Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου "έπεσαν" σήμερα οι υπογραφές για την παραχώρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Λ.Π. στην κινεζική COSCO στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. .

Βάσει της συμφωνίας το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί μέσα στην 5ετία, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο διατηρεί το 23% του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Λ.Π. και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%, ενώ μετά την μεταβίβαση του 16% το Δημόσιο θα παραμένει με 7% και μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός σίριαλ που ξεκίνησε το 2008 επί Κώστα Καραμανλή - και καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση του διαγωνισμού διαδραμάτισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάλαι ποτέ υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας, ο οποίος βοήθησε στην αναχαίτιση των αντιδράσεων εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, η οποία "πολεμήθηκε" όσο καμία άλλη από τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αναζητά το στίγμα της ανάπτυξης και την αρχή κάνει ο Ο.Λ.Π.

Κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αναζητά το στίγμα της ανάπτυξης μέσα από μια σειρά επενδυτικών σχεδίων για να πείσει εχθρούς και φίλους, εντός και εκτός Ελλάδας ότι δεν είναι "αλλεργική" σε πολιτικές που δεν συνάδουν το ιδεολογικοπολιτικό της προφίλ και τις προγραμματικές εξαγγελίες.

Μετά συμφωνία με την Cosco με την ελληνική κυβέρνηση για τον ΟΛΠ, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, θα ανακοινωθεί και η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, η πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα ως πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι σε συνδυασμό με το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου εντός των προσεχών εβδομάδων και το νέο ρεκόρ που αναμένεται φέτος στον τουρισμό διαμορφώνεται ένα σαφώς καλύτερο κλίμα για την ελληνική οικονομία το 2016 με την κοινωνία όρθια.

Παράλληλα, από την πλατεία Κλαυθμώνος εκατοντάδες λιμενεργάτες ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Ζάππειο, όπου θα γίνει η τελετή για την υπογραφή της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco.

Τα μέτρα είναι δρακόντεια και ήδη έχουν κλείσει Φιλελλήνων, Σταδίου και Αμαλίας.