Κάνοντας µια βόλτα στην πόλη του Πειραιά, µπορεί να ανακαλύψει κανείς πολύ εύκολα την ταυτότητα της πόλης αυτής. Ξεκινώντας από το λιµάνι, το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας και ένα από τα µεγαλύτερα εµπορικά λιµάνια του κόσµου, καταλαβαίνεις ότι είσαι σε µια πόλη ναυτοσύνης και επιχειρηµατικότητας, ένα οικονοµικό και εµπορικό κέντρο που ακτινοβολεί σε όλη την Ευρώπη.
 
Συνεχίζεις προς το Χατζηκυριάκειο και την Πειραϊκή, περνώντας από τη φηµισµένη Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων, και βλέπεις το πιο γραφικό κοµµάτι του Πειραιά, µε τη θάλασσα να «δέρνει» τα βράχια και τους Πειραιώτες να κάνουν βόλτα, απολαµβάνοντας έναν από τους πιο ωραίους περιπάτους. Συνεχίζοντας προς το Πασαλιµάνι, περνάς δίπλα από το εµπορικό κέντρο της πόλης και τον ανανεωµένο πεζόδροµο της Σωτήρος ∆ιός. Μετά το εµπορικό κέντρο το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά, ένας φάρος πολιτισµού για όλη την Ελλάδα και ένα µοναδικό αρχιτεκτόνηµα. Λίγο πιο πάνω το Πανεπιστήµιο Πειραιά, ένα από τα καλύτερα οικονοµικά πανεπιστήµια της χώρας, που αποτελεί πόλο µόρφωσης και ανάπτυξης για την πόλη µας.
 
Σε όλες τις διαδροµές διασχίζεις τις γραµµές του τραµ και προσπερνάς σταθµούς του µετρό, σε µια πόλη που αποτελεί συγκοινωνιακό κόµβο, αλλά και σπαράγµατα από το Θεµιστόκλειο Τείχος, που θυµίζουν την αρχαία ιστορία της πόλης. Στην κορυφή του λόφου της Καστέλλας το Βεάκειο Θέατρο, ένας σταθερός πόλος πολιτισµού για την πόλη µας. Κατεβαίνοντας, το γραφικό Μικρολίµανο των ξεχωριστών γεύσεων, που σε λίγα χρόνια θα αλλάξει όψη προς το καλύτερο. Φτάνοντας στο Καραϊσκάκη και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, αντικρίζεις τον Πειραιά του αθλητισµού, µε τον Ολυµπιακό, το καµάρι της πόλης, τον µεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της χώρας, που µας κάνει περήφανους. Περνώντας από το Νέο Φάληρο της Ιστορίας, φτάνεις µέχρι τα Καµίνια, την Κοκκινιά και τα Μανιάτικα, τις ξεχωριστές περιοχές της πόλης µε τη λεβεντιά και την ξεχωριστή κουλτούρα των Πειραιωτών.
 
Αυτός είναι ο Πειραιάς µας, ένας «Πειραιάς Νικητής» και λαµπερός. Μια πόλη που µπορεί να είναι πόλος έλξης για τουρίστες, επισκέπτες, φοιτητές, µπορεί να είναι η καλύτερη πόλη για τους κατοίκους της και µπορεί να κρατήσει τα παιδιά της εδώ. Ενας Πειραιάς της επιχειρηµατικότητας, της προσφοράς και της ανθρωπιάς. Ενας Πειραιάς µε ισχυρές βάσεις στο παρελθόν του και την ιστορία του, µε παρόν που βελτιώνουµε και µέλλον που δηµιουργούµε.
 
 * Η Σμάρα Γλου είναι  υποψήφια δηµοτική σύµβουλος Πειραιά µε τον συνδυασµό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη