Θεσμικές αλλαγές στους Δήμους καθώς μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών αρκετοί Δήμαρχοι θα έχουν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο προανήγγειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Θα γίνουν θεσμικές αλλαγές, γιατί ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει επίσης και μάλιστα η διάταξη του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιθανότατα να είναι μέσα στο νομοσχέδιο που θα έρθει για την αλλαγή του κεντρικού εκλογικού νόμου» εξήγησε, λέγοντας ότι το ζήτημα περιλαμβάνεται στα πρώτα νομοσχέδια της ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση,

«Αλλά μέχρι να γίνουν οι άλλες εκλογές πρέπει να δούμε πώς διοικούνται οι Δήμοι. Υπάρχουν τρόποι θεσμικών παρεμβάσεων που μπορεί με τροπολογίες να γίνει και να ενισχυθεί η εκτελεστική δυνατότητα του Δήμου και της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, διότι εκεί θα είναι τα πολλά προβλήματα. Δηλαδή αν μπλοκάρει κάτι στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί να αναπέμπεται το θέμα στην οικονομική επιτροπή όπου εκεί θα υπάρχει ισχυρή εκτελεστική παρουσία της δημοτικής αρχής που έχει εκλεγεί.»

Ερωτηθείς ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για τη ΝΔ: «Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ σχεδόν είναι ανάδελφο κόμμα δηλαδή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε εάν μπουν στη Βουλή, στόχος είναι να το περιορίσουμε όσο μπορούμε κατά το υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου τα κόμματα που είναι δεξιότερα ημών. Έχει αποκλειστεί και ορθώς κάθε συζήτηση συνεργασίας. Το ΚΚΕ δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν οπότε φεύγει και αυτό, εμείς δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ούτε αυτοί μας θέλουν και έτσι μένει το μόνο αστικό σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα με φιλοευρωπαϊκή στόχευση είναι το ΚΙΝΑΛ. Εγώ θέλω να υπάρξει όσο το δυνατόν με πιο αξιοπρεπές ποσοστό το ΚΙΝΑΛ μέσα στη Βουλή, όχι μόνο για αριθμητικούς λόγους γιατί η εκτίμηση που κάνω είναι ότι αριθμητικά δεν θα μας χρειαστεί άλλο κόμμα, η ΝΔ εκτιμώ ότι θα έχει αυτοδυναμία αυτό όμως δεν σημαίνει ότι π.χ. Αναθεώρηση του Συντάγματος, ψήφος ομογενών, η αλλαγή του κεντρικού εκλογικού νόμου, τα εθνικά μας θέματα ότι δεν θα ζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι δεν θέλει καν να σκέφτεται «το εφιαλτικό σενάριο νέων εκλογών με απλή αναλογική».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο κ. Κακλαμάνης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σήμερα να γίνεται Σύνοδος Κορυφής και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος ο κ. Τσίπρας να μην έχει σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει τουλάχιστον τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά (σ.σ. αμφότεροι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, αντίστοιχα) για να τους ενημερώσει.

«Βεβαίως ο Μητσοτάκης δεν περίμενε το τηλέφωνο, θα το κάνει αυτό και με πολύ μεγάλη έμφαση, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι πώς βλέπουν τη συνεννόηση ακόμα και στα εθνικά θέματα» συνέχισε.

Τέλος, για το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι στην πρώτη θέση μπήκε ένας άνθρωπος που συμβολίζει τη Δικαιοσύνη (Π.Πικραμμένος) και στην τελευταία ένας άνθρωπος που συμβολίζει με πολύ σοβαρό τρόπο τον πολιτισμό (Κ.Μαρκουλάκης).

«Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα ονόματα, δεν έχω εικόνα για να σας πω, αλλά εμένα μου άρεσε αυτό» κατέληξε.