Σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, με τους πρόσφυγες να αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ επιχειρείται νέα προσπαθεια για να αδειάσει η πύλη Ε2.

Την Πέμπτη περίπου 700 άτομα, που δεν μπήκαν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση εν όψει Πάσχα.

Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Με ντουντούκα, οι πρόσφυγες καλούνται να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους για να μεταφερθούν οι Σύροι στο κέντρο φιλοξενίας Ημαθίας και οι Αφγανοί στη Μαλακάσα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα των αρχών προς τους πρόσφυγες αναφέρει: «Είναι καλό για εσάς να φύγετε ειρηνικά. Είναι υποχρεωτικό να φύγετε με τις σκηνές. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι hot spot. Η προσωρινή διαμονή τελείωσε».

«Είμαστε κουρασμένοι, ανοίξτε τα σύνορα» απαντούν οι πρόσφυγες.

Στην πύλη Ε2 έχει σταθμεύσει εκ νέου λεωφορείο για να μεταφέρει πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας της Ημαθίας, αλλά προς το παρόν κανείς δεν έχει μπει σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι διακινείται σημείωμα στα αραβικά και τα φαρσί, το οποίο κατά άλλους καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον επίσημο μεταφραστή του λιμενικού στην πύλη Ε-2 έλεγε τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει πούλμαν για να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από εδώ στην Αθήνα με προορισμό τα βουνά. Μην πάτε και μην μπαίνετε μέσα στο λεωφορείο. Να μείνετε σταθερά στις θέσεις σας εδώ στον Πειραιά για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά θα πολεμήσουμε για τη ζωή μας και την ελευθερίας μας.»

Το Yπουργείο Ναυτιλίας έχει ετοιμάσει δικό του φυλλάδιο, γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί) το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από τη Δευτέρα στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Με αυτό, οι αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν στους πρόσφυγες την εικόνα που υπάρχει για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας και τη διαδικασία του ασύλου. Καλεί τους πρόσφυγες να εμπιστευθούν τις αρχές και όχι τους διακινητές και ζητά να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας το συντομότερο. Ξεκαθαρίζεται, δε, σε λίγες ημέρες το λιμάνι θα αδειάσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 50 προκάτ οικίσκους για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.668 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται 52.666 πρόσφυγες.

Το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Superfast XII» από Δωδεκάνησα με δύο πρόσφυγες από Κω.

Στις 11:35 το βράδυ της Πέμπτης  κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Σάμο.