Τη μάχη για την επιβίωση της φαίνεται ότι χάνει η αμιγώς ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών της οικογένειας Στρούτση, Ηλεκτρονική Αθηνών. Πληροφορίες εκ μέρους των εργαζομένων αναφέρουν ότι ήδη έχουν κλείσει 10 καταστήματα από τα 45 του δικτύου της, καθώς και ότι προχωρά σε εκποίηση εμπορευμάτων.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της διοίκησης, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γ.Στρούτσης κρατά αποστάσεις από τη δημοσιότητα. Ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρία έχει χάσει τη στήριξη των προμηθευτών μετά την επιβολή των capital controls, οι οποίοι απαιτούσαν πληρωμή τοις μετρητοίς, συνθήκη που η εταιρία αδυνατούσε να εξυπηρετήσει. Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι 450 εργαζόμενοι της έχουν λάβει κανονικά μισθούς και ήδη το δώρο Πάσχα.

Η εταιρία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους. Η οικογένεια Στρούτση, που ελέγχει το 90% της εταιρίας, έχει βάλει πολλές φορές το «χέρι στην τσέπη», καλύπτοντας αυξήσεις κεφαλαίου της εταιρίας, οι οποίες ξεπερνούν αθροιστικά τα 7 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Οι κεφαλαιακές ενέσεις και ο περιορισμός κόστους ωστόσο δεν αρκούν για να ανατρέψουν την πορεία στην οποία κινείται η εταιρία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, όταν ο πρώτος της αγοράς ηλεκτρικών (Κωτσόβολος) κάνει τζίρο 380 εκτα. ευρώ και ο δεύτερος (Media Markt με μόλις 11 καταστήματα) περίπου 200 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται μοιραία σε ζημιές ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θεωρούνται τραπεζικά δάνεια, ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και πάλι. Η εταιρία τον Ιούνιο του 2014 είχε αναγγείλει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τον κ. Στρούτση να αναφέρει ότι βρίσκεται «πολύ κοντά σε συμφωνία και με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobnak) και πως θα ελάμβανε πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια δεν κατέληξε, καθώς στην οικονομική έκθεση της εταιρίας και στον τελευταίο της ισολογισμό, σημειώνεται ότι αν και είχε τεθεί σε συμφωνία αναχρηματοδότησης και ρύθμισης των υποχρεώσεων της, εμφανίστηκαν «ποικίλες δυσκολίες λόγω του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος». Μαζί όμως με τα παραπάνω, είχε να αντιμετωπίσει έναν ανελέητο ανταγωνισμό από τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, Dixon’s και Media Markt.

Με την «πλάτη» των μητρικών τους, οι αλυσίδες αντέχουν να λειτουργούν απρόσκοπτα ακόμη και με ζημιογόνα αποτελέσματα (στην περίπτωση της Media Markt ακόμη και σε λειτουργικό επίπεδο). Είναι γνωστό επίσης ότι επί χρόνια η Media Markt λειτουργούσε με αρνητικά ίδια κεφάλαια, κόντρα στην κείμενη νομοθεσία. Η οικογένεια Στρούτση, χρηματοδότησε με κεφάλαια την αλυσίδα στο βαθμό που μπορούσε, αλλά οι οικονομικές της αντοχές προφανώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δυνάμεις διεθνών ομίλων.