Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που προκύπτουν από το Κοινοβουλευτικό Έργο, σχετικά με τη δράση που παρουσιάζουν οι βουλευτές τόσο της Α', όσο και της Β' Πειραιά.

Απ' ότι φαίνεται, σύμφωνα και με τη "σούμα" που έγινε με χρονικό όριο τον Μάρτιο του 2016, υπάρχει μια οκνηρία στο μεγαλύτερο ποσοστό των Πειραιωτών βουλευτών, καθώς η απόδοσή τους είναι κάτω του μετρίου. Παρατηρώντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους σχετικούς αριθμούς, εντύπωση προκαλούν οι "εξαφανισμένοι" βουλευτές, μέσα στους οποίους ανήκουν και οι εκλεγμένοι με ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ., ενώ εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα καθήκοντά τους, αποτελούν καθαρά και μόνο... εξαίρεση στον κανόνα.

Συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες βουλευτές που παίρνουν "κάτω από τη βάση" είναι οι Δουζίνας, Γεννιά και Κασιμάτη από ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κατσαφάδος και Τραγάκης από Νέα Δημοκρατία, Καμμένος από ΑΝ.ΕΛ. και Μεγαλοοιοκονόμου από Ένωση Κεντρώων.

Αντιθέτως, Κούζηλος και Λαγός από Χρυσή Αυγή βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας, τόσο σε Ερωτήσεις, όσο και σε Ομιλίες.

 

Δείτε αναλυτικά τους αριθμούς των εκπροσώπων των Πειραιωτών στην Βουλή (Δρίτσας και Βίτσας δεν υπολογίζονται, διότι είναι Υπουργοί) :

Α' ΠΕΙΡΑΙΑ

Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

1. Νίκος Κούζηλος (Χ.Α.) - 67 Ερωτήσεις/9 Ομιλίες

2. Ελένη Σταματάκη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - 35 Ερωτήσεις/5 Ομιλίες

3. Κώστας Κατσαφάδος (Ν.Δ.) - 34 Ερωτήσεις/3 Ομιλίες

4. Γεωργία Γεννιά (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - 30 Ερωτήσεις/2 Ομιλίες

5. Κώστας Δουζίνας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - 12 Ερωτήσεις/3 Ομιλίες

 

Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

Δημήτρης Βίτσας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας

1. Γιάννης Λαγός (Χ.Α.) - 72 Ερωτήσεις/9 Ομιλίες

2. Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) - 54 Ερωτήσεις/31 Ομιλίες

3. Εύη Καρακώστα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - 31 Ερωτήσεις/4 Ομιλίες

4. Διαμάντω Μανωλάκου (Κ.Κ.Ε.) - 30 Ερωτήσεις/17 Ομιλίες

5. Νίνα Κασιμάτη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) - 14 Ερωτήσεις/1 Ομιλία

6. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Ε.Κ.) - 8 Ερωτήσεις/20 Ομιλίες

7. Γιάννης Τραγάκης (Ν.Δ.) - 2 Ερωτήσεις/1 Ομιλία

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, συμπεραίνει κανείς ότι τα αιτήματα και τα προβλήματα του πειραϊκού λαού δεν φτάνουν ποτέ στην Βουλή από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του.

Στους βουλευτές της Α' Πειραιώς και Νήσων, ο τρίτος στην εν λόγω λίστα Κώστας Κατσαφάδος - αν και στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τεράστια εκλογική περιφέρεια - δεν έχει κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ούτε μία Επίκαιρη Ερώτηση, ενώ δίνει το παρών στην Βουλή μόνο στις ψηφοφορίες. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Δουζίνας, με μόλις 12 Ερωτήσεις και 3 Ομιλίες βρίσκεται στην τελευταία θέση, με τον Νίκο Κούζηλο της Χρυσής Αυγής να κάνει τη μεγάλη διαφορά με 67 Ερωτήσεις και 9 Ομιλίες.

Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εκλεγμένοι βουλευτές στην Β' Πειραιά. Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής κατέχει την πρώτη θέση, με τον δεύτερο Δημήτρη Καμμένο των ΑΝ.Ε.Λ. να είναι πάρα πολύ πίσω. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ένωση Κεντρώων αντίστοιχα, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα με συγκομιδή μόλις 2 Ερωτήσεων και 1 Ομιλίας. Νούμερα απογοητευτικά για έναν πολιτικό ο οποίος εκλέγεται από το 1974 μέχρι σήμερα.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ο έντονος προβληματισμός κατά πόσο οι Πειραιώτες βουλευτές στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει "ζεστά" την εντολή που τους έχουν δώσει οι ψηφοφόροι τους, όπως και τον ρόλο που παίζουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Ειδικά σε μία εποχή που ο ευρύτερος Πειραιάς βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνική απαξίωση, αλλά και η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε μια "παραθαλάσσια Ειδομένη".