Σε τέλμα έχουν περιέλθει τις τελευταίες δυο ημέρες οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων στο λιμάνι του Πειραιά για διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών. Επίσης δεν έχουν καταφέρει να τους πείσουν να μπουν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, Από τη μια οι αρμόδιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιηθεί βία για την απομάκρυνσή τους και από την άλλη διαπιστώνουν ότι η διαδικασία της συζήτησης δεν έχει αποτέλεσμα. Την Κυριακή και την Δευτέρα τα λεωφορεία έφυγαν άδεια, καθώς κανείς πρόσφυγας δεν ήθελε να μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Ωστόσο και σήμερα Τρίτη που θα επιχειρηθεί να τους πείσουν να μπουν σε πούλμαν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα συνήθη εμπόδια που είναι η δυσπιστία των προσφύγων για την κατάσταση των χώρων που θα τους πάνε, σε συνδυασμό με την ενημέρωση που έχουν από συμπατριώτες τους, που έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί, ενώ στο λιμάνι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους μετανάστες άτομα που δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τα οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους ζητούν να μην μπουν στα λεωφορεία.

Αναφορικά με τους στόχους της κυβέρνησης για το πότε θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες εκτιμάται ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει φύγει ένας σημαντικός αριθμός ωστόσο εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος λόγω της αντίδρασης των προσφύγων. Για το λόγο αυτό έλεγαν θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι νέες δομές φιλοξενίας και να είναι 100% έτοιμες και μετά να ξεκινήσει η μεταφορά.

Την ίδια ώρα αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία για το μέλλον τους στην Ελλάδα, μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία και για αυτό το λόγο δεν θέλουν να πάνε σε απομακρυσμένες δομές φιλοξενίας καθώς, όπως λένε, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στη πόλη.

 

Επιστολή μεταναστών

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας θα ζητηθεί σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη από τους πρόσφυγες που μένουν στο χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά (εκεί που «δένουν» τα καράβια για Κρήτη) να μετακινηθούν σε άλλο σημείο (πιθανότατα στην πέτρινη αποθήκη). Στο χώρο της Ε3 όπου έχουν στηθεί δεξιά και αριστερά και σκηνές βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων σε σχέση με τα άλλα σημεία του λιμανιού.

Στη συνέχεια ο χώρος θα «κλειδώσει» για να καθαριστεί και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τις ανάγκες των επιβατών των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Σημειώνεται πως και σε άλλα σημεία του λιμανιού όπως στην Ε2 και περιμετρικά από την πέτρινη αποθήκη από τη Δευτέρα λιμενικοί ζητούν από τους πρόσφυγες να μετακινήσουν τις σκηνές τους και να πάνε σε άλλο σημείο για να είναι όλοι μαζί συγκεντρωμένοι.

Στόχος είναι σταδιακά να αρχίσει το λιμάνι να βρίσκει τους παλιούς του ρυθμούς και να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση οχημάτων και η φόρτωση – εκφόρτωση των πλοίων.

Από την πλευρά τους πρόσφυγες που παραμένουν στον χώρο της Ε3 σε επιστολή που συνέταξαν στα αγγλικά αναφέρουν ότι: «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για όλη τη βοήθεια και την υποστήριξη για εμάς και έχουμε κατανοήσει ότι ο τόπος εδώ δεν είναι κατάλληλος για να ζήσουμε γιατί δεν  είναι υγιεινά, αλλά και από τότε που εφαρμόστηκε για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης πριν από είκοσι μας εργοδότες και Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί μας ότι θα μας καλέσουν μέσα σε τρεις ημέρες και μας ζήτησαν να μην αφήσουμε αυτό το μέρος. Έτσι ευγενικά περιμένουμε την υποστήριξη από εσάς για να δούμε τι θα συμβεί με την αίτηση μας.»

Στην ίδια επιστολή τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «χρειαζόμαστε εκπροσώπους της ΕΕ και του ΟΗΕ να έρθουν στο χώρο μας και να μας εξηγήσουν τι θα γίνει με το αίτημα μας, αναζητούμε ένα ωραίο κατάλυμα που να είναι κοντά στην Αθήνα και να μας χορηγηθούν δωρεάν εισιτήρια για τη μεταφορά μας γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε κάθε φορά που θα χρειάζεται να μετακινηθούμε για να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της αίτησης μας, θα βοηθάμε στη «κατασκήνωση» και θα έχουμε εθελοντές για να βοηθούν ανθρώπους στο μαγείρεμα και στο καθάρισμα».