Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά ανέλαβε το τελευταίο τριήμερο ο Ελληνικός Στρατός, ευθύνη η οποία μέχρι πρότινος ήταν στα χέρια του Δήμου Πειραιά.

Όπως έκανε γνωστό μέσα από δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, τα όργανα της Δημοτικής Αρχής αποχωρούν από το λιμάνι σε ό,τι έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διανομή τροφίμων στους 5.350 ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στους επιβατικούς σταθμούς του Ο.Λ.Π., έπειτα και την ανάληψη του έργου αυτού από τον Στρατό.

Όπως τόνισε και ο ίδιος:

"Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, αλλά αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, στο μεγαλύτερο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης, να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Είναι ελεγχόμενη με την έννοια ότι δεν πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά έχουμε κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας από τη βρωμιά. Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί. Δεν είναι 1.000 άτομα. Η πραγματικότητα είναι ότι με συντονισμό του Δήμου Πειραιά, την οργάνωση μιας κουζίνας επί τόπου και με εθελοντές μάγειρες και πράγματα που προσφέρθηκαν από ανθρώπους που έφεραν την πανπειραϊκή πρωτοβουλία στο Ελληνικό και την ΚΟΔΕΠ στο Δήμο μας ή την αποθήκη του Ταεκβοντό, μαγειρεύονταν 5-6.000 μερίδες κάθε μέρα. Τώρα, ας τα κάνει ο Στρατός. Τι να σας πω εγώ…; Έχουμε φύγει ήδη. Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Όπως σας είπα και πριν, δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε ηλεκτρικό και νερό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος και ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους που κοιμούνται στα πατώματα άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα και εν πάση περιπτώσει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι για όλο αυτό".