Εγκαινιάστηκε χθες, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, το 18ο  East Med Yacht Show, μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η έκθεση διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη,  θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου 2019 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στην έκθεση με περίπτερο, από το οποίο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τον τουριστικό οδηγό της πόλης και να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του Πειραιά, αλλά και για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας, που διεξάγονται στην πόλη αυτή την περίοδο και ολοκληρώνονται αύριο το βράδυ.  

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, τόνισε : 

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Σας καλωσορίζω στον Πειραιά στα εγκαίνια του 18ου East Med Yacht Show. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη σημαντική αυτή διοργάνωση για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο ενδυναμώνεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος. Εμείς ως δημοτική αρχή στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη σημαντική αυτή διοργάνωση στην πόλη μας και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε.

Το έχουμε πει από το 2014, ότι το μέλλον του Πειραιά είναι η θάλασσά του και οι δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με αυτήν: η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι μεταφορές.

Η θάλασσα για τον Πειραιά σημαίνει ανάπτυξη και νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην πόλη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μας. Ο Πειραιάς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει εκπονήσει στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη, έχουμε καθιερώσει τον θεσμό του bluegrowth, έναν διαγωνισμό καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη γαλάζια οικονομία και δημιουργούμε στον Πειραιά το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Το East  Med Yacht Show συμβάλλει στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και του τουρισμού στην πόλη μας. Έχουμε το πλεονέκτημα να βρίσκονται στην πόλη μας, τόσο η  Μαρίνα Ζέας, όσο και η Μαρίνα στο ΣΕΦ και οφείλουμε σε συνεργασία μαζί τους να προωθήσουμε και αυτού του είδους τον τουρισμό, το yachting, ο οποίος είναι πιο εξειδικευμένος και απευθύνεται σε ένα πολύ απαιτητικό κοινό, απ’ όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μοναδικός προορισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό και ο Πειραιάς είναι η βάση του. Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχουν προφανή οικονομικά οφέλη, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, η έκθεση των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής κάθε Μάιο στη Μαρίνα Ζέας, είναι ένας κρίκος στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014 με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τη δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας για τον Πειραιά, το Destination Piraeus. Σκοπός μας ήταν και παραμένει - διότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη - ο Πειραιάς να γίνει αυτόνομος τουριστικός προορισμός και να σταματήσει να είναι πέρασμα προς την Αθήνα ή προς τα νησιά μας. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη του Τουρισμού και η ανάδειξη του Πειραιά σε τουριστικό προορισμό, αποτελούν κεντρική προτεραιότητά μας και για την επόμενη δημοτική περίοδο. Υπάρχει μάλιστα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω της Ο.Χ.Ε. για να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένες ενέργειες συντονισμού της τουριστικής ταυτότητας του Πειραιά.

Κλείνοντας, με την ευκαιρία της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα στη Μαρίνα Ζέας, θα ήθελα να προσκαλέσω όλο τον κόσμο να έρθει στον Πειραιά για να ενημερωθεί και να απολαύσει αυτά τα υπέροχα σκάφη. Αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε και τις Ημέρες Θάλασσας, έναν επίσης επιτυχημένο θεσμό, που ξεκινήσαμε το 2015, με πολλές δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη και ο οποίος ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαΐου. Το Σαββατοκύριακο αυτό, συνεπώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έρθει κάποιος στον Πειραιά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και τους διοργανωτές.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού  κ. Αντώνης Στελλιάτος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «μαγική» χώρα για θαλάσσιο τουρισμό και γιώτινγκ με 5.000 νησιά και βραχονησίδες και 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή και σημείωσε ότι η Ένωση κάνει μια τεράστια προσπάθεια να φτάσει την Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου γιώτινγκ. «Ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα το επαγγελματικό γιώτινγκ είναι η πιο αδικημένη και απαξιωμένη μορφή τουρισμού», τόνισε. Ανέφερε επίσης: «Ίσως  η λέξη σκάφος προκαλεί την κοινωνία. Όμως ο επαγγελματίας της ελληνικής σημαίας δεν είναι αυτός που σκέφτεται ο κόσμος» και υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, πάνω από κομματικά χρώματα, διότι είναι η πηγή πλούτου για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας.