Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, είναι αισιόδοξη όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, φαίνεται να έχουν εκ διαμέτρου άλλη άποψη.

Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις". Όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ δε δίστασε να παραδεχθεί ότι η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μία σειρά αρκετών δύσκολων μέτρων.

Από την άλλη πλευρά ο Επικεφαλής του Eurogroup, εξέδρασε τη βεβαιότητα, ότι δεν αναμένει «μία ακόμη ελληνική κρίση» και ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Τέλος, εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί κατά πόσο Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε χωρίς να κατονομάζεται είπε πως «συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται έως τον Ιούλιο».

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, βασίζει το συλλογισμό του στο γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως πρέπει να υπάρξει μια γενναία μείωση χρέους, οι Ευρωπαίοι κινούνται στη γραμμή μιας συμβολικής κίνησης, λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Παρ όλα αυτά, πηγές της Ευρωζώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εξέφρασαν την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, 

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.