρε και ο Σεμέδο, ο οποίος επίσης από κόρνερ, βρέθηκε στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή και με κοντινό πλασέ, έκανε το -δίκαιο- βάσει συνολικής εικόνας, 4-0 και έδωσε διαστάσεις θριάμβου, στη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού! Στο ματς πέρασε και ο Ραντζέλοβιτς, στο 85’, ο οποίος πήγε δεξιά και πρόλαβε να δείξει ελάχιστα, από πάμπολλα χαρίσματά του.

Συνολικά ο Ολυμπιακός ήταν σοβαρός, πολύ επιθετικός και δείχνει ότι μαθαίνει να ζει τη ζωή και χωρίς τον Κώστα Φορτούνη, γεγονός που μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεμίζει όλους τους ΓΑΥΡΟΥΣ. Αν αυτή η ομάδα πετάει φωτιές δίχως τον κάπτεν και μαέστρο της, αρκεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει, όταν με το καλό ο Κώστας επιστρέψει! Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε το καλύτερο δώρο γενεθλίων, βλέποντας την ομάδα που αγαπά, να προκρίνεται με τεσσάρα, επί των Τσέχων!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (66’ Καμαρά), Ποντένσε (85’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας, Γκερέρο (80’ Ελ Αραμπί).

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ: Χρούσκα, Χλούσεκ, Μπράμπετς, Πέρνιτσα, Ρέζνικ, Χροσόβσκι, Κάλβατς (80’ Γιάνοσεκ), Μίχαλικ (74’ Τσόρι), Καγιάμπα (56’ Κόβαρικ), Κόπιτς, Κρμέντσικ.