Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος µε τον «Πειραιά Νικητή» του Γ. Μώραλη στις ερχόµενες εκλογές µιλάει στο «Κάλπη 19» ο πολιτικός µηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστηµίου Μύρων Σπιθάκης.

Πώς λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να θέσετε υποψηφιότητα µε τον «Πειραιά Νικητή»;

Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και τον Γιάννη Μώραλη για την τιµητική τους πρόταση να συµµετάσχω στο ψηφοδέλτιο του «Πειραιά Νικητή». Πάντα µε ενδιέφερε η ενασχόληση µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την υπηρέτησα αυτά τα χρόνια από τη θέση του τεχνικού συµβούλου του δηµάρχου, Γιάννη Μώραλη. Η συµµετοχή στην πολιτική και ιδιαιτέρως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ιερή µας υποχρέωση, διότι έρχεσαι σε επαφή µε τις καθηµερινές ανάγκες των πολιτών, αναζητώντας ουσιαστικές λύσεις. Οφείλουµε να οικοδοµήσουµε ένα καλύτερο µέλλον για τα παιδιά µας και φιλοδοξώ να βάλω και εγώ το «λιθαράκι» µου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Τι θεωρείτε ότι άλλαξε στον Πειραιά αυτά τα πέντε χρόνια;

Μια βόλτα αν κάνεις στον Πειραιά και συγκρίνεις την πόλη σήµερα σε σχέση µε το 2014, οι διαφορές είναι εµφανείς. Έγιναν σηµαντικές παρεµβάσεις σε µια πολύ δύσκολη οικονοµική συγκυρία για τη χώρα, µε τους δήµους να «φορτώνονται» όλο και περισσότερες αρµοδιότητες, ενώ µειώνονταν τα έσοδά τους. Ωστόσο, η δηµοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη πέτυχε τον εξορθολογισµό των οικονοµικών του δήµου µέσω της αναδιάρθρωσης του δανείου του δήµου, εξοικονοµώντας 7 εκατ. ευρώ, και εξασφάλισε επίσης έσοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ ανά έτος από τον ΟΛΠ. ∆όθηκε, έτσι, η δυνατότητα στη δηµοτική Αρχή να µειώσει συνολικά κατά 10% τα δηµοτικά τέλη και να απαλλάξει πλήρως τους οικονοµικά ασθενέστερους. Υλοποιήσαµε ως δηµοτική Αρχή ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά µε έργα αναπλάσεων στις πλατείες, συντήρηση και επέκταση των χώρων πρασίνου, ασφαλτοστρώσεις σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά και αναβάθµιση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς ο αθλητισµός για εµάς είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ εφαρµόσαµε και πολιτικές διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Αυτά τα έργα είναι η βάση που θέσαµε για την ανάδειξη του Πειραιά σε επιχειρηµατικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό και εµπορικό κέντρο µε διεθνή αναγνωρισιµότητα και εµβέλεια.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σας, αν εκλεγείτε δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά;

Καθηµερινώς προσπαθούµε να συνδυάσουµε το όραµα µε τον ρεαλισµό. Το όραµά µας είναι ξεκάθαρο, ο Πειραιάς να γίνει πόλη-σηµείο αναφοράς και ιδανική για τα παιδιά του Πειραιά. Ενας οργανισµός, µια πόλη, µια χώρα δεν έχει ούτε παρόν ούτε µέλλον, αν δεν φροντίσει τις ιδανικές συνθήκες για να µεγαλώσουν και να εξελιχθούν τα παιδιά της. Πάνω σε αυτό το όραµα έχουµε δοµήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο µε συγκεκριµένο κόστος. Υπάρχουν δυσκολίες, όπως η γραφειοκρατία της Ελλάδας, τις οποίες ξεπερνάµε και συνεχίζουµε απερίσπαστοι. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σηµαντική η εξασφάλιση, µέσω της ΟΧΕ αλλά και ευρωπαϊκών προγραµµάτων, έργων ύψους 111 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν τα επόµενα χρόνια. Η υλοποίηση της ανάπλασης στο Μικρολίµανο, η οποία ξεκίνησε, είναι ένα έργο το οποίο θα αναβαθµίσει συνολικά την περιοχή. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση του Πύργου, η οποία έχει δροµολογηθεί, εκτός από έσοδα στον δήµο, θα δηµιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Στο πρόγραµµά µας περιλαµβάνονται έργα ανάπλασης στον Αγιο ∆ιονύσιο, στην Πλατεία Καρπάθου, στην Ακτή ∆ηλαβέρη, στην Ακτή Θεµιστοκλέους κ.α. Πρόκειται για µεγάλα έργα, η χρηµατοδότηση των οποίων είναι ήδη εξασφαλισµένη και τα οποία θα αλλάξουν συνολικά τον Πειραιά.

Πώς κρίνετε τη συµµετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στα κοινά του Πειραιά;

Αν δεν υπήρχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι δεδοµένο ότι πολλά από αυτά που έχουν γίνει και έχουν δροµολογηθεί να γίνουν δεν θα ήταν πραγµατικότητα. Η σηµαντική κοινωνική του προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη, η στήριξη στο σηµαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η συµβολή του στην πολιτιστική κληρονοµιά µε το µνηµείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων «Πυρρίχιο Πέταγµα» στην Πλατεία Αλεξάνδρας και την προτοµή του Νικηταρά, είναι ένα ελάχιστο δείγµα της παρουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη στην κοινωνία του Πειραιά. Η άσβεστη αγάπη του για τον Πειραιά και τον Ολυµπιακό νικά όλα τα εµπόδια που µπαίνουν σε αυτήν τη διαδροµή και σίγουρα η ενεργή παρουσία του στις γειτονιές του Πειραιά αποτελεί κίνητρο για όλους µας στον «Πειραιά Νικητή», ώστε να πετύχουµε τον στόχο µας, που δεν είναι άλλος από το να οικοδοµήσουµε µια πόλη ιδανική για τα παιδιά µας, που είναι και το µέλλον του Πειραιά.