«Ο Πειραιάς, την πενταετία που διοικεί ο «Πειραιάς Νικητής», έχει δει πολλές και σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο», δηλώνει μιλώντας στο «Κάλπη19» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ειρήνη Στ. Νταϊφά, επισημαίνοντας πως η πόλη του μεγάλου λιμανιού της χώρας «έχει γίνει πλέον επενδυτικός προορισμός, υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έγινε ποτέ και δρομολογεί μεγάλα έργα». Η ίδια μιλά για την ενασχόλησή της αυτά τα πέντε χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλύει τις παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα αρμοδιότητάς της, ενώ, τέλος, αναφέρεται στη σημασία της ναυτιλίας για την πόλη του Πειραιά.

Από τη ναυτιλία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς ήταν η πρώτη σας εμπειρία από το 2014 μέχρι σήμερα;

Για την οικογένειά μου και εμένα ο Πειραιάς, η ναυτιλία, το λιμάνι και, κυρίως, οι άνθρωποι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας και διαχρονική πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προσφοράς.

 Αυτές στάθηκαν η κινητήρια δύναμη που με ώθησε να αποδεχτώ την τιμητική πρόσκληση του Γ. Μώραλη και συμμετείχα πριν από πέντε χρόνια στη διεκδίκηση της δημοτικής Αρχής του Δήμου Πειραιά. Υπήρξε ένας έντιμος αγώνας, που στέφθηκε από επιτυχία, και ως εντεταλμένη δημοτική

σύμβουλος Πολιτισμού πιστεύω ότι τίμησα με όλες μου τις δυνάμεις την ψήφο των πολιτών, στην προσπάθεια ανάδειξης της «λησμονημένης» πολιτιστικής μας ταυτότητας και της προβολής της φυσικής ομορφιάς του Πειραιά, με στόχο την τουριστική ανάπτυξή του. Κυρίως, όμως, της προβολής μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό του κοινωνικού προσώπου της πόλης μας και των ανθρώπων της.

Έπειτα από πέντε χρόνια στη θέση της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, πόσο ικανοποιημένη είστε από το έργο που έχει γίνει και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Είναι αποδεδειγμένο ότι μέσα σε αυτή την πενταετία έχουμε πετύχει πολλά, αλλά η εξέλιξη και η πρόοδος του Πειραιά είναι όραμα ζωής, για το οποίο αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Αισθάνομαι περήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μας πετύχαμε να κάνουμε τον Πειραιά κέντρο πολιτισμού και εξωστρέφειας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά αναβάθμισε τη λειτουργία της με πολλαπλές εκδηλώσεις και την προσθήκη δύο εξαιρετικών εκθέσεων με τις μόνιμες συλλογές του Πάνου Αραβαντινού και του Μάνου Κατράκη, την εγγραφή νέων μελών και την εδραίωση συνεργασιών με φορείς τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά αναβαθμίστηκε με την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης μας. Το Βεάκειο Θέατρο αναβάθμισε την παρουσία του σε πολιτιστικό και κοινωνικό τοπίο με τη συμμετοχή κοινωνικών, πνευματικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης μας. Τα μουσεία που εδρεύουν στον Πειραιά, όπως το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με εκθέσεις, δράσεις και συνεργασίες, αναδεικνύουν την πόλη μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση από την αποδοχή που έχει γνωρίσει ο πεντάχρονος πλέον θεσμός «Ημέρες Θάλασσας», με επίκεντρο την αδιάρρηκτη σχέση του Πειραιά με τη θάλασσα και τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης μας, με άξονα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη ναυτιλία, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Μεγάλη, επίσης, είναι η ικανοποίηση από τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο αναβαθμίστηκε χάρη στις υψηλής ποιότητας παραστάσεις με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές, που το καθιέρωσαν σε πολυχώρο πολιτισμού, κάνοντάς το σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα όλης της Ελλάδας.

Τι άλλαξε στον Πειραιά η δημοτική Αρχή του «Πειραιά Νικητή» σε αυτά τα πέντε χρόνια διοίκησης; Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα πουκερδίσατε;

Ο Πειραιάς, την πενταετία που διοικεί ο «Πειραιάς Νικητής», έχει δει πολλές και σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο. Ο Πειραιάς έχει γίνει πλέον επενδυτικός προορισμός, υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έγινε ποτέ και δρομολογεί μεγάλα έργα. Η ποιότητα ζωής των πολιτών μας βελτιώνεται καθημερινά, αφού στηρίζουμε στην πράξη όσους έχουν ανάγκη, και η πόλη μας γίνεται προορισμός πολιτισμού, αθλητισμού, επιχειρηματικότητας, τουρισμού και προόδου.

Είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά. Τι σημαίνει η ναυτιλία για εσάς και για την πόλη του Πειραιά;

Η εκλογή και η ανάδειξή μου ως πρώτης γυναίκας στη θέση της προέδρου του Δ.Σ. της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά είναι ιδιαίτερα τιμητική, αλλά και απόλυτα δεσμευτική ως προς τις αξίες, τα σχέδια και τους οραματισμούς τόσο για εμένα όσο και για όλα τα μέλη, που καλούμαστε να υπηρετήσουμε έναν χώρο όπου το μόνο που μπορεί να ανταγωνιστεί την ιστορία του είναι το μέλλον του. Το σίγουρο είναι πως ο Πειραιάς, η ναυτιλία, το λιμάνι και η ναυτιλιακή κοινότητα έχουν παρόν και σίγουρα λαμπρό μέλλον. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι οι περίοδοι ανάπτυξης του λιμανιού, του εφοπλισμού και της επιχειρηματικότητας στάθηκαν αντίστοιχα και περίοδοι προόδου και ευημερίας ολόκληρου του Πειραιά.