Σε διαδήλωση προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε. το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και κυρώνεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, καλεί ο Συντονισμός Σωματείων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Ο Συντονισμός καλεί όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες να διαδηλώσουν ενάντια στη συμφωνία που μετατρέπει την Ελλάδα και την Τουρκία σε "αποθήκη ψυχών", ενταφιάζοντας οριστικά την επιθυμία των προσφύγων να φτάσουν στη "γη της επαγγελίας" της δυτικής Ευρώπης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στην Ομόνοια ενώ νωρίτερα, στις 17:00, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ξεκίνησαν από τον Πειραιά ώστε να φτάσουν με το τρένο στο κέντρο της Αθήνας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συντονισμού που διανέμεται στους πρόσφυγες στα αραβικά αναφέρονται τα εξής:

"Φίλοι πρόσφυγες και μετανάστες,

Σε συμβούλιο τους στις  17-18 Μάρτη  οι Πρωθυπουργοί των  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συμφωνία τους με την Τουρκία αποφάσισαν μέτρα που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως υπεράριθμους, που πρέπει να μείνουν στην πλειοψηφία τους εκτός της Ευρώπης. Τα μέτρα αφορούν όλους αδιακρίτως της χώρας προέλευσης. 

Το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου και η συμφωνία με την Τουρκία επιβεβαιώνει τη βούληση των κρατών - μελών της Ε.Ε. "να επανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων" και να μπει τέλος στην "παράτυπη μετανάστευση" από την Τουρκία στην Ε.Ε. . Καλούνται δε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν για τη διαχείριση της κρίσης. Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αναφέρουν:

1. Όσοι φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Mάρτη 2016 θα καταγράφονται υποχρεωτικά σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας που θα είναι κλειστά.

2. Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στις ελληνικές αρχές, θα θεωρούνται «παράτυποι μετανάστες» και θα επιστρέφονται αμέσως στην Τουρκία. Μέχρι να επιστραφούν θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης.

3.  Όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου θα εξεταστούν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση των αιτημάτων θα γίνει σε εξατομικευμένη βάση με βάση το Διεθνές Δίκαιο.  Είναι ασαφές πώς θα ανταποκριθούν σε αυτό οι διοικητικοί μηχανισμοί, αφού ζητείται η εξέταση να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Πολύ περισσότερο που αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη μεγάλος φόρτος στην Υπηρεσία Ασύλου.

4. Όσων οι αιτήσεις απορριφθούν θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

5. Η νομοθεσία  προβλέπει  δυνατότητα  δευτεροβάθμιας   εξέτασης   σε περίπτωση  που  απορριφθεί   μια αίτηση  ασύλου.  Μέχρι   να   ολοκληρωθεί  η εξέταση  σε   δεύτερο βαθμό μπορεί να ζητηθεί  η  αναστολή  της επιστροφής σε   περίπτωση  που η αναστολή  δεν  γίνεται αυτόματα. Δεν  διευκρινίζεται πότε και πώς θα γίνονται αυτά, όταν σήμερα μια παρόμοια διαδικασία ολοκληρώνεται σε αρκετούς μήνες.

6. Για κάθε ένα Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη ένας άλλος Σύριος που δεν έχει επιχειρήσει να μπει στα ευρωπαϊκά σύνορα.

7. Η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κάνει ξεκάθαρη αναφορά μόνο  για επανεγκατάσταση  (resettlment) Σύριων προσφύγων, χωρίς  να αναφέρεται καθόλου σε πρόσφυγες από άλλες χώρες, όπως Ιρακινούς,  Αφγανούς, Παλαιστίνιους κλπ. Είναι ασαφές τι θα συμβεί με τους πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων.

8. Μέχρι 72.000 πρόσφυγες συνολικά έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι αυτοί που θα  επανεγκατασταθούν από την Τουρκία.   Πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα υπάρχει και από την Ελλάδα για κάποιους από αυτούς που θα αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Υποτίθεται ότι τον μέσα στον επόμενο μήνα 6.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ θα έχουν ολοκληρωθεί κι άλλες 20.000 έως τα μέσα Μαΐου του 2016, την ώρα που από τον Οκτώβρη του 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 900. 

9.  Η Τουρκία πρόκειται να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη  χώρα», δηλαδή ως  χώρα όπου υπάρχουν νομικές εγγυήσεις και επομένως  μπορούν να προωθηθούν όσοι μπορεί να  δικαιούνται  διεθνή προστασία.

Η Τουρκία όμως δεν είναι ασφαλής ούτε για τους δικούς της πολίτες (βομβαρδισμός και εκτελέσεις Κούρδων, απαγόρευση   κομμάτων   που   παίρνουν   11%,   κτύπημα   απεργιών,   συλλήψεις   πανεπιστημιακών,   κλείσιμο εφημερίδων κλπ.). «Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, επιστροφές εκεί δεν ευσταθούν νομικά και ηθικά», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

10. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι πως η Συμφωνία ανάβει το πράσινο φως για να εντείνει η Τουρκία την επέμβασή της στη Συρία, στις περιοχές των συροτουρκικών συνόρων, με πρόσχημα την αποκατάσταση της ασφάλειας αλλά  με βασικό στόχο να κτυπήσει τους Κούρδους.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. εφαρμόζουν πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες και υπηρετούν το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που καλλιεργεί η οικονομική ολιγαρχία και οι φασίστες, ότι δήθεν οι πρόσφυγες είναι   απειλή   για   την   ασφάλεια   των   ευρωπαίων,   όταν   οι   ίδιοι   προξενούν   πολέμους,   ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποδαυλίζουν  θρησκευτικούς και εθνικούς ανταγωνισμούς, καλλιεργούν το φανατισμό, εξέθρεψαν τον ISIS.

Αντίθετα ο λαός της χώρας μας, σας θεωρεί καλοδεχούμενους, θέλει  να  σταματήσουν οι πόλεμοι και ο ξεριζωμός, παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί σας για να ανοίξουν τα σύνορα για ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση των προσφύγων, να μην υπάρξουν απελάσεις και φυλακίσεις,  να δοθεί άσυλο και προστασία σε όλους, που το ζητούν. Για όσους θέλετε να μείνετε είτε μόνιμα, είτε προσωρινά να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες για τη διαμονή σας, τη σίτιση, την περίθαλψη, την πρόνοια που χρειάζεστε.

Ο πόλεμος είναι ο κοινός εχθρός μας. Η εργατική τάξη, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας σας υποδεχόμαστε και υποσχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά σας".